stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Koninklijk Besluit raadplegen/downloaden opgelostProfiel afbeelding

Dag, ik had een oom (https://www.genealogieonline.nl/de-jong-stamboom/I50.php) die als ‘onecht’ is geboren, het verhaal gaat dat de vader van een ander geloof was dan de moeder, dus is de moeder bevallen in het Moederhuis van het Leger des Heils in Rotterdam. De moeder is later getrouwd en het kind heeft bij Koninklijk Besluit de naam van deze man gekregen.

Is dit Koninklijk Besluit in te zien? Ik het op delpher.nl niet gevonden in het Staatsblad.

Peter J de Jong - 17 dec 2021 - 20:59 (laatst bijgewerkt 17 dec 2021 — 21:11 door auteur)

"De moeder is later getrouwd en het kind heeft bij Koninklijk Besluit de naam van deze man gekregen."

Met uw link is onder andere te zien: dat uw oom is geboren in 1919, 14 jaar later is erkend en anderhalf jaar na de erkenning zijn brieven van Wettiging verleend.

'Brieven van Wettiging' was noodzakelijk omdat de vader het kind eerst na het huwelijk erkend heeft; wettiging kon slechts verkregen worden door middel van brieven van wettiging, verleend door de Koning(in). ( bron: 'Burgerlijke stand en bevolkingsregister', R.F. Vulsma, CBG, 2002 )

U kunt dus het beste zoeken naar 'Brieven van Wettiging' i.p.v. bijvoorbeeld naamswijziging.

W. van der Kooij - 18 dec 2021 - 12:09

De minuut van het betreffende Koninklijke Besluit zou te vinden moeten zijn in: 2.02.14 Inventaris van het archief van het Kabinet der Koningin, (1814) 1898-1945 (1988), aanwezig bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Kees Briet - 18 dec 2021 - 12:27


Dank W. van der Kooij en Kees Briet.

Het ziet er dus naar uit dat ik dit een keer moet aanvragen en inzien in het archief in Den Haag.

Peter J de Jong - 19 dec 2021 - 15:49De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu