stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » "Fab arb (o) op een lampenfabriek" opgelost



Profiel afbeelding

... op de PK van een familielid die zijn hele volwassen leven in Eindhoven heeft gewoond.

Iemand een idee welk bedrijf dat kan zijn geweest? ;)

Mark de Vries - 4 jan 2024 - 10:53


De bekendste is (natuurlijk) Philips
 

Nederlandse onderneming
Op 15 mei 1891 ondertekenden Frederik Philips (tabakshandelaar, fabrikant en bankier) en zijn zoon Gerard (werktuigbouwkundig ingenieur) een onderhandse akte waarmee hun vennootschap Philips & Co. in het leven werd geroepen. Eindhoven werd als vestigingsplaats gekozen en voor weinig geld kon een geschikt leegstaand fabrieksgebouw worden gekocht. De onderneming begon met fabricage en verkoop van gloeilampen.
Gloeilampenfabriek
Reeds in 1895 werd een begin gemaakt met internationale marktbewerking. De jongere broer Anton Philips begon heel Europa af te reizen om gloeilampen te verkopen.
In 1900 was Philips al een van de grootste gloeilampenfabrieken van het Europese vasteland. In het begin van de twintigste eeuw werden in verschillende landen vertegenwoordigingen in het leven geroepen. Philips begon zijn stempel op de omgeving te zetten. Eindhoven groeide snel door groeiende werkgelegenheid. Het bedrijf stond bekend om zijn goede sociale voorzieningen.
Op 29 augustus 1912 werd de N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken opgericht, waarvan aandelen op de Amsterdamse Beurs werden geplaatst.

Willem H. - 4 jan 2024 - 11:01







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu