stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Volkspetitionnement 1878 - handtekeningen vooroudersProfiel afbeelding

In 1878 zetten ruim 300.000 protestantse en 164.000 katholieke Nederlanders hun handtekening onder een verzoekschrift (volkspetionnement) om ruimte te houden voor het bijzondere, christelijke onderwijs. Historici van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Radboud Universiteit te Nijmegen onderzochten de lijsten met ondertekenaars. Via deze website: https://www.vp1878.nl/ kunt u de lijsten met handtekeningen vanuit het hele land bekijken. Doorzoekbaar op naam en/of plaats.

--------------------

Topic verplaats door moderator en link aanklikbaar gemaakt.

Vlietstra - 1 sep 2020 - 16:05 (laatst bijgewerkt 1 sep 2020 — 18:29 door moderator)


Een interessant project. Ik lees dat het online zetten van de database vooral bedoeld is om meer te weten te komen over de personen die de petitie tekenden: wie waren zij en wat waren de beweegredenen om hun handtekening te zetten? Het antwoord op die vragen zal waarschijnlijk ook een antwoord geven op de vraag waarom anderen juist niet hebben getekend. 

In het dorp van mijn oudvader heeft één op de vijf inwoners getekend. Stonden de anderen – onder wie mijn oudvader – niet achter het doel van de petitie of hebben zij haar überhaupt niet onder ogen gekregen? Ik hoor het graag als er ergens al iets over die vragen is geschreven, want dat zou een mooi inkijkje geven in de gedachtegang van bepaalde voorouders.

Robin Rutten - 5 sep 2020 - 12:38Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu