stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Naamsaanneming Penninga in 1811 opgelostProfiel afbeelding

Beste mede genealogen,

Vaak zie ik dat de achternaam van iemand wordt vermeld maar dat deze persoon is overleden voor de naamsaanneming van 1811. Voorbeeld: één van onze voorouders staat in diverse andere stambomen vermeld als Gosse Fokkes Penninga. Maar Gosse is overleden in 1783 dus voor de naamsaanneming. Zijn kinderen hebben pas de naam Penninga aangenomen. Gosse Fokkes heeft dus bij leven nooit de naam Penninga gedragen. Wat doe je in zo'n geval: toch de naam Penninga gebruiken of de naam Gosse Fokkes gebruiken. Wie weet of dit officieel geregeld is. Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie hulp.

Vriendelijke groet,

Herlof Corporaal

Herlof Corporaal - 10 jul 2021 - 23:22 (laatst bijgewerkt 11 jul 2021 — 11:20 door moderator)

Als vaststaat dat nazaten pas in 1811 de naam Penninga aannamen, moet Gosse met (alleen) zijn patroniem worden vermeld. Er zijn bijvoorbeeld gezinnen bekend, waar de kinderen niet dezelfde familienaam aannamen. In die gevallen zou Gosse anders in de genealogiën van zijn kinderen verschillende familienamen te voeren krijgen.

Overigens waren er voor 1812 al veel mensen die een vaste familienaam droegen, dat gebruik verschilde per regio.

W. van der Kooij - 11 jul 2021 - 08:31

@Herlof.

Zie afbeelding. Dit zou een broer van Gosse geweest kunnen zijn en dat daarom de naam Penninga door Gosse zijn kinderen is aangenomen.
Ik weet niet heeft dit reeds is onderzocht. Zie onderzoek: Nieuwland in Tietjerksteradeel.

Lykle Fokkes Penninga heeft de familienaam bevestigd in 1811.

Mocht er geen verdere herkenning te vinden zijn, dan gewoon Gosse Fokkes vermelden als vader en een aantekening in een vrije tekst hierover maken. Ik neem aan, dat je o.a. de Nedergerechten, speciekohieren, stemkohieren en andere kohieren hebt doorgespit?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Everardus Rollema - 11 jul 2021 - 11:15 (laatst bijgewerkt 11 jul 2021 — 11:55 door auteur)

Uit onderstaande gegevens mag je concluderen, dat Lykle/Lykele en Gosse inderdaad broers zijn geweest.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Everardus Rollema - 11 jul 2021 - 12:01 (laatst bijgewerkt 11 jul 2021 — 12:02 door auteur)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Everardus Rollema - 11 jul 2021 - 12:06

Indien je geen directe vermelding van een familienaam bij Gosse Fokkes hebt, dat blijft hij gewoon zo heten... Ik doe het bij de kinderen van zo iemand zelfs vaak tussen vierkante haken, in dit geval zou dat b.v. Jan Gosses [Penninga] worden. Geboren onder patroniem en de familienaam komt pas later, dat geef ik dan op die manier aan. Maar die handelwijze is betwistbaar.

Momenteel heb ik een onderzoek onder handen waarbij de nakomelingen van verscheidene broers (geboren eerste helft 18e eeuw) allemaal dezelfde naam aannemen. Niet formeel (er is geen naamsaanneming van hen bekend) maar ze doen het wat je noemt kamerbreed, en geloof me: de familie is tegen die tijd aardig uitgebreid. En toch: niet één vermelding van die naam voor 1811!  Bestond die voor dat jaar dan al, of niet?  Ik kan me ook weer niet voorstellen dat tientallen neven en achterneven & achternichten in 1811 een familieberaad hielden om tot een eensluidende keuze te komen...

Petra - 11 jul 2021 - 12:22


Beste allemaal,

Heel hartelijk dank voor jullie reacties. Deze waren erg nuttig voor mij. Jammer dat er niet een eensluidende procedure bestaat. Maar de tip mat de haakjes ga ik zeker opvolgen. Nogmaals dank en veel succes toegewenst met jullie eigen speurwerk.

Hartelijk groet, Herlof Corporaal

Herlof Corporaal - 13 jul 2021 - 19:31De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu