stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Waar ligt Eiler ?



Profiel afbeelding

Op 20 november 1909 overlijdt in Arnhem Peter Schmitz. In zijn overlijdensakte staat dat hij in 1834 in Eiler geboren is. Weet iemand waar Eiler ligt? Is Eiler wellicht een Nederlandse naam voor een plaats in Duitsland?

T. Veth - 29 sep 2018 - 13:18

Hier staat hij ook met zijn gezin te Zutphen, geboren te Eiler, Pruisen, op 31.3.1834, RK (omlaag scrollen voor de scan).
Aanv.: Hier en hier te Amsterdam.

Peter S2 - 29 sep 2018 - 13:37

De eerste drie kinderen worden in Cleve/Kleef geboren - het ligt een beetje voor de hand dat Eiler daar in de buurt ligt.

G. Karssenberg - 29 sep 2018 - 13:53

Dank u. Ik begrijp uit de Amsterdamse stukken dat het niet Eiler is, maar Eller. Dit ligt in de buurt van Düsseldorf en in de buurt van Kleef waar de oudste kinderen geboren zijn.

T. Veth - 29 sep 2018 - 13:57

Wat zijn vrouw Teuntje Bos betreft, het laatste wat ik van haar zie voor haar huwelijk in haar geboorteplaats IJsselstein is dat ze tijdelijk in februari 1856 naar Rotterdam is vertrokken (link). Haar man was later machinist op een sleepboot (zie bovenstaande links).

Peter S2 - 29 sep 2018 - 16:56

Voor genealogisch onderzoek, de pagina met stadsdeel Eller,
in de stad Düsseldorf, http://wiki-de.genealogy.net/Eller

M.C. (Macy) Deden-Kazenbroot - 29 sep 2018 - 16:59

Dank u voor de link naar Eller-gegevens. Ik ga er naar kijken. In het bevolkingsregister van Zutphen wordt de indruk gewekt dat Teuntje Bos de moeder van alle kinderen is, maar in de overlijdensakte van oudste dochter Johanna (ovl. Arnhem 1884) staat dat Pauline Rutten haar moeder is. Ik kan van deze Pauline Rutten (een Nederlandse naam zou je zeggen) echter niets vinden. Misschien was zij een Duitse uit Eller (of uit Kleef waar de oudste kinderen geboren zijn). Peter Schmitz is dan mogelijk ook in Duitsland hertrouwd met Teuntje Bos. Ook dat huwelijk kan ik namelijk in Nederland niet vinden.

T. Veth - 29 sep 2018 - 17:20

In ieder geval was Teuntje Bos de moeder van de kinderen vanaf zoon Peter in 1865 (link).

Peter S2 - 29 sep 2018 - 17:39

Voor wat betreft zoeken in Eller, het gaat dus om RK, en het lijkt me dat dit valt onder het bisdom Koln. Op matricula voor scans van RK kerkboeken zijn geen kirchenbucher online voor die streek (klik maar op de globe). Als er geen expert voor Duitsland op dit item antwoordt, evt. een vraag aanmaken op het subforum Duitsland. [Edit: Of check even de links naar Duitsland op J. Keevel's site met links hier]

Peter S2 - 29 sep 2018 - 17:44

Bedankt voor de tip!

T. Veth - 30 sep 2018 - 15:46

Je moet er even bij stil staan, dat er op de Niederrhein heel veel Nederlandse namen voorkomen, die al dan niet verduitst zijn. Dit gebied is van oorsprong Nederlands en tot 1815 zijn er discussies geweest om de grens tussen Nederland en Duitsland bij de Rijn te leggen tot aan Bonn. Mijn eigen familie is door de Spaanse Successieoorlog, waarbij Pruissen een stuk van Spanje pikte, deels Nederlands en deel Duits geworden.

Ik ben daardoor bekend in het archief in Düsseldorf. Er staan daar de nodige kerkboeken ter inzage, ondanks dat er in de oorlog veel verloren is gegaan. Maar sommige archieven hebben een herstel-oplossing bedacht.

Mocht je er daar niet uitkomen, dan kun je naar het Landesarchiv in Duisburg gaan, alleen dat is erg moeilijk toegankelijk qua informatie. Wat dan verstandig is, is van te voren te corresponderen met de medewerkers over wat je zoekt. De medewerkers zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam, zeker als je zelf Duits spreekt of iemand mee hebt die dat kan. Ik heb hele data-sets op cd toegestuurd gekregen.

Ook een interessante ingang is de bibliotheek van de universiteit. Er zijn veel oude boeken en kranten daar gedigitaliseerd en die informatie is vrij toegankelijk via deze link: http://digital.ub.uni-duesseldorf.de/

Mogelijk kun je hier mee verder.

Met vriendelijke groet,

Armand

Armand Servaes - 3 okt 2018 - 09:10

Bedankt voor de uitleg over Nederlandse familienamen in dat gebied en voor link naar de database. Handige informatie!

T. Veth - 3 okt 2018 - 16:51

In Duitsland aan de Moezel ligt de plaats Ediger-Eller. Mogelijk zijn dat vroeger twee afzonderlijke plaatsen geweest. In het gedeelte Eller staat de rooms-katholieke Sint Hilariuskerk. Misschien kun je in die hoek iets vinden. Succes verder.

Berry Henebiens - 4 okt 2018 - 14:48


Dank u!

T. Veth - 4 okt 2018 - 17:41







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu