stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Waar komt de naam Quaedackers vandaan. opgelostProfiel afbeelding

Waar komt de naam Quaedackers vandaan?

 

(NB: Dit bericht is door een moderator naar het subforum 'Naamkunde, namen, verhaspeling, veredeling' verplaatst.)

G. de Vries - 11 aug 2020 - 14:19 (laatst bijgewerkt 11 aug 2020 — 15:39 door moderator)

Zie Meertens familienamen. Het zou kwade/slechte akker betekenen. Naam vooral in Zuid Limburg

zeer oude vermelding overigens Deventer 1635

Liesbeth Niepoort - 11 aug 2020 - 14:43 (laatst bijgewerkt 11 aug 2020 — 14:45 door auteur)

Ik denk dat Liesbeth gelijk heeft. Het zal in dezelfde categorie vallen als Quaat Spalant. (te zompig om te bewerken met een spade). Dus inderdaad een bewerker  of eigenaar van een perceel slecht akkerland. 

Annemarie57 - 11 aug 2020 - 18:00

Helaas zijn bovengenoemde aannames voor de verklaring van de naam Quaedackers, onjuist.

In mijn genealogie onderzoek naar de naam Quaedackers (begin jaren 80), ontdekte ik in de loop er jaren dat door schrijffouten, aannames en dialecten de naam Quaedackers in vele varianten genoteert werd. Op dit moment heb ik 31 verschillende schrijfwijzen ontdekt die allen terug te leiden zijn naar de oorspronkelijke naam: Quadacker. Zelfs in 1600 werd de naam Quadacker in diverse aktes verschillend vermeld (Quadacker, Quaedackers, Quadtacker) de oorsprong van de naam komt waarschijnlijk uit Duitsland, rond 1300 kwam de naam Quadacker als voor in diverse geschriften.

Om een latere foute schrijfwijze van de naam Quadacker te interpreteren als Quaed Acker (kwade akker?) is van den zotte, dat geldt ook de engelse vertaling van Quaetdacker. Het Engelse Quaet (historische woordenboek) of Quiet, betekent: ‘Stil’ en ‘dacker’ betekent: ‘langzaam lopen of slenteren’. ‘Stille slenteraar’ of ‘lanterfanter’, maar helaas een vertaling van een foute schrijfwijze.

De naam Quadacker spreek je uit als Qua~dacker en niet als Quad~acker.

Ben Quaedackers, Tilburg.

Ben Quaedackers - 22 apr 2021 - 16:16

Herkomst beschrijving op Duitse genealogie site

http://genwiki.de/Quadt_(Familienname)

A van Egmond (oud) - 22 apr 2021 - 19:58


Zelfs de Belgen proberen een verklaring te vinden voor de naam Quadacker: http://gtb.ivdnt.org/iWDB/search?actie=article&wdb=MNW&id=44606.

Dat de naam Quadacker zijn oorsprong heeft in het Land van Overmaas (Nederland/België), staat niet vast. In Duitsland komt de naam al honderden jaren eerder voor, de Duitsers hebben er zelf geen verklaring voor en verwijzen naar de Nederlandse taal.

Sinds de laatste 8 jaar ben in niet meer overtuigd, dat Quadacker, ‘kwade akker’ of ‘kwaad veld’ betekent, waarvan ik eerst wel uitging. Door de vele schrijffouten van de naam Quadacker begon ik ernstig te twijfelen, waarom was men niet honderd jaar eerder al tot deze twijfelachtige verklaring kunnen komen, maar pas eind jaren tachtig vorige eeuw. 

Ben Quaedackers - 23 apr 2021 - 14:31De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu