stamboomforum

Forum logoMiddeleeuwse genealogie en Karel de Grote » Twijfel op Karel de Grote-siteProfiel afbeelding

Wie op de Karel de Grote-site http://www.kareldegrote.nl/ zijn reeks wil plaatsen moet aanhaken op reeds opgenomen reeksen. Op zichzelf is dit te begrijpen. Dit voorkomt dat met name de eerste delen van de reeks honderden keren voor iedereen individueel moeten worden herhaald. Er treedt echter een probleem op sinds men een aantal reeksen onder de loep is gaan leggen en hierbij onbewezen afstamming naar voren kwamen. Dit heeft gevolgen voor de “aanhakers” op deze twijfelachtige reeks. Maar er zit natuurlijk wel een verschil tussen diegenen die “boven” deze twijfelachtige afstamming hebben aangehaakt en degenen die “eronder” hebben aangehaakt. Wie eronder zit, maakt gebruik van een niet al te heldere afstamming, maar wie erboven zit, heeft niets met die twijfel te maken. Desondanks worden alle “aanhakers” over één kam geschoren en bovenaan ieders reeks wordt in rode letters gewaarschuwd dat de betreffende reeks twijfelachtig is. Dat is niet leuk om bij je eigen reeks (149) te moeten lezen. Als mij het recht zou worden gegeven om mijn gehele reeks totaan Karel de Grote uit te schrijven, zou duidelijk worden dat er niets op mijn reeks is aan te merken, maar omdat ik gedwongen word op de reeds bestaande reeksen aan te haken, wordt een perfecte reeks ineens twijfelachtig. Ik heb geprobeerd hierover contact op te nemen, maar tot op heden geen antwoord op ontvangen en misschien dat er anderen met ditzelfde probleem zitten.

Jaap Gestman Geradts - 16 feb 2017 - 13:47

Jaap,

Je hebt helemaal gelijk. Discussie over afstamming moet openlijk en controleerbaar gevoerd kunnen worden. Ik heb niet de indruk dat de Karel de Grote site de laatste tijd is bijgewerkt. Maar erger is dat er in het geheel geen colofon is of een opgave van personen die bij de site betrokken zijn. Je kunt dus niemand op de gang van zaken aanspreken. Of zie ik iets over het hoofd? Zo ga je richting obscuriteit (als Karel de Grote site). Misschien moeten we met een aantal enthousiastelingen iets anders op gaan zetten. Lijkt me leuk.

Mvg

Bas

Bas Lems - 16 feb 2017 - 15:48

Bas,

Ja inderdaad, ik heb op de site alleen een mogelijkheid gezien om nieuwe reeksen te uploaden, maar geen normaal mail.adres of zo. Dus ik heb mijn brief als een soort nieuwe reeks geupload, maar geen reactie op gekregen.

Ik heb overigens geen tijd om zelf een KdG-site uit de grond te (helpen) stampen.

Jaap

.

Jaap Gestman Geradts - 16 feb 2017 - 18:23

Maar Jaap,

Valt er dan niet te achterhalen wie degene is (of wie degenen zijn?) die jouw reeks beoordelen? Je kan natuurlijk zeggen: het gaat om de bewijsvoering, niet om de beoordelaar (vgl. wikipedia), maar ik weet van mezelf dat ik bij een publicatie in een genealogisch tijdschrift of bij een bronbewerking altijd kijk wie de schrijver is. Sommigen zijn gewoon wat minder nauwkeurig of maken veel fouten in transcripties van oud-schrift.

Maar misschien is dat iets persoonlijks. Ik beantwoord ook geen vragen hier op het stamboomforum van mensen die een of ander alias gebruiken (hoe weet ik dat een normaal uitziende naam geen alias is? ;-) Om in middeleeuwse termen te blijven: je moet vechten met open vizier.

Maar nog even over de Karel de Grote site. Er staat bij jouw reeks:

NB: Het ontbreekt deze en/of de reeks(en) waarop deze reeks aansluit aan afdoende bewijsvoering. Aanhaken op deze, of van deze reeks afgeleide reeksen kan alleen als men alle generaties/filiaties van deze reeks(en) waarop men aansluit en die deel uitmaken van de afstammingslijn ook voorziet van uitsluitende bewijsvoering.

Dus het kan ook de reeks zijn waarop jouw reeks aansluit. Ja, zo blijven we bezig. En bovendien: uitsluitende bewijsvoering in de middeleeuwse genealogie, dat is nogal wat.

Groet
Bas

Bas Lems - 16 feb 2017 - 19:49

Jaap en Bas,

Een paar maanden geleden had ik contact met iemand die me vroeg zijn reeks eens door te kijken - deze reeks was (ook) afgewezen en ik kreeg toch sterk de indruk dat hij wel mail-contact had met degene achter de site. Dat is Philip van Dael - de naam wordt ook een keer genoemd op de KdG-site. Ik zie dat hij ook lid is van het Stamboomforum dus er zou ook via zijn profiel contact gezocht kunnen worden.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 16 feb 2017 - 20:29

Hallo Bas

Het gaat er mij niet om wie mijn reeks betwijfelt, noch of die twijfel over een bepaalde stap terecht is. Daar kan je inderdaad oeverloos over discussieren, waar ik niet op uit ben. Het is eerder een wiskundig probleem dan een genealogisch probleem.Als ik aansluit op een andere reeks rondom het jaar 1500. Stel dat die reeks in 1800 een twijfelachtig elemant bevat. Dan zou ik daar geen last van moeten hebben, want alles van die reeks tussen 800 en 1500 is perfect in orde. De twijfel treedt trenslotte pas in 1800 op bij iemand anders dan ik. Ik gebruik die reeks niet omstreeks 1800 en ik gebruik dus dat twijfelachtige elemant niet. Maar toch noemt de KdG-site min reeks in dat geval toch "twijfelachtig".

Je kunt het ook anders zien: Was ik de eerste geweest die een reeks tot 800 had mogen indienen, dan was er geen twijfel geweest. Maar iemand anders is mij voorgeweest en ik ben verplicht daarop aan te haken, wat ik liever niet had gewild. Niet omdat het stukje wat ik gebruik niet deugt, maar omdat er een ander stukje van zijn reeks is (waar ik niks mee te maken heb) wat niet deugt.

Zie het alsof ik een auto koopt bij een dealer. Ik doe alles zo goed mogelijk, bonnetjes, belastingen, tenaamstelling, inruil, alles is in orde. Maar de dealer loopt te rotzooein met de verkoop van mijn ingeruilde auto aan een andere klant en ineens zit ik ook in de hoek van de oplichters. Dat lijkt me unfair. Je moet ook kunnen zeggen: Die auto was toen al lang niet meer van mij maar van de dealer. Ik heb niets te maken met wat er is gebeurd tussen de dealer en de volgende klant. En dat gebeurt niet op de KdG-site. Iedereen krijgt rücksichtlos een rode kaart, ook voor onderdelen van een reeks van een ander waar je totaal niet van afstamt !

Jaap Gestman Geradts - 16 feb 2017 - 20:46

Dank voor de info, Frans.

Groet
Bas

Bas Lems - 16 feb 2017 - 20:47

Ik begrijp je redenering, Jaap en je hebt gelijk. Maar dan is het toch gek dat een (1) man voor scheidsrechter loopt te spelen. Ik vind dat niet kunnen. Dat moet anders.

Groet

Bas

Bas Lems - 16 feb 2017 - 20:50

Bas

Eerlijk gezegd weet ik helemaal niets van de organisatie van de KdG-site. Er is alleen een keer een artikel in GEN van het CBG verschenen waarin een aantal reeksen op de KdG-site werden genoemd die twijfelachtig waren. De mijne niet ! De mijne was compleet in orde volgens het CBG. Dus wat er loos is bij de KdG-site? Ik weet het ook niet. Er zal best het nodige te verbeteren zijn. Alleen vind ik het momenteel erg vervelend dat iedereen die nu naar mijn reeks kijkt, meteen de indruk krijgt dat er iets niet aan deugt. Dan heb ik liever dat die waarschuwing verdwijnt, of dat mijn reeks verdwijnt. Maar een reeks met een bloedrode waarschuwing, daar zit ik niet op te wachten. Misschien dat jij contact weet te krijgen met de beheerder van de site en het een en ander eraan kunt verbeteren. Dat zou fijn zijn want de site lijkt inderdaad sub-optimaal te draaien..

groeten en dank voor je reacties

Jaap

.

Jaap Gestman Geradts - 16 feb 2017 - 21:19

Wat een leuke initiatief is dat kareldegrote.nl eigenlijk! Jammer dat de site erg ouderwets is en niet meer actief wordt bijgehouden. Het zou mooi zijn als er een site zou zijn met wat meer moderne grafische overzichten van de stambomen zodat je ook duidelijker kan zien waar je op kan aantakken.

Zelf denk ik vier verschillende lijntjes te hebben lopen naar Karel de Grote. Denk, omdat ik niet zeker weet of alles klopt natuurlijk. Hoe zou ik dat het beste kunnen (laten) controleren denken jullie?

Inge 2 - 22 mar 2017 - 10:50

Beste Inge,

In de hele genealogie bestaat er geen enkele instantie die stambomen van een algemeen geldend goedkeuringsstempel voorziet. Je kunt je redenen geven waarom je zelf denkt dat je van iemand afstamt. En anderen kunnen je redenering en "bewijzen" accepteren of afwijzen. In vorige eeuwen was het afwijzen een zware kwestie waarmee je de eer van de indiener aantastte en je moest dus met heel wat redenen komen om iemands stamboom door het slijk te halen. De Karel de Grote-site gaat daar nu wel heel erg flodderig mee om en wijst je stamboom af vanwege twijfel aan afstammingslinks die niet eens in je stamboom voorkomen !

Helaas zijn de personen achter de KdG-site niet erg benaderbaar en staat de hele site al tijden lang onbeweeglijk stil. Een andere site is er volgens mij helaas niet..

Inderdaad komt het vaak voor dat je verschillende links naar Karel de Grote hebt. (Ik ook)

hartelijke groeten

 

Jaap

Jaap Gestman Geradts - 22 mar 2017 - 11:18

Beste Jaap,

Het is natuurlijk niet fair om je afstamming in twijfel te trekken doordat een andere stamboom ergens na jouw aantakking in de fout gaat.

Ik begrijp dat er geen instanties zijn die goedkeuringsstempels afgeven voor correcte stambomen maar deze Karel de Grotesite doet dat in zekere zin natuurlijk wel. Jammer dat ze niet meer actueel zijn en hun opmerkingen soms geen hout snijden.

Blijft overeind dat de verschillende stambomen een leuk hulpmiddel kunnen zijn voor anderen. Zelf vond ik het echt een ontdekking toen ik bij een bepaalde familietak maar terug kon blijven gaan en ineens bij bekende historische figuren uitkwam. Laten we hopen dat er een mooie opvolger van deze site komt.

Inge 2 - 22 mar 2017 - 11:48

Hallo Inge en Jaap,

Op het Stamboom Forum heb ik een nieuw forum aangemaakt: Karel de Grote. In dit subforum bestaat de gelegenheid om vragen te stellen en informatie te delen over afstamming van Karel de Grote en Middeleeuwse genealogie (circa 1500 AD en terug) in het algemeen. Ook vragen met betrekking tot Descent from Antiquity (DFA) kunnen aan de orde komen. Voor degenen die onbekend zijn met dit onderwerp, zie Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Descent_from_antiquity

Inge, je kunt hier natuurlijk ook een afstammingslijn plaatsen en de forumgenoten vragen om feedback. Ik ben benieuwd.

Met groet,
Bas

Bas Lems - 23 mar 2017 - 17:52

Dag Jaap,

Dit is een lete reactie, maar ik heb al jaren hetzelfde probleem met die site.

Philip Dael is misschien niet eens meer in leven.

Je kunt beter tegen de bekende bierkaai vechten.

Mijn advies is vergeet die site en begin iets nieuws.

Mijn afstamming is op tientallen manieren terug te voeren op KdG, maar de site geeft niet de mogelijkheid om te publiceren. Er wordt arbitrair beslist op welke ze je laten aanhaken, meestal de verkeerde, zdat je 'rood komt te staan', terwijl een andere Reeks wel doorgaat.

\Nu is zelfs de Koning zijn Reeks betwijfelbaar

Deze site deugt niet!

Johan van Eenennaam

Johan van Eenennaam - 23 jul 2017 - 15:17


Beste Johan,

Ik ben het grotendeels met je eens. Het is praktisch onmogelijk om een site van internet af te krijgen. En van de webmaster is inderdaad al heel lang niets meer vernomen. Het is nooit mijn wens geweest om zelf een KdG-site te beginnen, wel om mijn eigen afstamming op een gerenommeerde site te zetten. Ik zit dus stiekem te hopen dat er andere personen een nieuwe en betere Karel de Grote site op poten zetten.

Wat ik niet helemaal begrijp is dat de huidige KdG-site nog zo lang in de lucht is als de webmaster is overleden of anderszins van het toneel is verdwenen. Het aanhouden van een site kost geld en als je niet meer betaalt, dan zou die site vanzelf moeten verdwijnen, wat tot nu toe nog niet is gebeurd.

 

Wachten op betere tijden !

groeten

Jaap

.

Jaap Gestman Geradts - 23 jul 2017 - 17:53Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu