stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling » Betekenis woord 'huisgaarder'


Profiel afbeelding

Beste mensen, 

In de huwelijksakte van mijn voorouder Adrianus de Meij in 1874 in Utrecht wordt als beroep van zijn vader de term 'huisgaarder' gebruikt. Heeft dit iets te maken met belastinginning? Ik kan geen goede betekenis online vinden. Graag hoor ik of iemand mij kan helpen. 

Gaby de Meij

Zie dit lemma uit 1872 in het Woordenboek der Nederlandsche Taal:

"Beambte belast met de inning van accijnzen, imposten, pachten enz., ontvanger, rentmeester. Thans alleen nog in gebruik als historische term en in dichterlijken stijl."

Robin Rutten

Hartstikke bedankt!!!

Gaby de Meij

Beste mensen, 

Ik ben op zoek naar mijn voorvader Fredrik Beemer (ook wel Bemer of Beemen) die rond 1770 is geboren in Wessinge onder het schoutambt van Doornspijk in de provincie Gelderland. De familie is Rooms katholiek en ik kom niet verder. Wie heeft er een suggestie?? 

Gaby de Meij

Een beetje achtergrond: Fredericus Beemer en Joanna van der Klinck huwen (RK) in Werkhoven op 12.11.1799.

G. Karssenberg

Inderdaad, dat klopt! In zijn. overlijdensakte in Werkhoven van 4 december 1827 staat vermeld dat hij van Wessinge Doornspijk afkomstig is. Maar daar kan ik hem helemaal niet in de akten terug vinden.. 

Gaby de Meij

In de omgeving van Doornspijk was in die tijd geen Rooms-Katholieke kerk te vinden. Misschien moeten we wel in Harderwijk zoeken...

G. Karssenberg

Dat zou heel goed kunnen, in Harderwijk kom ik veel leden familie Bemer tegen bij de RK dopen daar maar ik krijg niet aangesloten richting Fredrik / Fredericus... 

Gaby de Meij

Hoe heten de (eerste) kinderen van het echtpaar Beemer x Van der Klinck - dit in verband met eventuele vernoemingen.

G. Karssenberg

Ze hebben 13 kinderen waarvan de oudsten als volgt heten:

Christiaan (1802), Cornelis (1804), Maria (1806), Theodorus (1808) etc. de jongste dochter heb ik gevonden in Amsterdam. Zij heet Petronella en is getrouwd met zeeman Jan Gruis. Zij wonen aan de Zeedijk in 1853

Gaby de Meij

Frederik Beemer, haar zoon, geeft in Werkhoven het overlijden van zijn moeder (Johanna van der Klink) aan (19.10.1860 - bijna 79 jaar).
Zij is een dochter van Cornelis van der Klink en Gesina van Santen.

G. Karssenberg

Bij de doop in Werkhoven op 26.9.1802 van Christiaan is ene Jozeph Beemer getuige. Is dat een broer van Fredericus? - en de vader van Fredericus - en van Jozeph? - zal dus wel Christiaan heten.

G. Karssenberg

Dank je weer voor je reactie. Ik denk ook dat Joseph een broer van Fredericus is, Als je inderdaad de vernoeming regels volgt zal de vader Christiaan heten. Alleen daar loop ik dus echt vast...IK heb gezocht in Harderwijk en Elburg, maar geen resultaat nog... 

 

Ik vind in Amsterdam wel een Johan Christiaan Fredrik Beemer die op 30 december 1771 met het VOC schip Schoonzicht naar Batavia vertrekt. Hij komt uit Bronswijk (waar is dit?). Hij overlijdt echter na 18 dagen op 17 januari 1772 aan boord. De voornamen doen wel enige familieverwantschap vermoeden maar ik vind geen enkele verbinding..

Gaby de Meij


Gaby de Meij - vandaag — 21:28:

Hij komt uit Bronswijk (waar is dit?)

Volgens het herkomstonderzoek (hier te downloaden, nuttig: https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/themasites/downloads/herkomstonderzoek/ ) van Simon Hart: Braunschweig, Duitsland.

Overigens is het de bedoeling voor een nieuwe vraag een nieuwe discussie aan te maken. Uw tweede vraag heeft ook niets met leeshulp te maken, staat dus in het verkeerde forum en trekt wellicht niet de lezers die u hiermee kunnen helpen. Misschien kan de moderator uw vraag afsplitsen naar een eigen discussie.

Vriendelijke groet,

Carl

CarlPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu