stamboomforum

Forum logoOpen Archieven » Idee voor OpenArchieven [opgelost]


Profiel afbeelding

Ik onderzoek de naam Van der Boon. Leuk, maar ik kom geregeld schrijffoutjes van de Burgerlijke stand of in de DTB registers tegen. Voorbeeld: Bij het opschrijven van de achternaam Van der Boor zo "rot" opgeschreven dat als je het leest dat er echt "van der Boor" staat. Ook al tig keer tegen gekomen: Boon en Boom. In de DTB archieven waar een rijtje aktes voor één persoon de achternaam Van der Boon, Van der Boom, Verboon én Verboom staat en om het makelijk te maken is hij getrouwd met Judith de Haes die soms Haezius van achteren heet. In dit soort gevallen wordt de index niet gecorrigeerd, want de index gaat op naam zoals die geschreven was.

Het lijkt mij een leuke nieuwe functionaliteit als wij als gebruikers bij de index aliases van namen kunnen toevoegen, zodat als ik al lang heb uitgepuzzeld dat iets verkeerd in de akte staat en weet wat de correcte naam is, ik deze kan toevoegen. Als dan iemand op Van der Boor zoekt dan zouden ook deze aliases doorzocht en getoond moeten worden. En een ander die op Van der Boon zoekt een hint krijgt, dat deze persoon waarschijnlijk niet hoort bij de familie

mvgr

Thom

Thom van der Boon

Deze functionaliteit is  beschikbaar door jokertekens te gebruiken.
Zoeken op van de? boo? in OA geeft vele duizenden resultaten

 

mvg - Dirk

Dirk Claessens

Hoi Dirk,

Ik wil een stap verder dan de jokers. Believe me.... ik ben al specialist in de wildcards

Aktueel puzzel voorbeeld:

Aaltje Jans van der Boon krijgt samen met Klaas van der Weerden in 1785 een kind in Mijdrecht:

https://www.openarch.nl/vev:5ED69607-B438-4F25-8E8E-06EEF48AE489

Paar jaar later hertrouwt Klaas als weduwnaar van Aaltje Jansen van der Boon maar is het ineens Klaas van der Waarden

https://www.openarch.nl/hua:6EAA3191-EBBF-B10D-E053-4701000A8A8E

Hier is ze Aaltje van der Boom

https://www.openarch.nl/hua:6EAA3191-002D-B10D-E053-4701000A8A8E

Doopakte en trouwakte heb ik nog niet gevonden van Aaltje Jans van der Boon

Ik heb een donkerblauw vermoeden dat deze "Aaltje Jans/Jansen van der Boon" niet Van der Boon heet, maar iets anders dat daar op lijkt. Alle "Van der Boon"-en in die periode zijn Hervormd en niet Katholiek. Daarnaast wonen er in die periode geen Van der Boon-en in Mijdrecht. Maar helemaal uitsluiten kan ik het ook niet, want 20 km verderop in Woubrugge woont in die periode een hele kolonie Van der Boon-en.

Het is zonde dat ik vele uren aan het puzzelen ben en dat de volgende genealoog ook weer tig uur aan het puzzelen is en in feite mijn werk aan het overdoen is.

Dus zou het leuk/handig zijn als ik een doorzoekbare link (dus niet in de notities) kan toevoegen, zodat je collega-genealogen die tegen dezelfde puzzel aanlopen kan hinten waar ze verder moeten zoeken.

PS: Ik meld heel trouw als ik fouten in de indexering van aktes vind, maar dit gaat dus een stap verder: De indexering is goed, waar wat de betreffende ambtenaar opgeschreven heeft klopt niet of de betreffende persoon is bekend onder een andere naam.

mvgr

 

Thom

Thom van der Boon

Wij zijn afhankelijk wat de archieven ons aanleveren qua data. Het is wel mogelijk om het archief op een fout te wijzen via de optie 'meld een fout'. Dan krijgt het archief daar bericht van. Maar het duurt lang (als het gebeurt) dat dit wordt gecorrigeerd.

Of bedoelt u een extra functie in Open Archieven?

Yolanda Lippens

Beste Jolanda,

Ik zou graag iets dergelijks als nieuwe functionaliteit in OpenArchieven ooit een keertje zien

 

mvgr Thom

Thom van der Boon

Prima, we gaan het bekijken! Ik kom hier t.z.t. op terug.

Yolanda Lippens

Yolanda, 'meld een fout' in de Groninger archieven [AlleGroningers] wordt vaak dezelfde dag nog gecorrigeerd, soms zelfs in het weekend. Dat kan heel erg verschillen!

Petra

Zoals u het schetst, met aliasen enz. is vrijwel niet te implementeren i.v.m. verwarring. We gaan een soortgelijke mogelijkheid toevoegen om ook alle commentaren te doorzoeken. Hiermee bereiken we hetzelfde resultaat, omdat alternatieve schrijfwijze o.i.d. dan ook naar boven komen. Mits deze worden toegevoegd in een commentaar.

Deze zoekresultaten worden dan onderaan het scherm toegevoegd, bij de Resultaten voor andere websites.

Dit moet nog worden gedaan, maar binnenkort is dit dan beschikbaar.

Yolanda Lippens


Open Archieven doorzoekt nu ook het commentaar dat door Open Archieven gebruikers is geplaatst bij akten.

Bob CoretPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu