stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, ook Latijn » Leeshulp notari?le akte Matheus van Hout en Cornelis van Hout [opgelost]


Profiel afbeelding

Ik zie dat de familie Moonen uit Oisterwijk komt. Laat dat nu net zijn waar in 1568 Matheeus van Hout Claesz vandaan kwam toen hij zich als poorter liet registreren in Breda. 1568 klopt ook met zijn werkzaamheden in Breda.

[..] wiens vader Mattheus reeds in de 16de eeuw in dienst van de heren van Breda was, dit gedurende drieëndertig jaar "in verscheydene ampten". Hij stopte met zijn werkzaamheden in 1600. 33 jaar terug kan 1568 zijn.

Erik

Het is goed te realiseren dat ook de schrijvers van de bewuste passage hun uitlatingen doen aan de hand van archiefonderzoek, waarbij zij mogelijk aannames hebben gedaan. Dwz zij hebben ook wellicht de inschrijving in het poorterboek gezien, en zijn ervan uitgegaan dat het de juist Matheus Claesz betrof.

Maar in dit geval denk ik dat er geen twijfel hoeft te bestaan. 

Ik vraag me nog af: kwam Matheus ook oorspronkelijk uit Oisterwijk, of woonde hij daar omdat zijn vrouw van Oisterwijk afkomstig was. De naam Van Hout kan verwijzen naar Udenhout [link].

JP Ouweltjes

Dat is inderdaad ook mijn volgende vraag. Ook omdat hij vaak in Den Haag te vinden is. Er zijn gelukkig nog genoeg documenten om te bestuderen :)

Erik

Waar ik nog wel mee zit is dat in DEZE akte uit 11 januari 1601, Matheeus is overleden (weduwe wijlen Matheeus Claesz van Houten). Terwijl in in DEZE akte, die naar mijn mening uit juli 1601 is, hij schijnbaar nog leeft.

Wat zie ik over het hoofd?

grt,
Erik

Erik

Inderdaad curieus. Ik denk dat de begraafregisters uitsluitsel kunnen geven over zijn overlijden (alsmede dat van de andere familieleden), zie hier

JP Ouweltjes

Strikt genomen blijkt uit de tweede akte (vlgs mij 8 juni 1601) niet dat hij nog leeft. Het is een uitspraak in een procedure waarin aan het begin de beide partijen worden opgesomd. Aan de uitspraak kan heel wat vooraf zijn gegaan. Als ik het goed zie staat op circa 2/3 van het document dat er een request civile is ingediend "opden leste deser maendt junij anno xvj c (1600) lestleden". Wat merkwaardig geformuleerd maar ze formuleerden 400 jr geleden nu eenmaal niet zoals we het nu zouden doen. Kan de zaak dus bijna een jaar gelopen hebben en Matheus onderhand overleden zijn.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Ik heb een overzicht gemaakt van alle personen met "hout" in hun naam tusen 1408 en 1600 via de Bossche protocol bestanden.

Het is niet helemaal zeker (ik kan Matheeus er helaas niet in terug vinden, maar dan is misschien logisch omdat hij op 30 jarige leeftijd naar Breda vertrok) maar ik denk dat de lijn een paar generaties terug gaat in Oisterwijk:

Matheeus Claesz van Hout (+/-1538) - Claes Henriks van den Hout - Henricus Petri van den Houte - Petrus van Hout (overleden voor 1484).

 

Ik denk dat ik nu echt niet verder terug kan haha. Nu alle gegevens verzamelen en opschrijven (ik maak een soort van verhaal met plaatjes als bewijsvoering ipv een "kale" stamboom. Nogmaals bedankt voor alle tips en onderzoeksrichtingen!

Erik

Hoi Frans,

Dank voor het meedenken! Dat zou goed kunnen inderdaad. Ik ga de begrafenis bestanden nog napluizen.

groet,
Erik

Erik

De lastigheid in de vermeldingen in de Bossche protocollen vind ik de vroege vermeldingen van Claes Hendriksz van den Hout (vanaf 1496) in relatie tot het geboortejaar van Mattheus (ca. 1536). 

JP Ouweltjes

Zag ik zojuist ook. Maar Henrici vanden Hout had ook een zoon: "Hendrik de Hout z.w. Henrici de Hout" (1566). Dus kan dan dat er nog een Hendrik tussen zit :)

Erik

Maar we zoeken naar een Claes, toch?

JP Ouweltjes

Je hebt gelijk.. ik denk verkeerd :( Claes (Claas/Nycolaus/Nicolai) zou dan minimaal 60 geweest moeten zijn toen Matheeus is geboren... (stel dat hij 20 jaar is in 1496, Matheeus geboren rond 1536). Dat is niet heel geloofwaardig.

Erik

Ik wijs graag nog op het bericht van het archief in Tilburg van een jaar geleden over het online komen van registers van de schepenbank Oisterwijk [link]. De link in dat bericht werkt niet (paar weken geleden geprobeerd, en nu net nog) maar misschien dat iemand daar dat kan oplossen. Uiteraard is een bezoek aan het archief zelf ook zeer de moeite waard na een cursus oud-schrift ;-)

JP Ouweltjes


Haha daar wordt aan gewerkt! :D Dank.

ErikPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu