stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Frankrijk » registres copistes du LouvreProfiel afbeelding

Is er iemand die weet hoe ik bij de registers van kopiisten in het Louvre kan komen. Het Prado heeft ze online staan en ik meen het Louvre ook, maar het lukt me niet. Ik zoek een kunstschilder (Gerrit Postma (1819-1894) waarvan ik zeker ben dat hij in het Louvre heeft gekopieerd 1845-1848, en daar dus toestemming voor moet hebben. 

 

Jantine 

Jantine van der Knaap - 15 mar 2018 - 14:22

JP Ouweltjes - 15 mar 2018 - 14:47

Beste JP Ouweltjes, Bedankt voor de links. Die Cambridge Core had ik inderdaad gevonden en geprobeerd bij de registres de copistes te komen, maar het is als een soort vicieuze cirkel. Na het inloggen  en klikken op 'export citation' kom ik bij iets wat mij niet verder helpt. Ik weet moet wat ik dan moet doen. Ik heb de link gekopieerd en vervolgens op Word gedrukt, maar dan ga ik weer terug naar de eerste bladzijde. Ben jij inderdaad bij die registers terecht gekomen? Hoe dan? Ik heb Cambridge Core geschreven, maar krijg geen antwoord. Als je me verder kan helpen, dan heel graag!

Jantine

Jantine van der Knaap - 15 mar 2018 - 15:42

Ik kom ook niet verder.

Het lijk erop dat het u specifiek om register LL39 gaat [link]. Deze is reeds gescand. In de tweede link in mijn vorige bericht staat dat register niet genoemd dus misschien is het lastiger dan ik had verwacht.

Ik zoek nog even verder in mijn beste Frans.

JP Ouweltjes - 15 mar 2018 - 16:29

Ik ben blij met elke hulp!

Jantine

Jantine van der Knaap - 15 mar 2018 - 17:24

Ik meen dat je op researchgate dit artikel in kunt zien via de auteur, zie hier. Dan moet je je wel aanmelden op researchgate maar ik meen dat dit geen probleem moet zijn. (Klik dan op Request full text)

Peter S2 - 17 mar 2018 - 21:22

Beste Peter S2,

Hartelijk bedankt voor de hulp. Wel ingelogd, maar nog geen succes. Waarschijnlijk mijn eigen onervarenheid. Maar misschien moet 'iemns' reageren om mij de full text te sturen? Ik wacht het nog even af.

Groeten,

Jantine

Jantine van der Knaap - 18 mar 2018 - 11:45

Ik hoop dat de auteur de aanvraag beantwoordt, maar ik zie nu dat dat wel een week of zelfs een maand kan duren, en als ineens veel aanvragen binnenkomen (ik zie dat het aantal "reads" ineens flink is toegenomen) begint hij er misschien niet eens aan. Zelf vind ik dit researchgate niet zo'n succes - een "auteur-versie" kan gewoon openbaar toegankelijk worden gemaakt. Als het verder niets wordt, kun je proberen een emailadres of andere contactmogelijkheid van de auteur te vinden - hij is mogelijk al met pensioen, maar misschien is er nog wel een respons.
Anders misschien maar betalen voor dit artikel via de website van de uitgever, Cambridge University Press (link van JP Ouweltjes; klik dan op "get access", niet op "export citation"), lijkt zo'n 23 euros te zijn.

Peter S2 - 18 mar 2018 - 13:20

Bedankt Peter,

Ik merk dat ik nog heel veel moet leren! Nu snap ik pas waarom ik na 2 x schrijven aan Cambridge Core ik nog geen antwoord heb gekregen. Ze willen gewoon dat ik dit koop!

Ik heb het al via het Louvre zelf en via de archives nationaux geprobeerd. Ik zal als ik over een week nog niets van researchgate heb gehoord nog maar eens naar de archieven schrijven. 

Weet jij ook of je via Cambridge Core, als ik dat betaal, een gedownloade versie krijg van die copiisten registers, waarbij je de schilder Postma op naam kan zoeken? of moet je zelf elke bladzijde doorwerken om te zien of je hem tegen komt? 

Groeten,

Jantine

Jantine van der Knaap - 18 mar 2018 - 13:32

Nee, je zou in principe een pdf van het artikel moeten ontvangen na betaling (het is wellicht een scan van de papieren versie). Echter: dat artikel is maar drie kantjes lang, dus qua inhoud schiet je daar wellicht niets mee op: vol.15 issue 2 (1990), pp.30-32. Ik krijg de indruk dat de auteur alleen maar daarin aankondigt dat men is begonnen de registers te inventariseren.

Aanvulling: ook in 2014 leek dit nog toekomstig werk, zie hier, laatste alinea.

Peter S2 - 18 mar 2018 - 13:35

Wel uit het verhaal van Jean-Marc Leri krijg je toch sterk de indruk dat die registres kopiistes klaar zijn. Je zou toch niet €23 betalen om 3 blaadjes te krijgen dat ze begonnen zijn met het digitalisatie? 

Bovendien, ik meen dat ook het Parijse archief al zover is. Alleen kan ik het daar niet vinden.

Jantine van der Knaap - 18 mar 2018 - 13:50


Je zou toch niet €23 betalen om 3 blaadjes te krijgen dat ze begonnen zijn met het digitalisatie?

Ik vrees dat ik vrijwel zeker ben dat die 23 euros alleen maar voor dat artikeltje van 3 kantjes is, wat daar dan ook in mag staan. Overigens denk ik zelf niet dat het artikel handelt over digitalisatie; in de samenvatting staat "A detailed analysis of this documentation was scheduled to begin at the start of 1990." Mijns inziens alleen maar een korte beschrijving van de registers en hoe ze die gingen analyseren?

Aanvulling: Heb verder gezocht in de nationale archieven maar kan eveneens niet anders concluderen dan dat deze registers wel gedigitaliseerd zijn, maar dat ze niet online beschikbaar lijken te zijn gemaakt. Jammer!

Peter S2 - 18 mar 2018 - 13:59Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu