stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Boerderij (?) Bouhuis in omgeving DeldenProfiel afbeelding

Op https://twente-genealogie.nl/getperson.php?personID=I7236&tree=tree1 vinden we de details van Mannes Workel, geboren . Hij is de enige Deldenaar in mijn genealogie. Hij had drie echtgenotes: Berendina Pierik, Lamberta Nijland,  en als laatste mijn oudtante Johanna Maria te Braake. 

In een brief aan haar neef (mijn oom) duidt ze  iemand aan met de naam of bijnaam Bouhuis. Het ging om geld, en het kan niet anders dan dat ze er haar man mee bedoelt. 

Is er iemand die wat thuis is in bijnamen,  of waarschijnlijker: boerderijnamen, in de omgeving Delden? Workel hoeft er niet geboren te zijn, hij heeft twee gelegenheden gehad om er "In te trouwen" :-) Als hij er wel geboren is, kan het het ouderlijk huis geweest zijn van zijn moeder Hendrika Backhuis.

Het dringt een beetje: ik wil de brieven van voornamelijk mijn grootvader geannoteerd in een boek doen voor mijn kleinkinderen en hun generatie.  Er kan geen sprake zijn van een leesfout: zowel opa als zijn zus hadden een heel mooi en duidelijk handschrift

Leo te Braake - 23 aug 2021 - 22:21

Als je googlet op "erfnamen richterambt Delden" vindt je vele erven met historie tot 1601 genoemd. Oudheidkamer Twente en Mariken Scholten-Sijses wordt daarbij vermeld.

Je zult zelf moeten kijken of daarbij Bou(w)huis voorkomt. N.B.: Zag "Klein Pierik".

Martin Jongkoen - 24 aug 2021 - 12:49 (laatst bijgewerkt 24 aug 2021 — 12:54 door auteur)

Daar gekeken, maar idd geen Bou(w)huis gevonden. Andere optie met wel 2 bouwhuizen: https://www.shm.nl/hofmarken/markelo/pdf/boerderijen/1.2.335_erve_keppelsbouwhuis.pdf Of via de startsite: https://www.dehofmarken.nl/. Ik heb niet gekeken waar deze boerderijen precies lagen/liggen maar bij het gebied hoort ook Delden.

Zwenny - 24 aug 2021 - 15:00

Gaat het wel om een boerderij in de omgeving van Delden? Ik heb gezocht in de volkstellingen van 1748 en 1795, maar in het hele Richterambt Delden komt de naam Bou(w)huis niet voor. De naam Bou(w)huis komt wel in ondermeer Albergen en Lonneker voor. 

Frank Steggink - 24 aug 2021 - 16:01

het kan niet anders dan dat ze er haar man mee bedoelt. 

het is aan te raden het relevante gedeelte van de brief hier te plaatsen, zodat we context hebben rond het gebruik van de naam "Bouhuis".

Als familienaam komt "Bouwhuis" sinds +/- 1840 voor in Delden

Peter B - 24 aug 2021 - 16:18

1e echtgenote is geboren in Markelo.

Martin Jongkoen - 24 aug 2021 - 16:19

het kan niet anders dan dat ze er haar man mee bedoelt. 

het is aan te raden het relevante gedeelte van de brief hier te plaatsen, zodat we context hebben rond het gebruik van de naam "Bouhuis".

Ik heb te stellig gesproken: ik schreef dit zonder secuur naar datums te kijken. De brief was van voorjaar 1932, en toen was ze al bijna 5 jaar weduwe!

Ze schreef haar neef over een nieuwgeboren nichtje, en dat ze nog wel iets wilde doen i.v.m. zijn aanstaande priesterwijding.

 "hebt ge ook behoefte hier of daar aan laat me dat eens weten wat voor de warmte of wat sigaren of een weinig geld? Zo heel veel kan ik niet want van Bouhuis heb ik in 14 dagen niet wat gekregen
'k denk wel dat het zaterdag wel komt maar affijn schrijf me maar waar ge het meeste behoefte aan hebt." 

Dan gaat het verder over de ouderlijke boerderij. Heel de brief nagenoeg zonder interpunctie...

Na Workel's dood heeft ze dus regelmatig wat inkomen van ene Bouhuis of Bouwhuis. Maar waarom? Wat is hun relatie?

In zulke situaties  willen de betrekkingen nog wel eens blijken uit de woonsituatie. Maar ik vind geen een verwijzing naar hem of haar in het bevolkingsregister.

Dus ben ik op zoek naar ideeën over de 

  • mogelijke financiele betrekkingen (lijfrente? Onderhoudsverplichting na overdracht huis o.i.d?)  (een notaris Bouwhuis in Twente heb ik niet gevonden :-)
  • of iemand die goed thuis is in de Deldense familie Bouwhuis.

Het kan natuurlijk nog steeds gaan over een bijnaam of een boerderijnaam.

Leo te Braake - 25 aug 2021 - 18:10 (laatst bijgewerkt 25 aug 2021 — 18:11 door auteur)

Hallo Leo, weet je ook in welke plaats Johanna Maria de brief schreef? Ze overleed immers in de gemeente Eibergen en niet in Stad Delden. Haar huwelijk was kinderloos, toch? Dus er was misschien niet veel wat haar in Delden hield.
Workel was winkelier; zou Bouhuis misschien de winkel voor je oudtante hebben bestierd? Ik verwacht dat ze minstens het vruchtgebruik van haar mans nalatenschap had en dus de inkomsten.

Groet, André

PS in Ambt Delden was er geen boerderij die van oudsher Bouhuis heette; er woonden (en wonen) Workels op Bomhof in Wiene, maar of Mannes daar uit huis kwam, weet ik niet.

André Jansen - 27 aug 2021 - 00:06

De brief is geschreven in Delden. Wanneer ze naar Eibergen kwam, weet ik niet. De bevolkingsregisters zin kennelijk nu (nog) gesloten. Eibergen betekent naar ik voolopig aanneem aan haar ouderlijke boerderij in Zwolle bij Groenlo. Daar woonden wel meer 

Jouw suggestie voor de rol van Bouhuis is de moeite van het natrekken waard. Ik zal eens in de oude telefoonboeken kijken volgende week. Ik houd jullie op de hoogte. Overigens vond ik in o.a. oudere akten als beroep landbouwer, caféhouder en winkelier. A man of many trades, niet alleen many wives :-)

Leo te Braake - 28 aug 2021 - 01:25


Ìk heb Delden opgezocht in de telefoonboeken van 1927 tot 1932. Er staat geen een Workel in, noch een Bou(w)huis. Zo kom ik dus er niet...

In het huidige telefoonboek heb ik één Bouwhuis gevonden. Ik zal die eens schrijven.

Hier denk ik niet dat er nog zinvolle informatie opduikt. Maar als die alsnog komt: welkom, het zal me bereiken.

Bedankt voor jullie hulp!

Leo te Braake - 31 aug 2021 - 21:54Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu