stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » naamswijzigingen


Profiel afbeelding

Als een kind onwettig wordt geboren kan men bij erkenning door de vader op de geboorte-akte hierover een aantekening vinden. Als die aantekening er niet staat en het kind wordt bij een huwelijk op latere datum niet door de bruidegom erkend als het zijne, hoe kan het dan dat dat kind op een gegeven moment toch officieel de achternaam van de stiefvader draagt? Dan moet er lijkt mij sprake zijn van adoptie.

Waar en hoe kan ik achterhalen of er in de periode 1920-1950 in Amsterdam adoptie heeft plaatsgevonden?

Mogelijk heeft het bedoelde kind op een latere datum de achternaam weer terug-veranderd naar de achternaam bij geboorte. Waar kan men een dergelijke naamswijziging vinden?

Zijn naamswijzigingen openbaar?

Yvonne Ruchti

Achternaamswijziging vindt m.i. niet door alleen adoptie plaats. In de Staatscourant staan onder Gerechtelijke aankondigingen zgn. naamsveranderingen.

Op de site van het Ministerie van Justitie (justis.nl/producten/naamswijziging/index.aspx) valt te lezen:
"Een achternaamswijziging gebeurt bij Koninklijk Besluit. [..] kunt u dit opvragen: voor Koninklijke Besluiten in de periode van 1813 - 1988 kunt u terecht bij het Nationaal Archief. U dient dan een datum van het Koninklijk Besluit door te geven en aan te tonen dat u het als juridisch bewijsstuk nodig heeft;
voor Koninklijke Besluiten na 1988 kunt u uw verzoek aan Justis richten met daarin de redenen van uw verzoek."

en over een verzoek indienen:
"Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: [..] een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken; [..]"

W. van der Kooij

Bedankt voor de reactie. Ik heb geen juridische noodzaak maar genealogische interesse. Ik zal kijken of ik in de Nederlandse Staatscourant onder naamsveranderingen iets kan vinden.

Yvonne Ruchti

Wijziging van de door jou gezochte naam omstreeks maart 1939.

mvg-Ben

Ben Wegman


Over uw reactie ben ik wat verbaasd. Ik ben gewoon ingegaan op uw vragen, met uitzondering van de tweede.

W. van der KooijPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu