stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » fam. van Nieuwenburg uit Duitsland



Profiel afbeelding

Ik heb me verder verdiept in de familie van Alkemade. Maar waarom heeft hij drie zoons de naam van Alkemade van Nieuwenburgh gegeven in de aangifte bij de kerk van Societeit van Jezus en naar Mechelen gestuurd voor de opleiding van Priester? Ook heeft hij twee dochters gestuurd naar Keulen als Klopje. In Mechelen was het de opleiding voor jongens en in Keulen voor meisjes. Juist in deze periode werden de gedragsregels met voeten overtreden. Er werden zelfs baby's 'verdonkere maand'  in 22 van deze opleidingsinstituten aldus de geschiedschrijver van die tijd. Vicaris Jacobus de La Torre had de opdracht van Paus Alexander VII gekregen om dat de kop in te drukken.

Het vermoeden wordt versterk omdat Willem Hendrik zoon van Henrik Willem een vrouw uit Keulen en een vrouw uit Maastricht is getrouwd.

De naamgeving kan zijn Hendrik van zijn vader en Willem van zijn oma Agatha Willems.

Het dossier van de Sociëteit van Jezuskerk is in 2016 naar het archief van Antwerpen over gebracht.

Peter van Nieuwenburg te Vlaardingen - 4 jan 2019 - 14:26


Ik heb me verder verdiept in de familie van Alkemade. Maar waarom heeft hij drie zoons de naam van Alkemade van Nieuwenburgh gegeven in de aangifte bij de kerk van Societeit van Jezus en naar Mechelen gestuurd voor de opleiding van Priester?

Wat de reden ook is -een blik in dat archief zou fijn zijn- het hoeft nog steeds niet op een familieband met de Leidense familie te wijzen. Nieuwenburg kan naar van alles en nog wat verwijzen. Zie de eerdere thread.

Ook heeft hij twee dochters gestuurd naar Keulen als Klopje. In Mechelen was het de opleiding voor jongens en in Keulen voor meisjes. Juist in deze periode werden de gedragsregels met voeten overtreden. Er werden zelfs baby's 'verdonkere maand'  in 22 van deze opleidingsinstituten aldus de geschiedschrijver van die tijd. Vicaris Jacobus de La Torre had de opdracht van Paus Alexander VII gekregen om dat de kop in te drukken.

Ik begrijp niet hoe dit als bewijs kan dienen voor verwantschap met de Leidense familie. Probeert u zich ook een voorstelling te maken van de reformatie, die begin 17e eeuw in volle gang was in de noordelijke Nederlanden. Er zal voor Mechelen en Keulen gekozen zijn omdat dat plekken waren waar het katholieke geloof nog openlijk kon worden bedreven [link]. Dat zal in Amsterdam een stuk lastiger zijn geweest.

De naamgeving kan zijn Hendrik van zijn vader en Willem van zijn oma Agatha Willems.

Opnieuw geen bewijs. 

Het vermoeden wordt versterk omdat Willem Hendrik zoon van Henrik Willem een vrouw uit Keulen en een vrouw uit Maastricht is getrouwd.

Nu heeft u het over de Leidense familie, die zeer zeker banden had met Duitsland. Dus dat hij trouwt met een vrouw uit Keulen kan ik wel begrijpen. Maar ook als zijn vader niet uit Duitsland afkomstig zou zijn geweest dan zou ik er niets achter gezocht hebben. Leiden was in die tijd een smeltkroes van mensen die van elders kwamen.

JP Ouweltjes - 4 jan 2019 - 14:42 (laatst bijgewerkt 4 jan 2019 — 15:01 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu