stamboomforum

Forum logoHelpdesk » HISCO-categorieën opgelost



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/tellingen.php

In de legenda van de Verdeling van Beroepen valt me op dat de eerste 2 categorieën en de laatste 3 identiek zijn. Waarom dan toch onderscheid qua kleur?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het treemapdiagram kent 'n onderverdeling van Productie en Aanverwante Werkers, Vervoersapparatuur Operators en Arbeiders in HISCO 7, 8 en 9. Maar dat zegt nog niets...
 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Door het CBS werden voor de volkstelling in 1889 de volgende categorieën HISCO 7,8 en 9 onderscheiden. Elke volkstelling had kennelijk z'n eigen beroepenindeling, waarschijnlijk omdat beroepen en benamingen veranderden in de loop der tijd. HISCO 9 bevat mijnbouw (bijv. mijnwerker) en dagbouw (bijv. turfgraver).

http://vocabs.cbs.nl/nl/onderzoek_literatuur/harmonisatie/beroepen/index.html 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Misschien kan HISCO 7, 8 en 9 toegevoegd worden aan de legenda van het taartdiagram? En dan nog 'n nuancering voor de 2 categorieën Professionele Technische en Aanverwante Werkers. 

Meer info over HISCO:

https://historyofwork.iisg.nl/major.php

Pauline Berens EBBI - 18 mei 2022 - 08:56 (laatst bijgewerkt 25 mei 2022 — 14:33 door auteur)

Gaan we naar kijken. 

Yolanda Lippens - 27 mei 2022 - 16:25

Pauline,

Dat hoofdgroepen dezelfde naam hebben is inderdaad wat verwarrend, maar ik neem puur HISCO over waar dit zo (internationaal) is afgesproken. 

Op de door jou genoemde https://historyofwork.iisg.nl/major.php zie je dat majorgroup 0/1 "Professional, technical and related workers" heet en majorgroup 7-8-9 "Production and related workers, transport equipment operators and labourers". Elk van deze majorgroup heeft een eigen "list of minor groups". Oftewel in groep 0 zie je andere beroepen dan in groep 1, ook al hebben ze dezelfde groepnaam.
 
 

Bob Coret - 8 jun 2022 - 15:21

Bob, 

Je beweert dat je HISCO overneemt, maar dat is niet helemaal waar volgens mij, want je neemt de essentiële nummers niet over die onderscheid maken tussen de groepen. Ik pleit niet voor het samenvoegen van de eerste 2 en laatste 3 legenda-items, maar je zou wel aan "Professionele, technische en aanverwante werkers" 0 respectievelijk 1 kunnen toevoegen en 7,8 en 9 aan "Productie en aanverwante werkers, vervoersapparatuur Operators en arbeiders". Als mensen het verschil willen weten kunnen ze doorklikken.

Pauline Berens EBBI - 8 jun 2022 - 15:53


De HISCO nummers worden nu in de labels in de piechart en treemap getoond.

Bob Coret - 11 jul 2022 - 18:11







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu