stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Beroep “ Canonick “ ? opgelostProfiel afbeelding

 Canonick kom ik tegen. Kerkelijk recht, maar wat is het precies? Kan iemand het misschien uitleggen. Vind het woord wel op het internet, maar geen duidelijke uitleg. Vriendelijke groet.

 

 

(NB: Dit bericht is door een moderator naar het subforum 'Rechtspraak, notariaat, wetgeving' verplaatst.)

Jo Mulder - 5 okt 2020 - 08:33 (laatst bijgewerkt 5 okt 2020 — 19:24 door moderator)

Beste Jo,

het ligt er een beetje aan waar het hier om gaat. Canonick zou eventueel ook kanunnik kunnen betekenen, een functie binnen de kerk, maar het ligt denk ik meer voor de hand dat hiermee het "canoniek recht" wordt bedoeld, het recht van de christelijke (voornamelijk katholieke) kerk dus. Vroeger, zo ongeveer tot de invoering van de burgerlijke stand, had het kerkelijk recht (canoniek recht dus) een grotere rol van betekenis, omdat men voornamelijk aan de kerk was onderworpen. De kerk registreerde bijvoorbeeld de dopen, huwelijken en begrafenissen en oefende ook grote invloed uit op de staat.

Ik geloof dat het Napoleon was die hier in Europa een einde aan maakte door de invoering van onder andere de Code Civil en Code Pénal en met de Code Civil dus ook de burgerlijke stand. Toen ontstond de scheiding tussen kerk en staat, waarbij het kerkelijk recht bij wijze van nog voornamelijk enkel binnen de kerkmuren functioneerde. Vaak wordt in de (rechts)literatuur tussen vier soorten recht een onderscheid gemaakt. Dan gaat het om het Romeins recht, het oud-vaderlands recht (van voor 1800), het canoniek recht en natuurlijk het tegenwoordige recht (na 1800).

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 5 okt 2020 - 19:23


Jo Mulder - vandaag — 08:33 (laatst bijgewerkt vandaag — 09:04 door moderator):

Canonick kom ik tegen. Kerkelijk recht, maar wat is het precies?

Als het, zoals in de titel vermeld, om een 'beroep' of misschien beter een functie/titel gaat, denk ik aan kanunnik.  Als dat niet is wat u bedoelt, kunt u misschien een link geven naar waar u het woord tegenkomt?

Vriendelijke groet,

Carl

[edit: tegelijk aan het typen met Indie van Lieshout]

Carl73 - 5 okt 2020 - 19:25 (laatst bijgewerkt 5 okt 2020 — 19:26 door auteur)De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu