stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Familienaam Mouwen (achternaam). Graag meer info gezocht.


Profiel afbeelding

Ik ben al een tijdje de geschiedenis over mijn achternaam aan het opzoeken maar ik kom totaal geen bekende namen tegen die ik ken met mijn achternaam hopelijk kan iemand mij helpen ik ben geboren op 15 april 1995 in Roosendaal te nispen zoals op mijn ID kaart staat ik hoop dat iemand mij kan helpen met het zoeken naar verloren familie of de geschiedenis over mijn achternaam Ik bedank degene die mij kan helpen

Uitgeschreven lid - 26 mar 2019 — 03:52 (laatst bijgewerkt 26 mar 2019 — 10:47 door moderator)

Je zou kunnen zoeken in databases zoals openarch, waar veel treffers Mouwen te vinden zijn, zie hier. Je kunt de zoekaktie verfijnen door op "refine search using filters" te klikken, bijvoorbeeld op plaats. Als dat niks oplevert is het misschien een idee om hier de naam te noemen van je oudst bekende voorvader aan de kant van je vader, dan kunnen forumleden meezoeken. Maar alleen maar gegevens van niet meer in leven zijnde personen melden hier ivm privacy. Ik raad je trouwens aan om je eigen geboortedatum te wissen uit je bericht (als je bent ingelogd klik rechts onder je bericht op "bewerken").

[Aanv.: Mijn suggestie is dus om je eigen stamreeks uit te zoeken. Niet alle personen met dezelfde achternaam zijn perse familie.]

Peter S - 26 mar 2019 — 07:19 (laatst bijgewerkt 26 mar 2019 — 07:58 door auteur)

Volgens het cbg waren er in 2007 558 personen met de achternaam Mouwen. De naam kan zijn herkomst vinden in meerdere betekenissen. Mouw, als zijnde een deel van een kledingstuk, een mouwe schijnt een dikke vooruitgestoken lip te zijn (misschien een verre voorouder met zoiets), of het is een patroniem (het was iemands voornaam, die later een kind kreeg, zoals bijvoorbeeld Henk Jansen, die dus vroeger Henk De zoon van Jan (Janszoon) zou heten)

Als ik naar het kaartje kijk, wonen de meeste Mouwen in de buurt van Roosendaal. Zie:

https://cbgfamilienamen.nl/nfb/detail_naam.php?gba_naam=Mouwen&nfd_naam=Mouwen&info=documentatie&operator=eq&taal=

Bedet - 26 mar 2019 — 07:52


De naam Mouwe(n) kan afkomstig zijn van het woord Mouwe(n).
Deze naam komt veel voor in Meppel en omgeving.
Deze naam komt ook veel voor in Etten Leur en omgeving.

Het woord, Mouwe(n) heeft veel betekenissen.
Mouwen kan de genitiefvorm zijn van Mouwe.
De verklaring in het boek van L. Meyers Woordenschat uit 1804, spreekt mij wel aan.

Verklaring van het woord Moude, Mouwe, Mout, Molde, Molt.

"Moude, Mouwe / een doodskist of uitgehouwen vat; waarvan de naam nog in wezen is in het woord Melkmoude;
Ook is het woord Moude of liever Mout, in de betekenis van ene langwerpig ronden uitgeholden bak nog zeer bekend en gebruiklyk.
In Overyssel, Groningen, Drenthe, enz, zegt men daarvoor Molde, volgens de gewoonte om "ou" te veranderen in "ol".
Bron: L. Meyers Woordenschat, bevattende, in drie deelen, de verklaaring der basterwoorden, kunstwoorden en verouderde woorden; 13 Nov. 1804".

In mijn jeugd, als toeschouwer bij een huis in aanbouw, hoorde ik soms dat de metselaar tegen de opperman zei: "Haal mij nog een mouw specie".
De opperman schepte hierop verse specie in een langwerpige houten bak, welke hij daarna op de schouder droeg, terwijl hij de ladder beklom. 
Aangekomen op de bouwsteiger ledigde hij de mouw, welke aan één korte zijde open was, in de speciekuip van de metselaar.

 

henk elsinga - 26 mar 2019 — 19:55
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.