stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Arien Thomasse Keijnemans, gehangene van Dordrecht 1846 opgelostProfiel afbeelding

Dank voor de uitgebreide reactie en de aanvraag voor een kopie is de deur uit.

D.de Leeuw - 27 mei 2020 - 17:15

Inmiddels de scans ontvangen van het Reg. Archief Dordrecht, alle medewerking. Het overgrote deel van dit verhaal kende ik al maar ik wil nog wel proberen met de auteur Maarten Steenbeek in contact te komen. Kennelijk heeft hij om dit artikel te schrijven over bronnen beschikt welke ik niet te pakken kan krijgen. Nogmaals bedankt voor deze nuttige tip.

D.de Leeuw - 28 mei 2020 - 17:45

Indie, ik krijg toch de indruk dat deze zaak nooit in Rotterdam aan de orde is geweest. Nergens kom ik daarvoor een aanwijzing tegen. Net nog weer een scan van een  artikel van het Reg. Archief Dordrecht ontvangen geschreven door ene Maarten Steenbeek in "De Doelen" het Personeels- en Informatieblad voor het arrondissement Dordrecht. En met geen woord wordt er gerept over Rotterdam. 
 

D.de Leeuw - 28 mei 2020 - 17:59

Beste Carmen,

Zouden wij de krantenknipsels kunnen krijgen voor onze website? We hebben  

Jan Keijnemans - 28 mei 2020 - 19:55

Beste,

het kan kloppen dat er niet wordt gesproken over de rechtbank Rotterdam (of welke andere rechtbank dan ook), omdat dit procedure in eerste aanleg betreft. De focus lag zeer waarschijnlijk op de zaak in hoger beroep bij het gerechtshof, waarom kan ik je niet vertellen, maar dat vermoeden krijg ik. Hoe dan ook móét er voor behandeling van de zaak in hoger beroep bij het gerechtshof toch een zaak in eerste aanleg bij de rechtbank zijn geweest. Dit is sinds 1811 zo in het rechtssysteem geregeld en daar kan nooit van worden afgeweken (dat kan ik je als jurist al wel vertellen). Welke rechtbank het precies is geweest kan ik je helaas niet zeggen, maar gezien de daders uit Dordrecht en omgeving komen, is de rechtbank Dordrecht (en niet Rotterdam zoals ik eerst zei, wist niet dat deze destijds ook bestond, ben immers een Brabander en geen Hollander) het meest voor de hand liggend.

Dat hierover in geen enkel publicatie wordt gesproken begrijp ik wel, gezien veruit de meeste (amateur)historici maar weinig kennis van het recht hebben. Die komen er dan ook vaak niet op dat er buiten de zaak in hoger beroep ook een zaak in eerste aanleg moet zijn geweest bij de rechtbank. Wanneer de zaak in eerste aanleg bij de rechtbank is behandeld kan ik je niet precies zeggen, maar dit zal zeer waarschijnlijk tussen 1840 en 1846 zijn geweest. Vermoedelijk bij de rechtbank Dordrecht en anders bij de rechtbank Rotterdam of rechtbank Gorinchem. Al hun archieven zijn tegenwoordig ondergebracht bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Als je naar het Nationaal Archief gaat kan je daar het rolregister strafzaken van de rechtbank Dordrecht inzien. Dat is een index op de strafzaken die destijds aanhangig zijn geweest (hebben plaatsgevonden). Zodra je de zaak tegen Keijnemans en zijn compagnons in het rolregister hebt gevonden, weet je ongeveer wanneer de rechtszaak (onderzoek ter terechtzitting) plaats moet hebben gevonden. Vervolgens kan je het proces-verbaal/audiëntieblad (verslag) van de terechtzitting opzoeken bij het Nationaal Archief, hier staat in de meeste gevallen ook het vonnis al in. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je bij het Nationaal Archief ook het vonnis zelf nog opzoeken.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 30 mei 2020 - 14:22 (laatst bijgewerkt 30 mei 2020 — 14:25 door auteur)

Dank je uiteraard voor het uitvoerige antwoord.

Maar mijn leeftijd ( 85)  zit me in de weg om naar Den Haag af te reizen. Ik ben er in het verleden wel geweest. Bestaat de mogelijkheid om op een andere wijze aan het rolregister en verslag van de terechtzitting te komen? Is dat misschien ook niet bij het grote bombardement in WWII verloren gegaan?

D.de Leeuw - 4 jun 2020 - 17:35

Beste Carmen,

Zouden wij de krantenknipsels kunnen krijgen voor onze website? We hebben  

Beste Jan,

De zin was niet af, maar de strekking is duidelijk. Ik heb je een pb gestuurd. 

Carmen - 4 jun 2020 - 19:42 (laatst bijgewerkt 4 jun 2020 — 19:42 door auteur)


hartelijk dank

Jan Keijnemans - 9 jun 2020 - 14:32De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu