stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Gezocht: pionier! (project GeoArchief)



Profiel afbeelding

Hallo allemaal,

Laat ik mij eerst even kort voorstellen:
Mijn naam is Eesger Toering. Ik was 30 toen ik mijn vader onverwacht verloor en 40 toen (opnieuw onverwacht) de begrafenis van mijn moeder geregeld moest worden. Mede daardoor werd ik denk ik "iets eerder" en nadrukkelijker geconfronteerd met de eindigheid van het leven dan "gemiddeld". Daaruit ontstond de gedachte om mijn kennis van mijn familie en mijn "familie verzameling" te gaan structureren voor mijn dochter. Ik kon (ondertussen bijna 10 jaar geleden) geen goede software vinden om dat te gaan beheren, dus ben ik "als ICT'er" gaan bedenken hoe dat goed zou kunnen. Nadat mijn gezin ("na wat vijven en zessen") onze intrek namen in het ouderlijk huis kwam ik aan de praat met mijn oude en nu weer nieuwe buurman. Zoals alles is alles relatief en was de toen "oude buurman" nu meer van mijn leeftijd geworden. Hij bleek de onofficiële dorpsarchivaris van "mijn dorp" en mijn "wilde idee" om mijn familie geschiedenis te gaan structureren lande bij hem dan ook in vruchtbare bodem. Daarmee werd "een ideetje" veel meer dan dat.

GeoArchief:
Dat "wilde idee" is GeoArchief gaan heten:

  • Ge = genealogie = wie
  • Geo = geografie = waar
  • Archief = 'de verzameling' = wat

Ik ben daar nu ruim 8 jaar mee aan het ontwikkelen waarvan de laatste twee actief. De "achterkant" is voor 99% gereed en ik ben nu druk bezig met de "voorkant": https://www.geoarchief.nl 

GeoArchief is "niet wéér een website" om je GedCom te kunnen plaatsen. GeoArchief is ontwikkeld om de verzameling te beheren en organiseren. Bij een stamboom, de mensen van context te voorzien. Dus een foto er bij, waar hebben ze gewoond, op de kaart, aktes etc. etc. En óók voor het dorpsarchief, waar (foto's van) panden vaak veel belangrijker zijn. Zo bestaat GeoArchief dus uit twee pijlers, genealogie (mensen) en beeldbank (foto's, pdf'en etc.). En dat flink ver doorgevoerd! Zo is GeoArchief een serieus genealogisch programma én een serieuze beeldbank geworden. Daarbij is de mogelijkheid tot samenwerken een mogelijkheid! Niet alleen kunnen personen eenvoudig tussen collecties gekoppeld worden (en daarmee eenvoudig info overnemen/delen) óók kunnen afbeeldingen onderling gekoppeld gaan worden (dit laatste onderdeel is nog niet volledig operationeel).

Pioniers:
Op dit moment zijn er een drietal "pioniers" actief bezig om hun collectie digitaal te structureren binnen GeoArchief, te weten:
- een genealogie-database (bestaande uit een 25.000 personen en een 10.000 afbeeldingen, voornamelijk aktes)
- een dorpsarchief (een 6.000 personen en een 9.000 media objecten, voornamelijk afbeeldingen, dit gaat nog (minimaal) verdubbelen)
- een familie archief (enkele honderden personen en een 35.000 media objecten, voornamelijk foto's voornamelijk van +/- 1970 - heden)

Nu ben ik nog op zoek naar één of twee pioniers. Mocht jij nu zo iets hebben van: "dit zou wel eens iets voor mij kunnen zijn", of voor je dorpsarchief, stadarchief, museum of andere digitale, of digitaliserende, collectie. laat het me weten!

Eesger Toering - 1 mar 2024 - 17:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu