stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Handelingsbekwaamheid in stukken.



Profiel afbeelding

Beste lezer,

Ik probeer wijzer te worden binnen  de oudste archieven. Daarbij doemen vragen op. Er is mij niets bekend van regels over handelingsbekwaamheid en rechtmatigheid in de middeleeuwen. Concreter gesteld Hoe oud moet men zijn, en in welke positie moet men verkeren  om als meerderjarige rechten te hebben op het maken en uitvoeren van oorkonden en regesten, leeftijden voor erfopvolging etc. ? . Welke "meerderjarigheidsregels worden hier, in diverse streken van ons land , gehanteerd? Is dit verschillend voor mannen en voor vrouwen? Of voor maatschappelijke positie. Bijkomstig voordeel is dan b.v. dat men de leeftijd aan de hand van de aard van het oudste stuk, regest oorkonde, of notariële beschikking ongeveer kan inschatten (? )Wie weet hierover nodige lectuur te noemen?  Wat is hierover gepubliceerd Graag jullie hulp.  Waarvoor natuurlijk bij voorbaat, hartelijk bedankt.

 

met genealogische, dus de meest vriendelijke  groeten.

 

Harry

Harry Tuinhout - 8 jan 2023 - 15:54

Ik ken alleen de Groningse situatie... En dan tussen globaal de Middeleeuwen en 1811.

Meerderjarig - rechtens mondig - was je met 25 jaar. De overhandiging van je erfdeel, als dat voor je opzijgezet is, moest dan nog gebeuren, vaak onder toezicht van een daartoe aangewezen hoogwaardigheidsbekleder -- details laat ik achterwege.

Mocht er een reden voor zijn, dan kan een vrouw vanaf haar 18e verjaardag officieel meerderjarig verklaard worden; een man vanaf 20 jaar (ze krijgen dan venia aetatis) en mogen hun eigen goederen beheren. Zelfde bedingen m.b.t. overlevering van erfgoed (vaak is dat niet veel meer dan het nog resterende lijf- en linnengoed van je ouders en misschien enkele tientallen guldens). Overigens mag je tot je 25e geen onroerend goed vervreemden zonder instemming van de familie of voogden. En bij het sluiten van een huwelijk in die periode kijkt de familie ook vaak mee... Het is daarbij net als tegenwoordig: je kunt al jong handelingsbekwaam worden verklaard door de rechter, maar met beperking tot bepaalde levenssferen.

Petra - 8 jan 2023 - 16:46

Dank je wel Petra, erg vriendelijk van je.. Het is wel een veelomvattend onderwerp. Ik zoek veelal in Utrecht, Gelre en Friesland Brabant. Zijn er meer mensen die mij kunnen helpen? Het zou goed zijn, als we eens een totaalinformatie, of wellicht publicatie,  tegemoet kunnen zien. Zijn er nog deskundigen onder ons, die nog meer tips hebben? Allen die willen reageren. Vriendelijk bedankt, bij voorbaat.

 

Harry

Harry Tuinhout - 8 jan 2023 - 18:06

Nicolette Jentink - 8 jan 2023 - 18:08


Ook dit neem ik graag op, Nicolete. Ik hoop dat ook anderen willen reageren. Zo hulpvaardig van jullie. Echt hartverwarmend hoor. Als niemand een publicatie overweegt kan ik ook zelf, met jullie aandacht en hulp, een samenvattend artikel schrijven. Ik hoop dus op deelname van meer geïnteresseerden. Wij kunnen ook samen aan een een artikel werken. (Is leuk om te doen hoor!! )Dan maak ik, met jullie instemming, een samenvatting. Wordt het op prijs gesteld, dan noem ik graag daarbij jullie voornamen. Met hartelijke, genealogische (?)groeten,

Harry

Harry Tuinhout - 8 jan 2023 - 18:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu