stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » klerk Posterijen



Profiel afbeelding

Toen mijn opa Jetze Wiarda trouwde (met zijn volle nicht) in 1912 in Enschede, was hij "klerk Posterijen". Wat houdt dat precies in? Werkte hij op het postkantoor? Kwamen daar ook de zakken met post en kwamen daar de postbodes? Wat ik zelf weet, is dat ik met mijn moeder naar het postkantoor ging om geld te halen bij zo'n loket met draaischijf, waar je de ponskaart op moest leggen en dan kwam het geld terug, maar dat was eind jaren '60. Ik heb geen idee of ik van daaruit postbodes zag vertrekken. Destijds mocht je niet de post in de zak zelf meenemen, weet ik van een oude collega. Dus moeten postbodes hun post los hebben ingeladen. Ook liepen ze welk weer het ook was in dikke wollen uniformen met pet.

En van hem weet ik dat hij ambtenaar was en vanuit die staat ging hij zich steeds meer inzetten voor de rechten van ambtenaren. Hij werd daarna dus ook voorzitter van de CNAB, de Centrale Ambtenaren Bond. Hij reisde soms Nederland door om toespraken te houden. Maar doordat ik zelf postbezorger ben, zou ik zo graag willen weten wat die functie van klerk Posterijen nu precies inhield. Ik vind dat wel grappig, want bij mijn collega bleek dat haar overgrootvader postbode was geweest!

Verder zat hij ook in een voor mij merkwaardige werkgroep over de drooglegging van de Zuiderzee. Daar was hij voorzitter. Dit staat op Delpher. Daar begrijp ik niet veel van. Mijn andere opa (!) staat daar bij reserveleden. We spreken over 1932, mijn moeder moest nog geboren worden en mijn vader was 4 jaar oud.

Nienke Oudbier-Wiarda - 25 mar 2023 - 18:16


De term klerk was de reguliere aanduiding voor een persoon die administratieve werkzaamheden verrichtte, meestal op een kantoor en dat kon op diverse niveaus zijn.

Marcella de Jager - 25 mar 2023 - 18:19







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu