stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Frankrijk » De scheidingsakte van een Gendarme ImpérialeProfiel afbeelding

Elders op het forum heb ik al navraag gedaan naar de verdwenen “Matricules Napoléoniens” van het 33e légion in verband met Jean Charles Barnier een Gendarme Impérial afkomstig uit Dieulefit (Drôme). Deze Barnier trouwde in Veendam met Martha Janz Hagel. Ze hadden samen een zoon. Jan Joseph, genoemd naar beide opa’s. Op 14 november 1813 vluchtten de Fransen voor de kozakken uit Groningen. Jean Barnier vertrekt ook spoorslags en hij komt terug in Dieulefit, maar is niet alleen. Onderweg heeft hij kennisgemaakt met Sophie Carbon, met wie hij getrouwd blijkt te zijn!

Twee vragen: Bestaat er een scheidingsacte van het echtpaar Barnier-Nagel ?

Wie is Sophie Carbon en waar zijn zij getrouwd?   

Richard Troost-Garaud - 13 aug 2023 - 16:33

Het lijkt erop dat Jean Charles (waarschijnlijk) nooit van Martha Nagel gescheiden is. In haar overlijdensakte van 6-6-1853 (overleden 5-6) staat dat zij weduwe is van Jean Charles Barnier [hier]. Als Jean Barnier die in Dieulefit opduikt met een nieuwe echtgenote echt dezelfde persoon is als de Jean die met Martha getrouwd was lijkt het erop dat hij Martha heeft verlaten en er sprake zou zijn van bigamie.

Anneke 12 - 13 aug 2023 - 16:57

Dank voor uw reactie:

De overlijdensakte van Martha Nagel was me bekend:”weduwe van Jean Charles Barnier, nadere renseignementen onbekend.”

In de overlijdensakte van Jean Charles Barnier “d.d. 38-02-1829 lees ik “époux de Sophie Calbon”.Ook de overlijdensakte van Sophie Carbon is me bekend. Daarin staat “Sophie Carbon avait 50 ans, décédée dans le domicile de Joseph Barnier, père (et) propriétaire. « Elle était domiciliée à Dieulefit depuis 15 ans. » Etat Civil de Dieulefit (1828-1832) page 260. Te weten waar Sophie Carbon of Calbon vandaan komt en of er ooit een scheiding heeft plaatsgevonden, zijn voor mij de “losse eindjes” bij een verhaal over Jean Charles Barnier dat verscheen een bundel verhalen die ik ooit schreef. 

Richard Troost-Garaud - 13 aug 2023 - 17:34

Ik vermoed dat de kans groot is dat ze nooit (officieel) gescheiden zijn. Het zou mij ergens niet verbazen als Jean er gewoon vandoor is gegaan en vervolgens met een ander is getrouwd (hoe zou men in Frankrijk - of waar dan ook - moeten weten dat hij in Groningen al met ene Martha was getrouwd?).  Een scheiding staat aangetekend in de marge van een huwelijksakte (ik weet niet of dat in 1813 ook al het geval was), bij het huwelijk van Jean en Martha staat niets over een latere scheiding. Ze waren ook pas een jaar getrouwd toen hij wegging. Jean wilde dan wel heel snel weer scheiden en had dat ook al geregeld??? Scheiden ging vroeger niet bepaald gemakkelijk, en wat voor reden had hij op moeten geven? 

Anneke 12 - 13 aug 2023 - 20:46 (laatst bijgewerkt 13 aug 2023 — 20:50 door auteur)

Ook ik ben van mening dat er waarschijnlijk geen officiele echtscheiding heeft plaatsgevonden. Men wist in Frankrijk wel dat hij in Groningen was getrouwd dat blijkt uit een brief van de vader van Jean Charles Barnier waarin hij via een notaris toestemming geeft voor het huwelijken ook zijn meerderen, die ook toestemming moesten geven waren op de hoogte. In een akte, geschreven bij de melding van een doodgeboren jongetje op 20 december 1818 schrijft de burgemeester het volgende:

“comparu le sieur Charles Barnier cafetier(..) lequel nous a déclaré (..) dans sa maison d’habitation Sophie Carbon son épouse est accouchée d’un enfant mort-né (..) » Ook in de overlijdensakte van hun dochtertje, Sophie Barnier kan men een dergelijke tekst lezen. Gezien de status van Jean Charles Barnier in Dieulefit, een klein provincie stadje deed men waarschijnlijk een oogje dicht. (Hij was café- eigenaar en bezat er minstens 2 huizen, kwam uit een familie uit de hogere middenstand en was bovendien ooit geselecteerd voor de Gendarmerie Impériale, nadat hij eerst in een ander legeronderdeel gediend had.)

Ik denk niet dat we een sluitend antwoord hierop zullen vinden. Blijft nog de vraag: Wie was Sophie Carbon of Carlon? 

Misschien ooit een antwoord als ik een eventueel testament van Jean Charles vind.

Richard Troost-Garaud - 14 aug 2023 - 09:07

In de Veendamse huwelijksakte van zoon Jan Joseph Barnier met Gezina Jans Boezeman (19.11.1838) wordt gemeld dat vader Jean Charles Barnier op 28.2.1829 in Dieulefit is overleden. Er is dus later blijkbaar wel contact geweest.

G. Karssenberg - 14 aug 2023 - 19:18


U heeft gelijk. Dat gegeven had ik ook. Een detail maar belangrijk in de context.

Dank.

Richard Troost-Garaud - 14 aug 2023 - 19:39Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu