stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Handgeschreven afschrijving persoonskaart slecht leesbaar opgelost



Profiel afbeelding
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Zie bovenstaande afbeelding. Komt uit een persoonskaart die ik deze week mocht ontvangen via het CBG. De vrouw in kwestie is van 1917 dus het is niet heel waarschijnlijk dat ze nog leeft, maar 100% uitsluiten kan ik het niet. Van deze vrouw is na de geboorteakte helemaal niets terug te vinden: geen huwelijk, geen overlijden, geen persoonskaart van haar, zelfs geen vermeldingen op latere overlijdensadvertenties van familieleden.

Op de PK van haar vader is ze met deze handgeschreven notitie afgevoerd. Ik denk, dat de gehele kaart een reconstructie van na de oorlog is. De geparafeerde vergelijking met de geboorteakte is van 1946, en de adreshistorie begint met een onderstreepte afkorting "OR". Van het derde tot en met het zevende en laatste kind van dit gezin, die allen na de oorlog huwden, is telkens een met de typmachine geschreven afschrijving van de categorie "H" aanwezig.

Slechts bij de eerste twee kinderen (waarvan de levensloop van het eerste mij helder is), betreft het een handgeschreven toevoeging. In het geval van kind II dus een "A", oftewel geen huwelijk op het moment van afschrijven (dan had een inmiddels openbare akte uitsluitsel kunnen geven).

Ik maak er "16 mei 1940" van, daags na de capitulatie dus. Maar waar naartoe? In 1940 woonde het gezin waaruit ze vertrok, in Soest. De gemeentenaam van bestemming lijkt met een B te beginnen, de rest is echt gissen. Heel misschien staat er "Beverwijk", maar dat was toen al geen zelfstandige gemeente meer.

Mark de Vries - 12 feb 2023 - 12:41

A[fgevoerd (administratief)] 16 mei 40 / Boxmeer(?)

W. van der Kooij - 12 feb 2023 - 14:18

Ik lees ook Boxmeer

Marcella de Jager - 12 feb 2023 - 15:34

Beverwijk was in 1940 een zelfstandige gemeente hoor. Is het altijd geweest. Alleen in 1936 is het samen met de gemeente Wijk aan Zee en Duin gefuseerd. Maar het bleef de gemeente Beverwijk. Haar naam komt niet voor ins BS van Beverwijk. Ik lees ook Boxmeer

J. van der Linden - 13 feb 2023 - 04:56

Kan alleen maar beamen: Boxmeer

Annemarie57 - 13 feb 2023 - 10:26


Bedankt allen, ik ga verder spitten met Boxmeer als richting.

 

En dank voor de correctie inzake Beverwijk. Ik was ten onrechte in de veronderstelling dat Beverwijk in 1936 op was gegaan in Wijk aan Zee, maar het was andersom.

Mark de Vries - 15 feb 2023 - 20:39







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu