stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Hoe zit het met privacy? geslotenProfiel afbeelding

Voor mijn publicatie maak ik gebruik van Aldfaer. Met een GEDCOM actualiseer ik regelmatig de gegevens op GO en op Mijn-Genea.nl.

Regelmatig ben ik aan het 'stoeien' met de privacyregels, die ik zelf instel in Aldfaer, maar die overruled worden door GO en dat begrijp ik niet altijd. Tussen mij publicatie op GO en Mijn-Genea heb ik nu vanuit dezelfde GEDCOM een verschil van 56 personen, die GO wel publiceert en Mijn-Genea niet. Analyse van dit verschil levert het volgende op:
a. er is 1 persoon waar in Aldfaer nog geen overlijden 'aangevinkt' was
b. er zijn 15 personen met een geboortedatum in 1920, maar waarvan het overlijden in Aldfaer niet is aangevinkt. Volgens de regels van GO zouden deze personen pas over 20 jaar gepubliceerd mogen worden (120 jaar na geboorte). Waarom nu toch openbaar?
c. er zijn 20 echtparen (40 personen), waarvan omtrent geboorte, huwelijk of overlijden niets bekend is. Ook zijn er geen ouders bekend. Het enige wat bekend is, is een kind geboren tussen 1940 en 1950. Waarom deze echtparen wel gepubliceerd worden is voor mij een compleet raadsel.

Twee voorbeeld:
voor onderdeel b: Antje Wiepjes (1920-) » Genealogie N.P. Mantel » Genealogie Online
voor onderdeel c: Andrew John Haan » Genealogie N.P. Mantel » Genealogie Online

Hoop dat ik hier wat duidelijkheid over kan krijgen.

Fijne jaarwisseling.

Martien Mantel - 31 dec 2020 - 15:58

Ik denk dat in de eerste plaats de Privacy een verantwoordelijkheid is van de uploader zelf.

De software die je (u) gebruikt zou moeten bepalen/instellen wat wel of niet geupload mag in en met je eigen Gedcom file.

Jij (u) publiceert tenslotte en bent verantwoordelijkheid wat op het www komt.

Software makers zouden zich moeten bedenken dat het erg simpel is dat soort informatie af te schermen door eenvoudige rekensommen op te nemen vanuit datums.

Dat SF hier ook nog wat mee doet is een extra service doordat het in het verleden nogal eens mis ging met dat soort informatie.

Eigenlijk raad ik ze dat af omdat het met de kraan open dweilen blijft, over de reacties die daaruit voorkomen en dat duidelijk te stellen in de gebruiksvoorwaarden wie verantwoordelijk is.

Anders neemt SF de verantwoordelijkheid over en schept dat ook nog eens een verkeerde verantwoordelijkheid en een vrije interpretatie.

Uitgeschreven lid - 1 jan 2021 - 12:27

Beste Herman,

Helemaal mee eens en dat heb ik ook al eens eerder aan GO doorgegeven en hun hiervoor verantwoordelijk gesteld. Als ik verantwoordelijk ben voor de privacy, dan bepaal ik ook welke personen er wel of niet gepubliceerd mogen worden. Leuk zo'n extra service van GO, maar dan nemen ze wel de verantwoordelijkheid over, als er personen worden gepubliceerd, waarvan ik heb aangegeven dat ze nog niet gepubliceerd mogen worden (of niet heb aangegeven dat publicatie togestaan is).

Ben dus erg benieuwd op grond van welke rekenregel GO meent te kunnen publiceren.

Martien Mantel - 1 jan 2021 - 13:52

Oorspronkelijk had ik mijn vraag in het forum Helpdesk geplaatst, omdat het een helpvraag betreft, over hoe GO om gaat met de rekenregels voor privacy (wel of niet publiceren). Daarna is deze melding zonder overleg verplaatst naar dit forum en hoor ik niets op mijn vraag.

Van wie en vooral wanneer zou ik een reactie kunnen verwachten?

Martien Mantel - 24 jan 2021 - 16:04

U schrijft:  ... als ik verantwoordelijk ben voor de privacy, dan bepaal ik ook welke personen er wel of niet gepubliceerd mogen worden...

Maar het wél publiceren is m.i. een gedeelde verantwoordelijkheid. Stel dat u de privacyregels overtreedt, dan heeft het Stamboomforum de verantwoordelijkheid in te grijpen. Dit principe is de laatste tijd vaak in het nieuws. Facebook bijvoorbeeld heeft deze verantwoordelijkheid lang ontkend, maar gelukkig zijn we door het recentelijk ingrijpen door Facebook en Twitter nu eindelijk verlost van de Posts & Tweets van ene Trump.  Daarmee wil ik niet beweren dat het Stamboomforum uw gegevens terecht heeft gepubliceerd.

Helaas heeft u daarmee natuurlijk nog geen antwoord op uw vraag over de GO rekenregels.

sprangers - 24 jan 2021 - 17:01 (laatst bijgewerkt 29 jan 2021 — 10:57 door auteur)


Als het goed is, is Indie van Lieshout degene die deze vraag het beste kan beantwoorden. Wordt vervolgd.

Yolanda Lippens - 27 jan 2021 - 12:41
Dit onderwerp is gesloten, omdat er 8 maanden geen activiteit was in dit onderwerp.Nieuw onderwerp plaatsen
U kunt dus geen reactie meer plaatsen bij dit onderwerp. Wel kunt u natuurlijk een nieuw onderwerp starten.