stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Verre, verre voorouders Lourens Verheijck en Tanneke Speck gaan op 7 september 1585 in Amsterdam in ondertrouw, maar wie zijn zij?



Profiel afbeelding

Dat zou heel goed kunnen, Anje, in ieder geval qua leeftijd inderdaad! Ik  kan geloof ik ontcijferen dat er een Susanna Speck getuige bij de doop is. Ik was op zoek naar een vermelding van een tweelingbroer Isaac, maar waarschijnlijk heeft Jasper zelf voor een andere voornaam gekozen...

Kattenburg - 18 mei 2023 - 16:06

Dank voor deze link, Anneke, en wat de info betreft, helaas, maar dan weet ik dat daar niets meer te vertalen valt. Ik heb wel nog een zus Catelijntje Specs gevonden,  die op 24 juni 1589 in ondertrouw gaat met Antwerpenaar Anthoni de Solemne en wordt geassisteerd door Cornelis Specx. En dan zijn er nog een Nelletje Speckx die in 1593 moeder wordt van een zoon Jan wordt en een bruid Su(i) sanneke Specs, maar wie dat  zijn, is mij nog niet duidelijk...

Kattenburg - 18 mei 2023 - 16:50 (laatst bijgewerkt 18 mei 2023 — 16:59 door auteur)

Geweldig, hartelijk dank voor deze transcriptie!! Dan zou Leyke Verheyck een ouder van Lourens kunnen zijn ! Dan is nu van de kinderen alleen de doop van zoon Jan nog niet boven water...

Kattenburg - 18 mei 2023 - 17:00

Een vraag, Anneke: kan het zijn dat alleen als je minimaal een jaar in Amsterdam was, er 1 an werd genoteerd, etc. ? Oftewel: dat er, daar ze waarschijnlijk medio 1585 zijn gevlucht, en bij hun ondertrouw pas (heel) kort in Amsterdam waren, er daarom niks staat ? 

Kattenburg - 18 mei 2023 - 18:20

Op myheritage staat het volgende uit BREDA, niet Amsterdam: wel een beetje toevallig dat hier een Anthonis de Solemne grmachtigde is van de weduwe van een (Christiaan) Speckx. Als het dezelfde is als in Amsterdam,  dan is deze Christiaan wel zeer waarschijnlijk familie van Tanneke...

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kattenburg - 18 mei 2023 - 18:27

kan het zijn dat alleen als je minimaal een jaar in Amsterdam was, er 1 an werd genoteerd, etc. ? Oftewel: dat er, daar ze waarschijnlijk medio 1585 zijn gevlucht, en bij hun ondertrouw pas (heel) kort in Amsterdam waren, er daarom niks staat ? 

Ik heb de inschrijvingen er om heen (ook vorige en volgende pagina) bekeken, maar bij geen enkele inschrijving staat hoelang men al in Amsterdam is, ik vermoed daarom dat het in die tijd niet werd vermeld.

Ik lees trouwens in de inschrijving geen Leyke, maar Beijke Verheijck (waarbij ik van de k in Beijke niet zeker ben).

Anneke 12 - 18 mei 2023 - 19:15


Dat is dan dus eigenlijk maar kort gedaan, of waren toevallig alle huwelijken op de bladzijden ervoor en erachter ook van vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden? Uiteraard heel hartelijk dank voor het zoeken, Anneke! W0ishful thinking.... Het is ook niet belangrijk, maar was leuk geweest om te weten. Ik vraag me alleen het volgende af: hoe kan een vluchteling uit de Zuidelijke Nederlanden,  die net in Amsterdam is, over zoveel 'contant' geld beschikken  om meteen een stuk land en een looierij te kopen? Dat heeft hij toch niet allemaal 'meegesleept' ? De Amsterdamse Wisselbank werd pas in 1609 opgericht....Van wie daar een idee over heeft, hoor ik graag meer! Bij de Lombarden geleend soms?

Kattenburg - 18 mei 2023 - 20:50 (laatst bijgewerkt 18 mei 2023 — 20:55 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu