stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Naamsaanneming Reuten [opgelost]


Profiel afbeelding

Het gezinshoofd Jannes Kobes (de zoon van Kobus,) uit Vriezenveen heeft in 1812 gekozen voor de achternaam Reuten. Daarmee kregen ook zijn drie dochters, die eerst alleen Kobes heetten, de achternaam Reuten: Jenne 20 jaar oud, Clasina 17 jaar en Gerritdina 14 jaar.

Waar komt de naam Reuten vandaan? Waarom kiest een vader met alleen dochters voor deze naam, die naar verwachting geen lang leven zou hebben?

De Nederlandse Familienamenbank vermeld: Reuten, Rutten, Rütten, Ruijten, Ruyten, Rütten is een patroniem, knuffelvorm van de Germaanse voornaam Rutger of Rutgerus. Maar bij de voorouders en familie komt de naam Rutger niet voor.

Misschien een beroep als landontginner op basis van de betekenis van het Duitse werkwoord reuten (of roden) wat in het Nederlands rooien (uit de grond halen of bouwrijp maken) betekent.

Een boerderij genaamd Reuten of een overeenkomstig genoemd terrein is niet gevonden in Vriezenveen en omgeving.

Volgens vage mondeling overlevering zou de naam iets met eenden te maken hebben.

Dochter Jenneken kreeg op 8 juni 1813 van een onbekende vader een zoon Albertus Reuten. Deze zorgde voor verder nageslacht.

W.F.H. Naudin ten Cate

"Waarom kiest een vader met alleen dochters voor deze naam, die naar verwachting geen lang leven zou hebben?" Daar zult u nooit antwoord op krijgen, tenzij er in een naamsaannemingregister een reden voor de keuze is vermeld. Dit is meer dan 200 jaar geleden gebeurd.

L. Loef

Mogelijk dorpje Reutum (gemeente Tubbergen) 19,6 km vanaf Vriezenveen. Ook geschreven als Ruttum en Roetman.

Martin Jongkoen

Dank je wel Martin. Een goede tip. Frits

W.F.H. Naudin ten Cate

Uit plaatsengids.nl

Naam

Oudere vermeldingen
Reuthem, laat in 10e eeuw Riatnon, midden 12e eeuw Riednen, midden 12e eeuw Retmenne, 1297 Rotmen, 1313 Roetmen, 1323 Rotme, 1422 Ruetmen, 1424 Rottem, 1460 Rotmen, 1484 Rotman, 1665 Roetman.

Naamsverklaring
Betekent hreudinum*, collectiefafleiding in datief meervoud van hreud-* 'riet' met als betekenis '(nederzetting) bij de plaats waar riet groeit'. Voor de wisseling -men en -um zie Bathmen.(1)

Martin Jongkoen

Reuten(s) komt minstens sinds 1686 als patroniem in Vriezenveen voor.

Zie de  plaatselijke DTB-registers.

Wesley Fokkens

Kan ik de plaatselijke DTB registers online inzien? Volgens mij heeft Overijssel als enige provincie in Nederland de DTB-scans geblokkeerd, ook bij FamilySearch.

W.F.H. Naudin ten Cate

de DTB boeken van Vriezenveen zijn in te zien bij Historisch Centrum Overijssel [hier] en bij FamilySearch [hier]

Peter B

Kijk anders eens hier: https://www.genealix.nl/provincie/overijssel/

Rechtstreeks FS hier

mvg-Ben

Ben Wegman

Zie bijvoorbeeld hier

Overigens sluit ik me geheel bij L.Loef aan: je komt er simpelweg nooit achter Nee schuddend

Wesley Fokkens

Daarmee kregen ook zijn drie dochters, die eerst alleen Kobes heetten, de achternaam Reuten: ... heetten die meiden dan tot dat moment niet "Jannes", naar hun eigen vader?

Mark de Vries

Ja Mark, je hebt gelijk.  Bij de doop van bijv. Jenneken staat slechts: "gedoopt Jenne, dochter van Jannes Kobes en Aaltjen Klaassen". Jenneke Jannes is dan logischer. Na de doop komt hun naam niet meer voor tot 1812. Helaas is het register van naamsaanneming van 1812 nog niet gescand en dus niet online in te zien. Daarin hoop ik oude en nieuwe naam te vinden. Een reis naar HCO Zwolle is op dit moment voor mij niet mogelijk. Ik ga vragen of zij mij een kopie kunnen sturen.

W.F.H. Naudin ten Cate

Mij is bekend dat van slechts ca. 10 Overijsselse plaatsen registers van naamaanneming bewaard zijn gebleven. Ze staan beneden op de studiezaal, maar zelf ben ik niet nagegaan of Vriezenveen er bij zit. Zwolle is mijn woonplaats en vanaf mei 2016 verwerk ik op het HCO akten in het voorportaal van WieWasWie. I.v.m. Covid19 ligt dit van medio maart 2020 tot in ieder geval september 2020 stil. Voor publiek is HCO inmiddels geleidelijk opengesteld en ik zal kijken of ik je er aan kan helpen.

Martin Jongkoen

Foto's  gemaakt van 5 naamaannemingen Vriezenveen(inv.nr. 43): 4x Kobes (2x i.p.v. Jansen en 2x handhaven Kobes) en 1x Reuten i.p.v. Kobes

  1. nr. 4 d.d. 5/3/1812 door Egbert Jansen kiest Kobes(ondertekent met Egbert Jansen Kobes) voor hem en 1 zoon/3 dochters: Jannes (14), Harmina (20), Berendina (17) en Clasina
  2. nr.8 d.d. 5/3/1812 door Harmen Kobes - Kobes voortzetten - voor hem en 1 zoon/2 dochters (ondertekent met Harmen Koobes): Jan (5), Gerritdina (7) en Jesina (2).
  3. nr. 19 d.d. 5/3/1812 door Albert Kobes (tekent met Albert Koobes) Kobes handhaven voor hem en 2 dochters: Wolterdina (5) en Jennigjen (1).
  4. blz. 16 verso d.d. 11/5/1812 door Willem Jansen kiest Kobes voor hem en 3 zonen/1 dochter: Derk (9), Jan (9), Hendrik (7) en Hermina (3).
  5. blz. 20 verso d.d. 12/5/1812 door Jannes Kobes kiest Reuten voor hem en 3 dochters: Jenne (20), Clasina (17) en Gerritdina (14).

Martin Jongkoen


Heel hartelijk bedankt. Ik zal het onderwerp markeren als opgelost. Zoals ik had verwacht wordt niet vermeld waarom de naam Reuten gekozen is en wat de achternaam van de kinderen voor 1812 was. Ik maak daar Jannes van.

W.F.H. Naudin ten CatePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu