stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » oude foto Bilderdijkstraat 183, Amsterdam


Profiel afbeelding

Mijn opa Henricus Borgsteede heeft van 1939 tot 1947 een pianohandel gehad aan de Bilderdijkstraat, op nummer 183, in Amsterdam. Hij woonde toen achter de winkel, van tafel en bed gescheiden van mijn oma, die wel in de buurt woonde.
Van de winkel is door renovatie van de benedenverdieping niets herkenbaars meer te zien, en daarom ben ik op zoek naar een foto uit die periode zelf, liefst een waarop ook mijn achternaam te zien is, dan wel piano’s in de etalage. Mijn vader ging daar vaak achter een pianola zitten, waarbij hij dan net deed of hij daarop speelde.
Wie helpt? Of weet een site? Ik heb al op het Geheugen van West gekeken, en dat levert niets op, en de beeldbank van het stadsarchief heeft wel een foto, maar die is van 1905.

Enno Borgsteede

Theo van Bemmel

Op woningkaart staan de bewoners in het pand:

https://archief.amsterdam/indexen/woningkaarten_1924-1989/zoek/query.nl.pl?i1=3&u1=e&F1=bilderdijkstraat&G1=183&x=15&z=b#

 

Opm: site werkt niet altijd goed; beste resultaat met Internet Explorer

Wellicht zijn nakomelingen op te sporen en hebben die misschien een foto

Theo van Bemmel

De nakomelingen zijn mij allemaal bekend, en hebben tot nu toe geen foto's van het pand laten zien. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar kinderen van buurtbewoners uit die tijd, dan wel van een fotograaf die zijn archief nog niet aan het stadsarchief geschonken heeft.

De woningkaart ken ik ook al, en het moordverhaal ook. Het onderzoek heeft echter nooit echt daders opgeleverd, en ik kan alleen maar speculeren over hun identiteit, iets wat ik in het openbaar hier echter niet zal doen. Wat ik weet is dat mijn opa waarschijnlijk een soort slapend aneurisme had, en dat zijn aorta door het geweld, waaronder volgens het artikel in elk geval schoppen in zijn buik, kan zijn gebarsten.

Enno Borgsteede

Beste Enno,

ik heb geen foto voor je, maar wel het volgende:

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=Borgsteede+amsterdam+piano&coll=ddd&sortfield=date&identifier=ddd%3A010659243%3Ampeg21%3Aa0099&resultsidentifier=ddd%3A010659243%3Ampeg21%3Aa0099

Ene H. Borgsteede had in 1928 al een pianowinkel om de hoek van de Bilderdijkstraat 183, op de Kinkerstraat 19. Waarschijnlijk is dat ook je opa ? Misschien is hier wel een foto van te vinden ?

Verder zou het misschien nuttig zijn je vraag ook bij het Stadsarchief in Amsterdam neer te leggen ? Ze hebben vast en zeker niet alle foto's die ze hebben online staan op de Beeldbank.

Pim.

P.J.H. Vercoulen


Beste Pim,

Om de hoek is een rekbaar begrip, want de Kinkerstraat is lang, maar dat was inderdaad ook een winkel van mijn opa, en het geboorte-adres van mijn vader, hoewel dat strikt genomen een ziekenhuis was. De winkel in de Bilderdijkstraat heeft echter meer herinneringen 

Eerlijk gezegd heb ik geen idee of het stadsarchief nog niet geïndexeerde foto's heeft. Het ligt voor de hand van wel, want indexeren kost tijd. Ik heb er echter nooit naar gekeken.

Prettige jaarwisseling!

Enno

Enno BorgsteedePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu