stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » beroepen


Profiel afbeelding
Nu ik een poosje bezig ben met mijn stamboom.
Kom ik tot de volgende ontdekking.
De beroepen van 100 jaar terug komen nog steeds in onze familie voor.
daarmee bedoel ik de oudste voorvader was metselaar
en drie keer raden wat het beroep van mijn vader is.


Dit is eigenlijk dus geen vraag maar ik vond het zo grappig
Zijn er meer mensen bij wie dit zo duidelijk te zien is?

jolanda mook

hallo jolanda,
je heb gelijk bij vele families is dat zo blijkt altijd weer mijn grootvader was weliswaar werknemer in de bouw. een zoon in scheepsbetimmeringen en de beroepen daarvoor in 6 generaties terug (scheep)timmerman in de normale burgerei als bij de marine.

Herman

Bij mij komen er veel generaties voor die met hout te maken hadden. Molenaar, houtzager, schrijnwerker, timmerman/aannemer, scheepstimmermannen.

Koos

Jazeker Jolanda,

Ook in mijn stamboom kom ik geregeld dezelfde beroepen tegen: de Zaanse familie Van Houten bestond grotendeels uit olieslagers (vanaf de periode vóór de industriële revolutie tot diep in het stoomtijdperk). Mijn overgrootvader was de laatste die dit vak nog uitoefende.

Ook in de familiegeschiedenis van mijn moeder (Van Hardeveld uit Veenendaal) duiken telkens weer dezelfde beroepen op: wolkammer, wolspinner etc.

Op zichzelf is dat natuurlijk niet zo vreemd, aangezien scholing in de betreffende beroepen eenvoudig (want voor het oprapen) en vooral gratis was. Je leerde het van je vader, en dat was dat.

Bovendien was er door beperkte vervoersmogelijkheden weinig uitwisseling met andere streken in het land. Je ziet dan ook dat beroepskeuze aan verandering onderhevig werd nadat er spoorwegen waren aangelegd.

Het blijft boeiende materie. Nog veel plezier ermee!
RJ

Robert Jan van Houten

Ja ..het klopt in grote lijnen,wij van arme sloebers ,van net boven de waal en langs de rivieren waren steenbakkers ,steenvormers etc het zware werk destijdes in de ovens die ze moesten leeghalen in die hitte . Mijn Grootvader zei..als je de Domtoren in Utrecht beklimt .legt je hand op de muur en je voelt het werk van je voorouders ,de tijd dat de steden van hout naar steen gingen We hebben daar verhalen over en ongelooflijk triest .

Groet van Henk

Henk van Zuidam


Mijn overgrootvader had een boerderij in Empe (gem. Brummen). De boerderij was gepacht van de familie Van Hasselt die op Huize Empe woonden. Robert van Hasselt was directeur van de HIJSM. Zijn weduwe heeft voor mijn grootvader een aanbevelingsbrief geschreven aan de directie van de HIJSM. Zodoende kwam mijn grootvader aan het spoor. Mijn vader was spoorman en ik ben het ook geworden. Drie generaties bij elkaar goed voor ruim 160 jaar spoorervaring. Maar ik heb wel eens gelezen dat er een familie was waarvan 5 generaties bij het spoor hebben gewerkt.

Gerrit BleuminkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu