stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Wat zou een ijswagen zijn geweest in 1676



Profiel afbeelding

In een akte uit 1676 in Roosendaal (NB) is sprake van een ijswagen. Ik heb wel ooit van een ijskelder gehoord maar dat was een luxe terwijl de personen in kwestie daar waarschijnlijk niet mee te maken hadden. [zie rechter blz op scan]

https://westbrabantsarchief.nl/collectie/archieven/scans/NL-BozWBA-roo%20-%200023/3.8.6/start/30/limit/10/highlight/4

Wat zou dat voor een ijswagen kunnen zijn geweest ?

Gerard 2 - 29 jul 2020 - 23:34

Een wagen waarmee men op het ijs kon rijden (glijden) wellicht? 

Annemarie57 - 30 jul 2020 - 11:41

Ik houd het, met een hele grote slag om de arm, op

ij swagers

twee zwagers

EDIT: vervallen

Wesley Fokkens - 30 jul 2020 - 12:04 (laatst bijgewerkt 30 jul 2020 — 12:46 door auteur)

Er staat "couwewagen offde ijswagen" dus het zal een kar zijn geweest om ijs te vervoeren

Peter B - 30 jul 2020 - 12:34

In de zeventiende eeuw was het kouder dan tegenwoordig. In de winter werd ijs uit de de vijver gehakt om de ijskelder te vullen, maar wellicht waren er ook handelaren die het uit een bevroren beek of plas hakten en het vervoerden naar afnemers. Hier wordt (in het Frans) beschreven hoe sneeuw in de winter werd omgevormd tot ijs en bewaard in ijskelders om het in de zomer te verkopen in de stad. Er staan ook plaatjes bij het artikel, o.a. van een ijswagen en van een ijskar. Het transport in de zomer vond 's nachts in de betrekkelijke koelte plaats, zodat men 's ochtends vroeg in de stad aankwam. Na levering ging de wagenvoerder naar de markt om inkopen te doen voor het dorp zodat hij ook met de terugweg nog iets verdiende. En nee, het was geen goed betaald werk. Ik ben geen expert in oud schrift, maar lees wel: 'savonts'; dat kan dus te maken hebben met het nachtelijk transport. Betreffen het getuigenissen van een misdaad?

sprangers - 30 jul 2020 - 13:39 (laatst bijgewerkt 30 jul 2020 — 22:03 door auteur)


Bedankt voor uw bijdrage !  

Het betreft een ondervraging over de vernieling van een ijswagen door een aantal mensen. Het wordt hierbij niet duidelijk waardoor de ruzie is  ontstaan maar uit een van de vragen blijkt dat men mogelijk met de ijswagen op het ijs of sneeuw zou kunnen hebben gereden. Jammer dat niet duidelijk is geworden waar dat ijs in die tijd gebruikt werd. Het was winter en je zou mogen verwachten dat het toch ergens, misschien inderdaad een kuil of kelder, zou moeten worden opgeslagen om er iets aan te kunnen hebben.

mvg

Gerard 2 - 31 jul 2020 - 13:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu