stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Mysterie over de naam Pons en Du PonProfiel afbeelding

Mijn oma was Magdalena Rosalia du Pon (Schoondijke 1917- IJzendijke 2001). Haar vader was Abraham du Pon (Biervliet 1884 - IJzendijke 1976).
Zijn moeder was de ongehuwde Magdalena du Pon (IJzendijke 1845- Biervliet 1926). Opvallend is dat zij werd geboren als Magdalena Pons te IJzendijke 8-9-1845 als dochter van Adriaan Pons en Joanna van de Sande.
Adriaan Pons werd geboren IJzendijke 27-5-1821 als zoon van Johannes Pons en Magdalena de Wagenmaker.
Johannes Pons vinden we terug als geboren te Schoondijke 7-7-1788 als zoon van Adriaan Pons en Catharina de Blouw.
Adriaan Pons is geboren te Zaamslag 20-3-1757 als zoon van Cornelis Pons en waarschijnlijk Janna de Burgemeester.
Cornelis Pons is begraven Zaamslag 8-11-1783 en een zoon van Dirk (Diederik) Pons en Cornelia Vettjens.
Deze Diederik Pons is tot nu toe de oudst bekende voorvader van deze lijn en hij werd op 2-4-1720 te Zaamslag begraven. Hij was landbouwer in de Huijssenpolder onder Zaamslag en komt daarvoor voor op het Fort Liefkenshoek, waar hij op 16-5-1710 wordt genoemd als de echtgenoot van Cornelia Vettjens.

Tot zover de samenvatting van de stamreeks voor zover relevant.

Uiteraard vroeg en vraag ik mij af: waarom wordt Magdalena (1845) geboren als Magdalena Pons, huwt ze als Magdalena Pons maar heet ze na het overlijden van haar echtgenoot (Jacob Timmerman sr) ineens "Du Pon" en blijft zo ook heten?
Allereerst dacht ik aan een fout van de ambtenaar of een zelf gekozen wijzigingen, maar al zoekende bleek dat de wijziging al veel eerder voor komt. 
Genoemde Adriaan Pons (1757) komt wisselend voor als Pons, Du Pon, Du Pont en De Pon(t). Zijn zoon Johannes (1788)  gaat verder als Pons door het leven, zijn  dochter Elisabeth (1799), geboren uit zijn tweede huwelijk met Elisabeth van de Gazelle, heet Pons, maar haar onwettige kinderen worden geboren in 1826 en 1829 als Du Pon en de nazaten van een van deze kinderen, Jacobus Cornelis Du Pon heeft een uitgebreid nageslacht onder de naam Du Pont, dus met een -t.

Even naar Adriaan Pons (1821-1857). Hij huwde tweemaal en op Magdalena (1845-1926) na voeren zijn nazaten (in de USA) de naam "Pons".

Ik hoop dat u het kunt volgen. Mijn grote vraag is dus: waarom deze verandering. Mijn voorouders (du) Pon(s) konden lezen noch schrijven en waren eenvoudige landarbeiders. Het lijkt mij dus sterk dat zij zelf besloten tot de naamswijziging. Als de wijziging in de Franse tijd had plaatsgevonden zou het ook nog verklaarbaar zijn. Het lijkt er op dat wijziging zich voordoet ver na de Franse tijd, ergens tussen 1830 en 1850.
Alle vermeldingen vóór die tijd zijn tot aan Diederik, altijd Pons. Er is niet één keer Du Pon gevonden voor die tijd. 

Mijn vermoeden is dat mijn voorouders zelf wel wisten dat ze Du Pon(t) heten, en dit wisselend gebruikten, maar dat het in de officiële stukken voor de wijziging steeds als Pons terecht gekomen is. Opvallend is immers dat de wijziging zich in twee takken voordoet, die voor zover mij bekend geen contact hadden en ver van elkaar woonden. 

Wie durft er een verklaring voor deze vreemde wijziging te geven?

Andre Sijnesael - 7 jun 2021 - 17:33

waarom wordt Magdalena (1845) geboren als Magdalena Pons, huwt ze als Magdalena Pons maar heet ze na het overlijden van haar echtgenoot (Jacob Timmerman sr) ineens "Du Pon" en blijft zo ook heten?

ze wordt "du Pon" genoemd bij de aangift van al haar kinderen [bijv. hier] en ook in het bevolkingsregister van Biervliet [hier], bij het huwelijk heeft men dus nog de naam van de geboorteakte genomen ("Pons"), en vervolgens wordt de chiquere variant gebruikt.

Peter B - 7 jun 2021 - 19:49

Dat klopt en de vraag is dus waarom dat gebeurde. Als het nu alleen bij Magdalena het geval was, zou je kunnen denken dat óf zij zelf (het was wel een bijzonder type) of een ambtenaar dat gewijzigd heeft, maar in andere, aan haar verwante takken gebeurt het ook.
Je zou dan gaan denken dat men zichzelf juist Du Pon noemde. 

Overigens was Magdalena wel een bijzonder type. Ze was eerst gehuwd met een veel oudere man die uit zijn eerste huwelijk een zoon had die even oud was als zijn stiefmoeder Magdalena. Na overlijden van haar oudere echtgenoot trok ze bij haar stiefzoon en stiefschoondochter in en kreeg meerdere kinderen van haar stiefzoon, waaronder mijn overgrootvader Abraham du Pon (1884-1976) die gewoon ook wist dat de stiefzoon zijn biologische vader was.....

Andre Sijnesael - 8 jun 2021 - 06:15

Beste Andre Sijnesael,

Ik werd getroffen door de gelijkenis met de naam Du Pont(t) met de geschiedenis die in de kwartierstaat van mijn man voorkomt. Ik verwijs u daarom naar het Brabants Historisch Informatiecentrum in Den Bosch. Daar kunt u onder "Mijn stamboom" de naam Dupont intikken en volgt een flink aantal lezingen van het gebruik van die naam bij een van onze  voorouders.

Bij mij rijst de gedacht dat kinderen uit een illegitieme relatie zich later een legitiem beeld wilde geven door gebruik te maken van een Franse naam. Maar ook dat is slechts een veronderstelling.

Veel succes met uw zoektocht.

Nini Boogaers

Nini Boogaers-Diks - 8 jun 2021 - 12:29


Beste Andre, om jet tijd te sparen zou ik bij het BHIC direct de naam Elisabetha Dupont invoeren.

Met groet, Nini Boogaers

Nini Boogaers-Diks - 8 jun 2021 - 12:32Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu