stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Betekenis van het woord dwerteeren opgelost



Profiel afbeelding

Uit de notulen van het Burgerweeshuis te Amsterdam, 16 mei 1781 de volgende tekst:

Zijn de weeskinderen Ary Hofboer en Fredrik Ellermeyer, ter oorsaake van het dwerteeren van een der zilvere schoengespen van het weeskind Willem de Keyzer gecondemneerd dezelve gesp ieder voor de helft te vergoeden, het welke aan een ieders Adieupenning bij derzelver uytgang uit het weeshuijs zal worden gekort

Weet iemand de betekenis van het woord dwerteeren? Stelen, vernielen, kwijtmaken?

Frans Burger - 8 dec 2022 - 15:14

Staat er soms: diverteeren?

G. Karssenberg - 8 dec 2022 - 15:22 (laatst bijgewerkt 8 dec 2022 — 15:22 door auteur)

Er staat heel duidelijk dwerteeren. In een andere tekst over hetzelfde voorval staat: Ary Hofboer en Fredrik Ellermeyer gecondemneert ende vergoeding der door hun gedwerteerde zilvere gesp van Willem de Keyzer t‘ welk aan hun Adieu Penning bij t‘ uitgaan zal worden gekort

Frans Burger - 8 dec 2022 - 17:04

Graag een afbeelding van of link naar de originele tekst.

Lees ook eens:
https://gtb.ivdnt.org/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=A004749&lemma=diverteeren&domein=0&conc=true
DIVERTEEREN
Woordsoort: ww.(trans.,intr.,refl.,zw.)
Modern lemma: diverteren

7.  (Bedr.) (Reeds lang veroud.) (Geld) verduisteren.
De Supposte Collecteurs ten platten Lande … Sullen die ontfangene penningen by sick verwaeren ter tijdt van de ommetochten, sonder die selve te diverteren, ende niet aen de Pachters, maer aen de Commijsen daer toe gestelt op termijnen in den Placcate vervatet uyt-tellen,   Placc. Gen. Midd. Gron. e. Ommel. 210 [1652].
Alsoo den voornoemden L. bekent …, dat hy … een somme van 42000. gulden, de Oost-Indische Compagnie toekomende … van der selver Reeckeninge heeft af-geschreven, ende tot den voorsz in-koop der Actien, ende sulckx tot een particuliere negotie … gediverteert heeft,   bij bort, Crim. S. 113 b [c. 1667].
Zij verklaren aan de provincie kruit geleverd te hebben onder belofte van contante betaling: ”doch dat zij Supll.en tot noch toe, niet alleen nog helder off penningh hebben genooten, maar zelffs moeten aansien, dat den Staet een kruytmoolen heeft opgeregt en alle de dagelijksche, ende gereede emolumenten ten behoeve van de directeur derselve gediverteert”,   in de bruin, Buscruytm. 25 [aangeh. woorden voor 1700].
8.  (Bedr.) (Reeds lang veroud.) Diverteeren van, berooven van (geld).
Ten anderen, dat dan de quanditeijt der lasten uijtgesproocken sijnde, hij van 't gelt niet conde gediverteert, nochte bestolen werden,   v. goens, Gezantschapsr. 114 [1652].

ChrisvD - 8 dec 2022 - 17:28 (laatst bijgewerkt 8 dec 2022 — 17:34 door auteur)

Anje B. - 9 dec 2022 - 08:32 (laatst bijgewerkt 9 dec 2022 — 08:36 door auteur)


Chris en Anje, bedankt voor jullie hulp!

Groeten, Frans

Ook G. Karssenberg bedankt! Diverteren, daar zit ook het woord dief in. Ze zullen de gesp wel gestolen hebben. Arie en Frederik waren 14 jaar oud. Niet netjes wat ze gedaan hadden, maar 12 jaar later boeten ze er nog voor en wordt het speciaal vermeld bij hun afscheid van het weeshuis.

Frans Burger - 9 dec 2022 - 17:15 (laatst bijgewerkt 10 dec 2022 — 11:28 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu