stamboomforum

Forum logoMiddeleeuwse genealogie en Karel de Grote » Bronnen in Familysearch en Karel de GroteProfiel afbeelding

Ik ben bezig met een kwartierstaat-onderzoek naar mijn voorouders en die van mijn vrouw. Ik weet dat in onze landen de verplichting om doopinschrijvingen te noteren pas na het concilie van Trente werd ingevoerd, reden waarom de DTB-boeken pas ergens aan het eind van de 16e eeuw of het begin van de 17e eeuw opduiken. Jammer natuurlijk dat ze daar niet een eeuw of zo eerder mee begonnen zijn.

Nu kijk ik voor gegevens ook op Familysearch en zie tot mijn verbazing dat daar sommige lijnen doorlopen. Soms stranden de lijnen rond 1400, maar soms lopen ze via allerlei graven, koningen (o.a. Karel de Grote) tot in de eerste of tweede eeuw, tot aan Romeinse consuls of senatoren toe. Erg indrukwekkend allemaal, dat wel. Bronnen worden er helaas niet bij genoemd.

Mijn vragen: Zijn er toch bronnen waar ik klaarblijkelijk nog geen weet van heb om de periode van vóór 1600 te bekijken? Of hebben de samenstellers van de Familysearch-lijnen een ongelooflijk dikke duim?

Hans van Gemert 2 - 29 jun 2022 - 09:34 (laatst bijgewerkt 29 jun 2022 — 16:52 door moderator)

hoi Hans,

over de stamreeks van Karel de Grote kun je i.i.g. [hier] lezen. En hoe je daar, voor wie dat zou willen, met een eigen familielijn/reeks aan aan kunt haken. Als je met een eigen lijn met gedegen grond van bewijsvoering komt. 

Over welke bronnen je daarvoor kunt vinden om te gebruiken, kunnen anderen hier vast meer vertellen

 

Okee, toegevoegd een voorbeeld van mijzelf. Ik stuitte met de familielijn van mijn oma Adriana Oomen (uit Etten-leur) op FamilySearch op ook zo'n reeks (tot jaar 1200) en ben daar op aangesloten (geslacht Oomen). Zonder dat ik daarnaar op zoek was overigens. Ik zoek zelf maar zover terug in de tijd tot waar ik de archiefdocumenten nog kan lezen (..) Meestal ben je dan al bij een 9e generatie - mooi genoeg wat mij betreft.
Maar als je 'geluk' hebt heeft een ander transcripties gemaakt en gepubliceerd, zoals ik [hier] vond 
Nou dat lijkt me een betrouwbare bron van vóór 1600, de Schepenbank van Princenhage

voorbeeld (plaatje)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

en zo gaat het verder tot 1200. 
Wat weet ik nu door deze reeks? Dat de Oomens een oud geslacht zijn. En het teruggaan tot schepenen van Princenhage is uiteraard een leuk gegeven. Maar verder.. het lijkt hier en daar wat aan elkaar geflanst, hopelijk een work in progress door iemand verder te onderzoeken. Maar helemaal uit de duim gezogen is het toch ook niet

zo komen [deze] gegevens (ca 1450) uit het Regestenlijst archief Begijnhof Breda waar het oudste originele charter dateert van 1 mei 1269, om zomaar een voorbeeld te geven

mvg janna

Janna vE - 29 jun 2022 - 11:03 (laatst bijgewerkt 29 jun 2022 — 14:39 door auteur)

Uiteraard bestaan er wel bronnen van voor 1600. En daarnaar refereren in genealogische publicaties lijkt me normaal. Afwezigheid van zulke referenties zijn op zijn minst slordig en misschien wel een indicatie van hoe de samensteller de hobby beoefent. 

JP Ouweltjes - 29 jun 2022 - 11:08

Dag Janna, dank voor je uitgebreide reactie. Inderdaad is het lezen van teksten van voor 1700 een tijdrovende uitdaging, voor mij reden om naast mijn onderzoek naar 'van Gemert', vooral in Megen, ook maar eens in de kwartierstaten te duiken. Het was mooi geweest als er op FamilySearch bij elke invoer ook een bronvermelding (verplicht) zou zijn. Maar helaas dus. Het komt erop neer dat ik FS vooral als inspiratiebron moet gebruiken en zeker niet als 'harde' informatiebron 😉

Hans van Gemert 2 - 29 jun 2022 - 18:50 (laatst bijgewerkt 29 jun 2022 — 18:51 door auteur)


Tja @Hans alles van voor de bs kan veel beschouwd worden als niet voor 100% zeker. Tenminste als je zoektocht niet serieus uitvoert en niet alles dubbel checkt met namen van getuigen enz.

ien lejeune - 12 jul 2022 - 19:55Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu