stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Kopiëren graag, met bronvermelding en bron van de bron opgelostProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/mijn/aanknopingspunten/lijst.php?publicatie=10944&periode=-1

Geïnspireerd door het kopieerprobleem op MyHeritage zoals beschreven op 

https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/84076/0/

nu ’n voorstel voor het kopiëren van aanknopingspunten inclusief ouders, kinderen, relaties en bronvermeldingen van aanknopingspunten op GO. Het idee is ’n selectievakje bij aanknopingspunten die kloppen volgens de ander EN die kloppen volgens jezelf. Die selectie vind je als je in het aanknopingspuntenzoekvenster kiest Kwalificatie = Klopt Volgens de Ander, zie schermafdruk.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

In het zoekresultaat stel ik voor dat (alleen) bij aanknopingspunten die volgens mij ook kloppen ’n selectievakje wordt getoond. Aanvinken betekent kopieer (=zet op ‘t klembord) het aanknopingspunt inclusief ouders, relaties, kinderen en bronvermeldingen voor zover aanwezig uit de publicatie van de ander EN inclusief naam van de ander, publicatienaam en link naar de publicatie van de andere auteur, “auteur (rechts)” voortaan. In de volgende schermafdruk heb ik selectievakjes geplaatst bij de bovenste en onderste van 3 aanknopingspunten. Alleen de bovenste is aangevinkt, zodat je weet hoe het onderscheid tussen wel/niet aangevinkt er uit ziet. 

Bij het middelste aanknopingspunt ontbreekt zo’n selectievakje, want status “Bekeken, is dezelfde persoon maar sommige gegevens komen niet overeen”, ik verschil van mening met auteur (rechts) over Valthermond en Valtherveen. Valtherveen is de oude naam van Valthermond. 

Excuses voor het sleutelen aan de schermafdruk; bij het bovenste en onderste aanknopingspunt heb ik de verschillen tussen links en rechts verwisseld, anders viel er niets te kopiëren volgens de schermafdruk:-)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Stel je hebt alle aanknopingspunten geselecteerd die je wilt overnemen, dan klik je op de knop Exporteer Selectie, zie eerste schermafdruk. Deze functie exporteert de selectie in GEDCOM-formaat. Je kunt de GEDCOM vervolgens downloaden en importeren in je stamboomprogramma. Tijdens het importeren krijgen geïmporteerde personen ’n nieuw id, dat is standaard in elk stamboomprogramma, om te voorkomen dat 2 personen in je bestand hetzelfde id hebben. Als ’t goed is zitten de originele personen van alle geïmporteerde aanknopingspunten al in je bestand. Je zult dus moeten ontdubbelen. Je moet kiezen welke van de 2 personen je houdt; het origineel of de kopie. Het handigst lijkt me dat je de kopie oftewel het aanknopingspunt eerst op de juiste plaats aan je stamboom koppelt. Behalve de aanknopingspunten zijn ook hun ouders, partners, kinderen en bronvermeldingen geïmporteerd voor zover die ontbraken in je publicatie. Die extra personen hangen inmiddels ook via het aanknopingspunt op de juiste plek in je stamboomprogramma. Pas koppelingen eventueel zo aan dat dat de originele persoon overbodig wordt. Na vergelijking van aanknopingspunt en de originele persoon en kopiëren/plakken van eventuele verschillen (je hebt misschien niet alle velden geëxporteerd voor het uploaden van je GEDCOM, je hebt meer bronvermeldingen etc. ) kun je de originele persoon verwijderen in je stamboomprogramma. Als het minder werk voor je is je originele persoon te houden en het aanknopingspunt te verwijderen doe je dat natuurlijk, jouw keuze, het blijft met dit ontdubbelen opletten. Daarom raad ik aan eerst 1 aanknopingspunt te selecteren, te exporteren en te importeren in je stamboomprogramma om te zien hoe dat ontdubbelen gaat.

Zoals je ziet gaat m’n voorstel niet over afbeeldingen, om ’t simpel te houden. 

Alle geïmporteerde personen hebben in het Bron-veld naam van de auteur (rechts), publicatienaam, link naar de betreffende persoon in de publicatie van de auteur (rechts). In het Brontekst-veld komt de bron van de bron, dus de bronvermeldingen die de auteur (rechts) noemt, en eventuele extra broninfo die de auteur (rechts) noemt, bijv. transcriptie uit ’n kerkboek, opmerkingen bij huwelijk, “bidprentje vermeldt andere geboortedatum” etc.

Er moet nog ’n manier komen om vast te leggen dat je ’n aanknopingspunt hebt geëxporteerd, om te voorkomen dat je de volgende keer nog ‘ns hetzelfde aanknopingspunt exporteert. Daarom stel ik voor dat alle aangevinkte selectievakjes grijs worden op het moment dat je op de knop Exporteer Selectie klikt. GO onthoudt die grijze aangevinkte selectievakjes net zoals de 2 groene vinkjes ernaast onthouden worden op de website. Misschien groen i.p.v. grijs gezien de huisstijl? De tooltip wordt “Geëxporteerd door auteur (links)”. Vergelijkbaar kan er rechts ook ’n vinkje opduiken om aan de geven dat auteur (rechts) jouw aanknopingspunt heeft geëxporteerd:-)

Wel heel verleidelijk zo’n kopieerfunctie nietwaar? Toch zou ik altijd even checken op Wiewaswie, Matricula, de bron die de auteur noemt of elders of een feit klopt. Als je weet waar je moet zoeken en wat/wie je zoekt is dat ’n fluitje van 1 cent. 

Wat zie je als plus- of minpunt? Zie je verbetermogelijkheden? Als je dit ’n goed voorstel vindt klik dan a.j.b. op de knop Was Nuttig.

Pauline Berens EBBI - 23 feb 2022 - 10:58

Ha, ik zie zelf al 'n probleem in m'n voorstel, of dat probleem ook voor jou geldt kun je beter zelf beoordelen. Stel ik heb voor persoon A 'n aanknopingspunt persoon Akopie inclusief z'n/haar ouders, partners, kinderen geïmporteerd. Uiteindelijk verwijder ik persoon A, maar.... dan kloppen eventuele links naar persoon A niet meer?! Persoon Akopie heeft immers tijdens het importeren 'n nieuw id gekregen, om iedereen uniek geïdentificeerd te houden binnen m'n bestand. Heb ik er weer werk aan om die links te updaten. Je kunt op

https://fjmblom.home.xs4all.nl/Het_oude_kerkhof_1876-1942_sortering_leeftijd_achternaam_voornamen_75jaarofouder.html

zien wat ik bedoel. Als je met de muis over allerhande links gaat zie je dat gelinkt wordt naar 'n publicatie op https://www.genealogieonline.nl/

Ik zal dus eerder kiezen voor persoon A houden en persoon Akopie verwijderen, iets meer gedoe met ontdubbelen vrees ik, want ik kopiëer natuurlijk vooral personen met zoveel mogelijk partners, ouders, kinderen die ik zelf nog niet heb:-). 

Nog 'n voordeel van persoon A houden en persoon Akopie verwijderen is dat de aanknopingspuntenbeheerpagina op GO rustiger blijft, persoon A blijft immer staan, anders zou daar persoon Akopie opduiken?!

Pauline Berens EBBI - 23 feb 2022 - 16:10 (laatst bijgewerkt 23 feb 2022 — 16:46 door auteur)

Baal je ook van kopiëren zonder bronvermelding? Steun dan mijn voorstel. Klikken op Was Nuttig volstaat.

Pauline Berens EBBI - 1 mar 2022 - 08:29

Hi Pauline, we gaan er naar kijken, maar ons bordje met Helpdesk issues is momenteel al aardig vol. Hij staat zeker op de lijst, en zodra we er aan toekomen laat ik het weten. 

Yolanda Lippens - 2 mar 2022 - 15:05


Ik beroep me niet langer op auteursrecht maar op respect voor elkaars publicatie. En vraag iedereen opnieuw m’n voorstel alsnog te steunen.

Pauline Berens EBBI - 3 mar 2022 - 13:42De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu