stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Woonadres in Hengelo(O)


Profiel afbeelding

Evert Maandag gehuwd met Gerritjen Weijers en later met Wietske Ros woonde kort in Hengelo(O). Zijn adres was 696 K en van 1869 tot 1870 adres Wijk W nr. 261

Wie kan mij iets vertellen waar deze adressen zich bevonden of evt. zelfs nog bestaan als straatnaam met nummer.

Karel Tamboer

Karel Tamboer

Niet met Hengelose situatie op de hoogte.

Elders werden panden (met eventueel pandnamen) achtereenvolgens aangeduid met:

  • Ligging t.o.v. omliggende panden (noordelijk, zuidelijk, westelijk en oostelijk van).
  • Wijknummers, t.w. wijkletter met nummer (19e eeuw)
  • Huisnummers (20e eeuw) 

Rond 1830 kregen panden bij invoering van het Kadaster een kadastrale aanduiding, t.w. ook letter met nummer. Dit heeft niets te maken met het wijknummer. Wel werd in het 1e kadastrale register, de oorspronkelijk aanwijzende tafel (OAT), naast de kadastrale aanduiding ook het wijknummer vermeld.

Wijknummers en kadastrale aanduidingen wijzigden in de loop der tijd door splitsing/samenvoeging/sloop van panden en stadsuitbreiding. In kadastrale register wordt bij een nieuwe kadastrale aanduiding verwezen naar de vorige, maar iets dergelijks was er niet bij wijziging van wijknummers.

Tot de jaren '70 van de 20e eeuw waren en wel periodieke adresboeken. Van Gouda weet ik, dat in ca. 1906 de huisnummering werd ingevoerd en die komen dan ook rond 1906 voor het eerst voor in het adresboek. Die huisnummering is vergeleken met de wijknummers in het vorige adresboek en daar bij geschreven.

Najaar 2017 maakte ik met anderen een inventarisatie van (online beschikbare) adresboeken, maar daarin komt Hengelo (O) niet voor!: Adresboek: Archieven, Historisch Informatiepunt, Stadsmuseum …

Martin Jongkoen


 

Richt uw vraag eens aan [e-mailadres verborgen] [e-mailadres verborgen] .

zie http://www.museumhengelo.nl

Vermoed dat men u hier wel verder kan helpen.

Succes!

Karin KerkhofPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu