stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Notariële koopakte 23-2-1940 bij notaris Imkamp geslotenProfiel afbeelding

op 23 februari 1940 is bij Notaris Imkamp uit Beek een koopakte (deel 1697 nummer 153)  opgesteld!

Waar kan ik deze akte inzien?

 

(NB: Dit bericht is door een moderator naar het subforum 'Rechtspraak, notariaat, wetgeving' verplaatst.)

H. Webers - 27 jul 2020 - 11:40 (laatst bijgewerkt 21 mar 2021 — 11:04 door moderator)

-------

Apollonia - 27 jul 2020 - 12:36 (laatst bijgewerkt 27 jul 2020 — 18:45 door auteur)

Beste heer of mevrouw Webers,

dat kan niet. Oudere notariële akten van 1920 of eerder liggen vaak bij de archieven, maar jongere akten moet u bij de betreffende notaris of diens opvolger opvragen. Zoals u hier kan zien is notaris A.M.A.H Imkamp uit Beek in 1961 gestopt en daarna opgevolgd door notaris J.M.A. Pas. U dient dus contact op te nemen met Notariaat Pas om de koopakte (dat heet in het notariaat een leveringsakte) op te vragen.

Of u gerechtigd bent de leveringsakte op te vragen, in verband met het gegevensbeschermingsrecht (privacy/AVG), weet ik niet, dat ligt ook aan uw verhouding tot de personen op de leveringsakte geloof ik. Gezien het om een akte uit 1940 gaat is de kans groot dat de akte bij een archiefbewaarplaats voor notarissen ligt, daar kan u niet terecht, dus dat moet de betreffende notaris voor u regelen. Het opvragen van zo'n akte is hoe dan ook prijzig, reken maar op een euro of vijftig voor een kopie van de akte.

Een andere weg die u kunt bewandelen is het opvragen van de akte via het kadaster, dat gaat wellicht wat sneller. Helaas zoals u ziet is het daar ook niet goedkoop.

Het is in ieder geval een hele klus om zo'n akte op te vragen. Mocht u nog vragen hebben, laat het mij dan even in een reactie hieronder weten.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 27 jul 2020 - 12:43 (laatst bijgewerkt 27 jul 2020 — 12:47 door auteur)

Beste Inie van Lieshout,

Bedankt voor de verstrekte informatie, inmiddels de notaris opdracht voor een kopie gegeven ( a € 50,00)

Aangezien ik bij de zoektocht in archieven nog niet veel ervaring heb, kunt u mij toch nog tips hieromtrent geven.

De eerder genoemde koopakte van mijn ouders (Webers-Pijpers) in 1940 is daarvoor binnen de familie Pijpers al  vele generaties van ouder op kind overgegaan. Hier zou ik ook graag aktes van zien.

 

Met vriendelijke groet

Hai Webers

H. Webers - 27 jul 2020 - 13:47

Beste Hai,

zo'n zoektocht naar een huis, pand of goed dat al jaren in de familie zit is natuurlijk altijd interessant. Alle notariële akten van Beek van voor 1935, dus ook die van notaris Imkamp, worden bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) bewaard. Er zijn twee manieren waarop je aan de akten kan komen:

  1. Op zoek gaan in de notariële archieven naar de leveringsakte, zoals we voor die uit 1940 ook al hebben gedaan; of
  2. Op zoek gaan in de kadastrale archieven naar de leveringsakte, deze worden ook bij het RHCL bewaard, maar daar is weer een heel andere aanpak voor nodig.

Ervan uitgaande dat je het op de eerste manier, dus via de notariële archieven bij het RHCL, wil proberen, heb je wel de datum nodig waarop in het verleden meerdere keren de koop/verkoop van het huis heeft plaatsgevonden. Op zich volstaat een jaartal ook nog wel, mits deze notaris natuurlijk geen duizenden akten dat jaar heeft gepasseerd. Gelukkig hebben de notarissen ook nog een repertorium waarin je kan terugvinden welke akte op welke datum is gepasseerd, vaak onder vermelding van het soort akte en de betrokken partijen.

Mocht je het op deze manier willen uitzoeken, dan moet je voor de periode tussen 1895 en 1935 naar de studiezaal van het RHCL gaan om de stukken in te zien, die van voor 1895 zijn al wel gedigitaliseerd. Deze stukken kan je hier vinden:

  • Notariële akten van de gemeente Beek tussen ongeveer 1925 en 1935 vind je hier in de archieven van het RHCL;
  • Notariële akten van de gemeente Beek tussen ongeveer 1915 en 1925 vind je hier in de archieven van het RHCL;
  • Notariële akten van de gemeente Beek tot 1895 vind je hier in de archieven van het RHCL (geheel gedigitaliseerd).

Hopelijk kom je er een beetje uit, want het is wel in een keer veel informatie hahaha. Mocht je er alsnog niet uit komen, dan kan je nog altijd hieronder reageren, of een mailtje naar het RHCL sturen of ze je een beetje verder kunnen helpen (in de studiezaal).

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 27 jul 2020 - 17:28

Beste Indie,

Op mijn vraag bij de Notaris Pas kreeg ik een kostenplaatje van € 50,00 incl. B.T.W. hier ging ik mee akkoord maar een par dagen later hoorde ik dat de akte niet bij hun was maar moest opgevraagd  worden bij de Centrale bewaarplaats, de kosten hiervoor ± € 38,00. Het totale bedrag vind ik wel erg hoog en zou graag weten of het kadaster zo´n akte uit 1940 ook kan leveren.

Misschien heeft u daar ervaring in of  zijn  er alternatieven?

met vriendellijke groeten,

Hai Webers

H. Webers - 31 jul 2020 - 16:31

Totaal niet inhoudelijk als reactie, maar ik wil toch Indie even bedanken voor zijn vakmanschap en toewijding. Ik leer er in ieder geval veel van en doe mijn voordeel met de tips en inzichten, en wil hierbij graag mijn waardering daarvoor uitspreken. 👍

Mark de Vries - 31 jul 2020 - 18:57

Beste Hai,

zo wordt het dan inderdaad nog een aardig kostenplaatje, dat moet je ook absoluut niet willen voor een historisch onderzoek. Ik moest even nadenken hoe dat ook alweer bij het kadaster zat, het is namelijk alweer bijna een jaar geleden dat ik op een notariskantoor stage heb gelopen (op de afdeling ondernemingsrecht en vastgoed). Ik geloof dat je van het kadaster wel veel meer kan verwachten, ik heb zelf namelijk ook vaker een oude leveringsakte of kadasterkaart onder mijn neus gehad om zo een nieuwe leveringsakte op te kunnen stellen.

De oudste die ik heb gezien waren geloof ik van de jaren '50 en '60, maar ik begreep al vrij snel dat je van het kadaster veel meer kan verwachten dan bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Bij het kadaster is het niveau tamelijk hoog en de mensen werken er echt vanuit hun passie. Ik ga er dan ook van uit dat ze je daar zeker verder kunnen helpen. Je kan ze anders ook even bellen, dan krijg je iemand aan de lijn die je te woord kan staan en je zeker het een en ander aan tips kan meegeven.

Laat me even weten of je er een beetje uit komt. Voor nu alvast een heel prettig weekend toegewenst.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 31 jul 2020 - 21:08


Hoi Mark,

enorm bedankt voor je complimenten over mijn vakmanschap en toewijding. Ik vind het zeker fijn om te horen dat je er iets aan hebt gehad, dat is natuurlijk ook mijn bedoeling. Ik vind het altijd leuk jou en anderen verder te helpen, zowel een beginner als een gevorderde, maar ik zal niet reageren als ik er de ballen verstand van heb, dat moet ik wel eerlijk toegeven.

Mocht ik je weer eens ergens mee verder kunnen helpen, dan zie ik je vraag vast vanzelf weer op het forum voorbij komen en niet te vergeten: jouw hulp en inzichten zijn ook beslist zéér welkom op ons forum. Hartelijk dank voor je complimenten en namens mij alvast een heel prettig weekend toegewenst.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 31 jul 2020 - 21:15
Dit onderwerp is gesloten, omdat er 8 maanden geen activiteit was in dit onderwerp.Nieuw onderwerp plaatsen
U kunt dus geen reactie meer plaatsen bij dit onderwerp. Wel kunt u natuurlijk een nieuw onderwerp starten.