stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Waar liggen de plaatsen Marck en Douway?



Profiel afbeelding

Abraham van (den) Hove(n), lakenwerker ondertrouwt in Leiden op 9 feb 1652 met Sara Cardouns. Bij hem staat vermeldt woonplaats Marck. Sara overlijdt en Abraham her'onder'trouwt in Leiden met Annetgen Brandts op 3 juli 1670. Bij haar staat geboorteplaats Douway. De enige plaatsnaam die ik in tegenwoordige tijd vind is in Tjaad, en dat lijkt mij niet correct. Ik kan beide namen wel vinden als achternaam (ook in Leiden), maar zou even niet weten waar de plaatsen liggen. Het ene 'klinkt' Duits en het andere klinkt Frans.

Opvallend detail is dat bij het eerste huwelijk van Abraham vermeldt staat dat Heyndrick Heyndricxz als bekende een getuige is. Dochter Marijtje uit het huwelijk met Sara trouwt (OT 12 sep 1682) met een Lambert Hendrickse, lakenwerker (Getuigen bruidegom: Huybert Hendricks broeder Getuigen bruid: Annetge Brants schoonmoeder). Bij zijn geboorteplaats staat Langestraet. Nu lijkt mij dit gewoon de straat in Leiden te zijn. Maar daardoor twijfel ik wel weer aan of Marck mogelijk ook gewoon de markt in Leiden is? Mogelijk is zijn vader Heyndrick Lambertsz, lakenwerker afkomstig uit Nieuwenhuijs (Neuenhaus, Duitsland). Met de nadruk op mogelijk, ik moet eigenlijk meer bewijs hiervoor vinden. Maar nu Heyndrick Heyndricxz opduikt als bekende geeft dat mogelijk weer een extra variabel.

Maar goed, wie weet wat er met Marck bedoeld wordt en waar ligt Douway?

Uw hulp wordt gewaardeerd!

Justme! - 6 jan 2017 - 12:26

Waarschijnlijk Douai / Dowaai, bij Kortrijk.

Wilco - 6 jan 2017 - 12:28

Marck Frankrijk bij Calais

ca 125 km van elkaar

Dowaai Frankrijk (Kortrijk)

Renee2 - 6 jan 2017 - 13:05

Als Marck in Frankrijk ligt wat zou dan de Franse naam geweest kunnen zijn? Cardoens kan ik ergens nog wel volgen, maar van Hoven niet echt.. ( nu moet ik eerlijk bekennen dat mijn Frans ook zeer slecht is) Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Justme! - 6 jan 2017 - 14:14

Het Herkomstonderzoek van Simon Hart geeft:

Marck bij Rijssel thans Marcq en Baroeul (Frankrijk) 

'Tussen' Tourcoing, Roubaix, Rijsel/Lille.

Vgl. https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcq-en-Bar%C5%93ul.

Pauwel - 6 jan 2017 - 14:47

Als Marck in Frankrijk ligt wat zou dan de Franse naam geweest kunnen zijn?

Deze naam komt in de région Pas de Calais gewoon voor. In dat gebied werd ook vlaams gesproken.

Is dit trouwens bekend? http://www.mijnstambomen.nl/leiden/hoven.htm (met dank aan https://www.stamboomforum.nl/profiel/63710)

Jan Clavaux - 6 jan 2017 - 14:54


Abraham van Hove(n) was de broer van Pieter van Hoven, geboren in 1636 in Marck bij Calais en hij was een schoolmeester. Daar is zuid-oost van Calais zo'n dorp. Voor 1654 is de familie naar Leiden gegaan. Waar Abraham met Sara Cardoen(s) op 9/2/1652 in Leiden getrouwd is en Pieter op 20/2/1654 in de Pieterskerk met Marija Clarisse getrouwd is. In die tijd zijn veel Hugenoten naar Leiden vertrokken om in de lakenindustrie hun beroep verder uit te oefenen. Calais was toen al bekend om de goede kwaliteit van het materiaal. (Bron: My Family Trees)

Ongelukkig kan ik geen voorouders vinden van Abraham en Pieter van Hoven. De achternamen worden op zoveel verschillende manieren aangegeven: De la Court, van Hooven, van Hove, van Oven enz. Ook de spellings van de Franse aangetrouwden zijn vaak op gekke manieren in het Nederlands vertaald en gespeld.

In de Pieterskerk ligt een Pieter van Hove begraven (1719), tezamen met Aertje van 's Grevendijk (1706). Volgens documentatie waren zij getrouwd en hebben 2 dochters gekregen. Helaas zijn de voorouders van deze 2 personen ook onbekend.

Hopelik geeft deze achtergrond u ook meer inlichting.

Peter van Hoven - 1 jun 2019 - 13:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu