stamboomforum

Forum logoBoeken, publicaties, websites » gezocht boek met titel


Profiel afbeelding
Ik ben op zoek naar een boek dat gaat over een bordeel dat gerund werd door Pieter Leendert Riesmeijer te Rotterdam. Dit bordeel was een etablisement waar de bovenklasse druk gebruik van maakte en ook erg bekend was rond de eeuwwisseling 19e/20e. Er is een boek van gemaakt, het was in de familie maar het is ooit uitgeleend geweest en nooit meer teruggebracht. Wie kan mij helpen aan de auteur, of misschien een ISBNnummer of uitgever. Helaas is het niet bekend bij de hoofdbibliotheek te Rotterdam.

Wilma van der Weel

Beste Wilma,

het boek zou hier te vinden moeten zijn:

http://www.worldcat.org/

Aangezien ik geen hits krijg, vermoed ik, dat het boek een andere titel had.

succes

Jan Clavaux

Er zou een H Riesmeijer staan op blz 465 van het algemeen politieblad van 1902 (nog niet te zien op de cbg website).

Mgr Dirk van Leeuwen

Hallo Wilma,

Is het dit boek wat je bedoeld? Staat in de bibliotheek van de CBG.

Auteur(s): Rijn, W.A. van
Genealogie van het geslacht Riesmeijer.
Rotterdam 1947 64 blz.,

index. signatuur: GH/Ries

mvg, Masje II

Masje II

Wat ik echt zoek is een boek over het bordeel in Rotterdam en geen uitgave van een boek over de familie Riesmeijer. Het bordeel van Riesmeijer was vroeger nogal een beroemd of berucht uitgaansgelegenheid voor de heren van de gegoede burgerij. Ook gaat het verhaal dat een zeer bekend man hier vaak kwam en dat de vrouwen van klasse waren. Ik weet niet precies wat de titel is maar er is een boek van. Het was in de familie maar is uitgeleend en nooit teruggebracht. Daarom vroeg ik om een auteur of een ISBN nummer of uitgever. Als je deze gegevens heb kan je verder zoeken.

Wilma van der Weel

Hallo Wilma,

Het lijkt mij handig als je de geboortedatum en-plaats en idem overlijden van de desbetreffende Pieter Leendert Riesmeijer even opgeeft.

Dan kunnen wij wat gerichter zoeken.

Ik kan zelf ook wel naar hem zoeken maar ik heb liever niet de verkeerde te pakken.

Die zeer bekende man komt mij wel bekend voor. Je zult wel iemand van adel bedoelen.

Amsterdammer

Kind Pieter Leendert Riesmeijer Vader Pieter Leendert Riesmeijer Moeder Wilhelmina van Dongen   Plaats Rotterdam Geboortedatum 08-07-1871    Opmerkingen akte nr. 2516 Bruidegom Pieter Leendert Riesmeijer , geb. Rotterdam , 35 jaar   Vader Pieter Leendert Riesmeijer   Moeder Wilhelmina van Dongen Bruid Hinke de Vries , geb. Sloten (Friesland) 41 jaar   Vader Kerst Sietzes de Vries   Moeder Sietske Baukes Visser   Plaats Rotterdam

31-10-1906

Het gaat dus om Pieter Leendert die in 1871 te Rotterdam is geboren. Helaas weet ik niet wanneer hij is overleden. Maar dat was wel in Rotterdam. Deze Rietmeijer was dus de bordeelbaas. Het huwelijk wat je ziet is zijn tweede. Hier uit werd dus nog een Pieter Leendert Riesmeijer geboren op 9-8-1903. Ook hier heb ik geen sterfdatum van.

Wilma van der Weel

Heb de adresboeken van Rotterdam doorgebladerd van 1851 tot 1915 en daar in komt alleen een timmerman en zijn zoon ook een P.L Riesmeijer in voor aan de Schilderssteeg.

Enige mogelijke link is J.H. Riesmeijer die als Bierhuishouder te boek staat aan de Wijde Broedersteeg.

Dus wordt zoeken moeilijk.

adriaan

na wat zoeken vond ik dit;  In 1874 braken enkele Rotterdammers in firma verenigd met twee Belgen enkel bouwvallige krotten op de hoek van de Pauwensteeg en het Haringvliet af. Op de vrij gekomen plaatsverrees een hotel, dat na enkele jaren, vanwege tegenvallende resultaten in de exploitatie werd verkocht. De nieuwe eigenaar richte het pand vervolgens in tot een luxieus bordeel onder de naam "Palais Oriental". Dit bordeel was de plaats, zo schreef journalist M.J. Brusse, voor de plaatselijke welgestelden en de verwende vreemdeling.

Was dit het soms??

adriaan

Heb je je vraag al voorgelegd bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag? Ze hebben een landelijke bewaarfunctie, dus als iemand er iets over zou kunnen vinden moeten zij het zijn.

Het lastige is dat je geen aanwijzing meer hebt over de titel. Als ik bij boekwinkeltjes.nl zoek op trefwoorden bordeel en Rotterdam dan kom ik dit tegen:

Bordewijk F. Rood Paleis: ondergang van een eeuw Rotterdam - 's-Gravenhage Nijgh & van Ditmar 1949 1ste druk van deze editie Nimmer Dralendreeks no. 24 179 p. octavo gekartonneerd + S.O. Netjes. Nieuew zakelijkheidsroman over een bordeel.

Volgens Wikipedia:

Rood Paleis is een roman van Ferdinand Bordewijk uit 1936.

In het boek staat een bordeel centraal aan de Passeerdersgracht, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Ik weet niet of dit het is en of je er iets aan hebt.

Groeten,

Christa

Christa Zaat

Allemaal bedankt, er zijn veel suggesties gegeven en ik ga ze gewoon allemaal uitzoeken.  Dat is nu het leukste aan onderzoek. Het kan best zijn dat de titel die ik zocht niet geheel juist is. Wat Adriaan schreef kan een aanleiding zijn en ook het boek wat Christa geeft kan een aanleiding zijn.

Wilma van der Weel

Als het inderdaad Le Palais Oriental is, kan dit misschien ook een aanwijzing leveren: Volgens de biograaf (A. de Haas 1971) kwam dichter zanger J.H. Speenhoff  er graag: "En toen in 1912 de nieuwe zedelijkheidswetgeving het gemeentebestuur te hulp snelde, verdween ook Le palais oriental, waar de dichter frère et compagnon van Madame en de meisjes was"

Hermanw

dichter/zanger Speenhof zong in zijn liedjes over de rosse buurt en in de rosse buurt daar kwam ik de straatnaam Zandstraat tegen. Er schijnt ook een boek te zijn van Brusse, de vader van de bekende broers, dat gaat over de rosse buurt begin 1900, Heeft iemand misschien dit boek of komt het bekend voor.

Wilma van der Weel

hay als je bij zoeken op google in tik bordeel Palais Oriental rotterdam krijg je een aantal linken waaronder  HISTORISCH GENOOTSCHAP 'ROTERODAMUM' als je daarop klik krijg je een soort van krant te zien als je doorscrol tot blz 114 net daaronder staat een stukje over het bordeel

gr peet

peet


In dit stuk van het Instituut Nederlandse Geschiedenis worden een aantal boeken genoemd (onderaan)..

Hermanw
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.