stamboomforum

Forum logoBoeken, publicaties, websites » Parenteel, per tak of per generatie


Profiel afbeelding

Ik wil een boek (pdf) maken met wat foto's, verhaaltjes en wat korte kwartierstaten en parentelen. Verder wil ik een grote parenteel van de oudste voorouder tot heden (54 bladzijden) in het boek plaatsen. Nu zit ik met de vraag of het een parenteel per tak of een parenteel per generatie moet zijn. Beiden zijn erg lastig als iemand zijn grootouders vind en terug wil bladeren tot in het verleden. Wat is het mooist. Verder nog even de vraag, hoe zit het met de privacy? Een boek is nou eenmaal geen website.

marcel

Een parenteel is een in generaties gerangschikte opgave van de afstammelingen van een bepaald ouderpaar, zowel in mannelijke als in vrouwelijke lijn (bron: Genealogie van stamboom tot familiegeschiedenis, Teleac, Utrecht, CBG, ’s-Gravenhage, 1988). Een goede nummering zal noodzakelijk zijn om terug te kunnen "bladeren" naar voorouders.

"Je mag als stamboomonderzoeker gegevens over levende personen verzamelen. Het delen ervan met anderen, in wat voor vorm dan ook, is niet toegestaan. Dan is de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) van toepassing [..]" (bron: http://cbg.nl/kennis/basiskennis/privacy-en-auteursrecht/)

W. van der Kooij

Blijft de vraag, wat is duidelijker of mooier. Een parenteel per tak of per generatie. GensDataPro heeft beide mogelijkheden. Ik weet niet hoe andere programma's het doen.

marcel

Ik heb zelf goede ervaring met het weergeven per generatie. Maar wel met twee toevoegingen:

1. een indeling per familie tak
2. een grafische voorstelling van alle mannelijke lijnen (met vermelding familie tak)

Voorbeeld: mijn stamvader had kinderen bij drie vrouwen. Dit zijn drie takken (naar de achternamen van de vrouwen) geworden: Almers-tak, Witteveld-tak en Gerrits-tak. In de stamboomgegevens zet ik dan voor de juiste mensen de juiste tak. Dus bijvoorbeeld:

Generatie IV

Generatie IV : Almers-tak
IVa ......

IVb......

Generatie IV : Wittveld-tak
IVc ......

Generatie IV : Gerrits-tak
IVd ......

IVe......

RoberT


gebruik ook GensDataPro, dus enig handwerk is vereist. Maar ja, een boek maken kost veel tijd.

RoberTPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu