stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Verandering naam


Profiel afbeelding

Ik onderzoek de stamboom van Familie van Dassen.

Het familielid Gerrit van Dassen geboren 22-12-1771 te Rietmolen, veranderd plotseling de achternaam van zijn kinderen in "van Das"  i.p.v. "van Dassen". Dit is gebleken bij een huwelijksakte bij de Burgerlijke Stand te Rijswijk daarin wordt vermeld dat abusievelijk de naam "van Das" is gebruikt en dat dit "van Dassen" moet zijn.

Nu mijn vraag:

Welke naam moet ik van al zijn andere kinderen en hun nageslacht opnemen? Van Das of van Dassen? Bij de Burgerlijke Stand staan zij ingeschreven als "van Das".

J.W.van Dassen

Ik lees in de huwelijksakte dat in de (extracten van) overlijdensakte(n) van zijn ouders/vader foutief Das is vermeld en dat het Dassen behoort te zijn zoals in zijn (Hendrik's) geboorte extract staat vermeld. Kennelijk heeft een ambtenaar een fout gemaakt en heeft de vader niets veranderd.


Toev. :  zie extract geboorteakte  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939K-KL5F-P   Dassen.

Willem Hak

Beste Willem,

Inderdaad dezelfde akte die ik aanhaalde maar nu heb ik nog geen antwoord op mijn vraag. de broers en zusters van Hendrik van Dassen werden bij de geboorte akten van Das genoemd.

Dus mijn vraag luidt hoe dien ik ze allen weer te geven van Das (volgens geboorte akten) of van Dassen de volgens mij juiste naam? 

J.W.van Dassen

Bij zijn huwelijk met Helena van Oudshoorn en ook bij de aangifte van geboorte van Hendrik ondertekent Gerrit zelf met Van Das.
Kinderen die zijn aangegeven met de naam Van Das heten ook zo, tenzij, zoals bij Hendrik aangegeven bij zijn huwelijk in 1840, de naam naderhand is gewijzigd ("gecorrigeerd").

Willem Hak


Geachte heer Van Dassen,

Naamswijziging onderweg.

Bij de naamsaanneming in 1811 heb ik een geval van 5 broers.  Zij nemen alle 5 een andere achternaam aan. Zij volgden letterlijk het besluit van Napoleon. Zij moesten in gevolge de wet een achternaam aannemen.  Het voorschrift zei niet, dat familieleden dezelfde achternaam moesten aannemen. 

Dan de verschrijvingen: bijv. met achternaam Huizinga geboren. Hij huwde in een andere gemeente. De ambtenaar van zijn geboortegemeente schreef een geboorte extract. In de gemeente van huwen werd dat extract gelezen als Huizenga. Zijn kinderen gaan verder door het leven als Huizenga.

Ik zou als volgt te werk gaan: Gerrit van Dassen, * ......................, later genoemd: van Das. Soms kan dat een jaartal erbij.

Het genealogie programma Hazadata had inderdaad een rubriek: Alias:(wordt ook genoemd, daarin kon je al je andere vermeldingen noteren. Bijv. Struik, Struick, Struyk, Struyck enz.

Daarmee kun je aangeven dat zij wel behoren tot dezelfde familiegroep. Je kunt de verschrijvingen en wijziging van de naam, die in de loop der tijd ontstaan en in wettelijk zijn vastgelegd documenten moeilijk wijzingen. Iedereen van de levende moet daarvoor dan namelijk toestemming geven.

Voor de familiegeschiedenis kun je het feit slecht noteren: "de genealogie Van Dassen, ook soms genoemd Van Das.

Succes met uw speurtocht.

Groeten van Terkos

TerkosPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu