stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » ERKENNING VAN EEN KINDProfiel afbeelding
Hmmzz, dit is een vraag waar je geen jaren mee bezig wilt zijn! Dit moet je tot op de bodem uitzoeken! Hebben we het hier niet over een (het?!) kind dat in adelijke kringen geboren zou zijn en vervolgens is afgestaan aan een andere vrouw??????

Ren? - 28 dec 2007 - 14:28

Beste René,

Beide genoemde vrouwen waren tijdens de geboorte van het kind 20 jaar.
Daar in de akte van erkenning Aaltje Kip duidelijk verklaart,.... dat het een uit haar geboren kind is...,
zijn mijns inziens Alida van der Bempt en Aaltje Kip één en dezelfde persoon.

De familie van Aaltje Kip heb ik weten te achterhalen. Het is een boerenfamilie uit Zuidlaren, die wel wat grond bezat. Zij was één van 3 kinderen en als enige ongehuwd gebleven.
De naam Lodewijk is in die familie echter wezens vreemd.
Waarschijnlijk verwijst die naam toch naar de vader.

Maar we wijken af van de vraag die me bezig houdt:

Was het voor een moeder in die tijd mogelijk om na 21 jaar een kind te erkennen?
Hoe kon ze bewijzen dat zij de natuurlijke moeder was?

Groet
Wieke

Uitgeschreven lid - 28 dec 2007 - 22:20

Beste Wieke,

In reactie op jouw bericht het volgende. Ik kan geen antwoord op jouw vraag geven, omdat je niet genoeg informatie hebt gegeven. Het kan zijn, dat je ook niet alle informatie al hebt gezocht of gevonden. Dat Alida van der Bempt en Aaltje Kip één en dezelfde persoon zijn, omdat in de akte van erkenning Aaltje Kip verklaart, dat Lodewijk een uit haar geboren kind is, is een onderbouwing die geen stand houdt.

Je schreef, dat je de familie van Aaltje Kip hebt kunnen achterhalen. Heb je ook de familie van Alida van der Bempt kunnen achterhalen? De vraag wat er met de beide dames ná de erkenning is gebeurd, blijft onbeantwoord. En deze vraag stelde ik niet voor niets!

Nu schreef je over een boerenfamilie in Zuidlaren. Woonden de beide dames op een bepaalde boerderij?

Kort maar krachtig: nadat alle informatie is vergaard, kan pas een antwoord op jouw vraag worden gegeven. De vraag is niet moeilijk te beantwoorden. Ik vermoed, dat als ik een kort en bondig antwoord op jouw vraag geef, dat je daarmee onjuiste redeneringen op jouw casus gaat loslaten.

Met vriendelijke groet,

René

Ren? - 29 dec 2007 - 07:13

Rene,

Volgens mij geeft Wieke al in haar eerste bericht aan dat Alida van de Bempt heel goed een gefingeerde naam zou kunnen zijn.
Als ik in Genlias op die naam zoek, geen treffers. Ook geen treffers op alleen de achternaam in Groningen. Aaltje Kip, weet ik niet, omdat ik niet weet om welke aaltje het gaat.
Ik krijg trouwens ook geen treffers op Lodewijk Kip (of woont hij elders en geeft Genlias dat niet?)
Maar stel dat de naam Van der Bempt gefingeerd is, dan zou dat toch in de akte van erkenning moeten staan?
Hoe zit het met de vroedvrouw? Zou Aaltje onder valse naam in het huis voor ongehuwde moeders gezeten hebben? Is dat wat je suggereert? Zo niet, dan valt de vroedvrouw ook iets te verwijten. Die zou dan geweten hebben dat ze niet de waarheid sprak bij de aangifte.

Ik kan ook helemaal niets van een Aaltje Kip in Zuidlaren (Drenlias) vinden. Wat weet je van haar? Heb je een overlijden gevonden van een Aaltje Kip die ongeveer 20 was bij de geboorteaangifte van Lodewijk?

Zwenny - 29 dec 2007 - 10:54

Beste René en Zwennie,

Dank voor jullie reactie en meedenken.
Ik ga nu eerst eens kijken of ik nog meer info kan krijgen o.a. op de vragen die René stelde, want zo komen we er denk ik niet uit.

De kwestie houdt me bezig zoals ik al schreef.
Als ik verder ben meld ik me weer.
Hartelijke groeten
Wieke

Uitgeschreven lid - 29 dec 2007 - 11:10

Beste Zwenny,

Wieke heeft de familie van de ene dame acherhaalt, maar misschien is er ook familie van die andere dame. Nadat alle basisgegevens uit de Burgerlijke Stand zijn opgezocht en de vraag nog openblijft, kun je pas gaan redeneren over de reden van de erkenning 20 jaar na de geboorte. En houd me ten goede, ik ben verzot op zulke zoektochten maar eveneens verzot op feiten!

Met vriendelijke groet,

René

Ren? - 29 dec 2007 - 14:35

Hallo Wieke,

Kan het ook van den Bempt zijn ? deze naam komt wel voor in Genlias , in Brabant, ook wel een
Lodivicus/Lodovicus van den Bempt. Heel bijzonder verhaal, maar Zwenny, als Aaltje onder een
andere naam bevallen is , dan kon de vroedvrouw dat toch ook niet weten bij het aangeven van het kind ,ben benieuwd hoe dit afloopt.
Groetjes Willemina.

Willemina Meijer - 30 dec 2007 - 01:58

Hallo allemaal,

Ik zit met het volgede dilemma.

Ik heb een kind wat door haar moeder is erkend en gewetigd bij akte. Later trouwt de moeder en wordt in de huwelijksakte opgenomen dat ook de echtgenoot van de moeder het kind erkend.

geboorte kind 18/7/1914
erkenning door moeder bij akte 5/8/1914
Huwelijk 10/10/1914

Niet zeker is dat de vader ook de biologisch vader is van het kind (dit haal je volgens mij overigens nooit uit de akten).

Nu is de vraag: welke achternaam krijgt het kind? De achternaam van haar moeder of de achternaam van de man die haar bij huwelijk met de moeder heeft erkend. Of kan ik dit zodanig registreren in alfaer dat e.e.a. duidelijk is hoe het zit met deze relatie.

Graag jullie reactie

Ludo Koop - 20 jan 2008 - 16:05

Hallo Ludo
Je had van deze vraag beter een aparte vraag kunnen maken.
Ik heb in precie zo'n geval het kind als geboren op moeders naam gezet en achter de achternaam tussen haakjes de vader (immers als het kind huwt wordt zijn nieuwe achternaam vermeld) en bij notitie bij het huwelijk van de ouders de gegevens van erkenning vermeld.
Met vriendelijke groet;
Harm

poelman 1234 - 20 jan 2008 - 17:13


Misschien was de moeder wel onder druk gezet en gezegt heeft dat de vader vd Bempt heette.
Ook een optie.

Groet en succes in deze zoektocht.

Carla B

carla - 20 jan 2008 - 17:34Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu