stamboomforum

Forum logoBoeken, publicaties, websites » Auteursrechtenschending


Profiel afbeelding

De informatie op de pagina "Persoonlijke gegevens Petrus Theodorus Couperus"

is rechtstreeks van Wikipedia gekopieerd zonder rekening te houden met de voorwaarden waaronder dit mag. De desbetreffende tekst is beschikbaar gesteld onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen, d.w.z.

a) naamsvermelding (o.a. de oorspronkelijke auteur(s) vermelden, een link plaatsen naar de licentie en vermelden of het oorspronkelijke werk is aangepast)

b) gelijkdelen (d.w.z. dezelfde licentie als voor het originele werk is gebruikt dient ook te gelden voor het overgenomen werk)

Hier wordt ten onrechte gedaan alsof dit origineel werk zou zijn. Graag zou ik zien dat hierop actie wordt ondernomen.

Jan Lafeber

Nog even verder gekeken, maar ook bijvoorbeeld de informatie over Jan Couperus is van Wikipedia geplukt zonder rekening te houden met de licentievoorschriften. Zelfs de knoppen "bewerken" van Wikipedia zijn mee gekopieerd en in de tekst blijven handgen. Met de genummerde voetnoten wist de copypast-tool  geen raad, die werden allemaal in een vraagteken omgezet. Dit si toch niet de manier waarop genealogie bedreven zou moeten worden!

Jan Lafeber

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wikipedia

 

Gr.

Everardus Rollema

Precies op die pagina van Wikipedia wordt onderaan de pagina vermeld:

De inhoud is beschikbaar onder de CC BY-SA 3.0 (Engelstalige versie) tenzij anders aangegeven.

Onder ieder artikel in de Nederlandstalige versie van Wikipedia staat een verwijzing naar deze licentievoorwaarden (Nederlandstalige versie).

Kortom: De inhoud van Wikipedia is vrij beschikbaar mits de licentievoorwaarden m.b.t. naamsvermelding en eerlijk delen in acht worden genomen.

Nu geeft genealogieonline weliswaar aan niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van de geplaatste informatie. Maar op deze wijze wordt wel de verspreiding van plagiaat c.q. auteursrechtenschendingen gefaciliteerd. En daar is het platform wel voor verantwoordelijk. Genealogieonline vermeldt wel dat dit soort zaken via een zogenaamde 'Notice' gemeld zouden kunnen worden. Ik heb geen idee hoe dat moet, vandaar dat ik deze kwestie hier aan de orde stel. Maar tevens om te waarschuwen dat inhoud van Wikipedia niet zonder meer gebruikt mag worden. Los daarvan als hele artikelen van derden worden overgenomen dan kan dat niet zonder bronvermelding. Toevallig zag ik nu deze twee artikelen voorbijkomen, dat doet vermoeden dat dit niet de enige voorbeelden zijn. 

Jan Lafeber


En daar komt ook nog eens bij: Wikipedia wordt - over het algemeen - samengesteld door goedwillende amateurs. Die ook nog eens veel informatie van het internet halen. Dus vooral niet alles wat daarin staat voor zoete koek aannemen: altijd nazoeken.

Maarten KripsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu