stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Zoeken op achternaam m.b.v. het zoekveld in GenealogieOnlineProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/wij-zijn-familie/

Ik herinner me dat dit al eens eerder aan de orde is geweest, maar ik kan het betreffende topic niet terugvinden. Ik weet dus niet meer wat daar uiteindelijk mee gedaan is. Dus op het gevaar af dat dit onderwerp al of nog ergens op een to do lijstje staat, wil ik het toch nog even onder de aandacht brengen.

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert in GenealogieOnline dan kun je niet op achternaam zoeken. De placeholder in het zoekveld suggereert van wel: "zoek op naam (optioneel aangevuld met jaartal) binnen deze publicatie". Er staat dus niet expliciet "zoek op voornaam".

Wanneer je gebruik maakt van dit zoekveld, wordt alleen een resultatenlijst getoond indien je begint met het typen van de voornaam.

Nu weet ik wel dat daar onder de letters worden getoond waarmee je familienamen kunt zoeken, maar dat is vrij omslachtig. Het snel intikken van (een deel van) de naam in het zoekveld is veel handiger, maar dan moet het wel goed werken.

Carmen - 29 jun 2022 - 15:08

Goed dat je er weer over begint Carmen, Bob Coret adviseerde op 7 okt 2021 te zoeken op ? als je geen voornaam weet of te bladeren via de index op familienamen, zie

https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/82605/0

Degene die het probleem destijds aankaartte heeft 't probleem gemarkeerd als opgelost. Met voorstellen die gedaan zijn is volgens mij niets gebeurd, minstens het gebruik van het vraagteken uitleggen lijkt me. Wijzig "zoek op naam (optioneel aangevuld met jaartal) binnen deze publicatie" bijv. in "zoek op voornaam achternaam jaartal binnen deze publicatie, tip: ? i.p.v. voornaam werkt ook". Heb je gezien dat je wel op achternaam kunt zoeken in hetzelfde scherm via Zoeken, Zoek Personen op Naam? Dat is 'n aardig alternatief lijkt me. In het zoekresultat kun je dan weer filteren op 'n bepaalde publicatie of bepaalde publicaties uitsluiten.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 29 jun 2022 - 18:25 (laatst bijgewerkt 30 jun 2022 — 11:36 door auteur)

Ah, dit was inderdaad het topic wat ik bedoelde. Dank je wel Pauline. Maar het probleem bestaat dus nog steeds.

Ik was vergeten dat je met een '?' als wildcard wel op achternaam kunt zoeken. Dat komt omdat dit nergens wordt vermeld. De optie zoeken bovenin het menu gebruik ik eigenlijk nooit voor dit doel (zoeken in de eigen stamboom) omdat je hiermee zoekt in alle stambomen en niet alleen in de geopende stamboom. Het feit dat je achteraf resultaten kunt filteren is toch meer werk dan even snel een naam intikken in de zoekveld op de pagina.

Het vraagteken zal ik nu niet meer vergeten :), maar een uitleg over het gebruik hiervan is wel op z'n plaats vind ik.

Jouw voorstel om de tekst als volgt te wijzigen: "zoek op voornaam achternaam jaartal binnen deze publicatie, tip: ? i.p.v. voornaam werkt ook" lijkt mij een prima oplossing.

@Bob, het zou fijn zijn als je hier nog een keer naar wilt kijken. De huidige help tekst is echt onvoldoende.

Carmen - 29 jun 2022 - 20:15

En pas de foutmelding aan a.j.b.: 

"Typ in het invoerveld de beginletters van de voor- of achternaam (minimaal 3 letters). Er verschijnt dan een lijst met namen uit de publicatie. Klik nu op de gewenste naam om de persoon te selecteren.

Dit suggereert dat alleen achternaam invullen voldoende is. Bijv. 

"Typ in het invoerveld voor- en achternaam, minimaal 3 beginletters, indien voornaam onbekend typ een ? en achternaam. Een keuzelijst met namen uit de publicatie wordt getoond. Kies de gewenste naam in de lijst en klik Ga naar Persoon."

Pauline Berens EBBI - 30 jun 2022 - 11:44

De zoekfunctie en helptekst zie er nu als volgt uit:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bob Coret - 27 jul 2022 - 14:08


Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u ? gebruiken voor een willekeurige letter of * voor een reeks willekeurige letters.

Deze helptekst klopt niet helemaal met de huidige werking van de zoekfunctie. Het vraagteken en het sterretje betekenen allebei 0, 1 of meer letters en kunnen ook 2x gebruikt worden in 1 zoekvraag, met zoekresultaat Henrich en Heinrich, Wilmes en Wilhelm. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nog iets: het vraagteken wordt op 2 manieren gebruikt; om te verwijzen naar ’n knop met ’n vraagteken en als teken in ’n zoekvraag. Om verwarring te voorkomen graag “knop” aan de verwijzing toevoegen, dus “Klik op knop ? voor meer uitleg”.

Pauline Berens Rutenbrock - 28 jul 2022 - 13:36Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu