stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Scans zoeken -> veel werken niet meerProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bellwinkel/scans.php

Ik gebruik genealogieonline nu al een aantal jaar. Maar wat me opvalt, is dat van het onderdeel suggesties "Scans zoeken", er steeds meer bronnen niet juist meer zijn gekoppeld.
Zo heeft "oorlogsgravenstichting" zijn website gewijzigd enige tijd geleden, waardoor sinds dien alle zogenaamde "matches" niet werken.
Dit zelfde geldt voor: "Stadarchief Enschede", "Stadsarchief Deventer", "Brabants Historisch Informatie Centrum (bhic)", "Waterlands Archief", "Gemeentearchief Schouwen-Duivenland", "Archives départementales du NORD (FR)".


Het "Archief Eemland" en "Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (rhc)" verwijst naar Openarch.nl.
"Stadsarchief 's-Hertogenbosch" accepteert van Genealogieonline geen zoekopdrachten (meer).
 

Bij het "Gemeentearchief Wassenaar" wordt bij het klikken op de link de voornaam van de persoon ingevuld bij de achternaam op de site van Wassenaar, waardoor er natuurlijk niets gevonden zal worden.


En het "Historisch Archiv der Stadt Köln (DE)" zit tegenwoordig achter een inlog, waardoor je niet zomaar de bron kan ophalen.
 

Er zullen vast wel meer archieven met problemen zijn, maar ik schat in dat ongeveer 40 tot 50% werkt niet, of niet volledig.
Het zou fijn zijn als dit kon worden opgelost. Zo niet, zou mijn advies zijn om de betreffende "Bronnen" weg te halen van genealogieonline, omdat ze toch niet meer (correct) werken.

Verder ben ik natuurlijk wel blij met deze functie, maar het is handiger als deze volledig werkt.

Hans Bellwinkel - 19 jan 2023 - 10:01

We gaan er naar kijken, volgende week is er weer een Helpdeskmeeting.

Het is helaas wel zo dat Genealogie Online altijd achter de feiten blijft aanlopen als een archief de links naar bronnen wijzigt of verwijdert omdat we hier vanuit het archief geen melding van krijgen. Maar dankzij oplettende leden werkt het 'piep-systeem' goed :-) en kunnen we dit dan aanpakken.

Yolanda Lippens - 19 jan 2023 - 12:42

Ik heb al eens eerder een soortgelijke melding gemaakt van niet-werkende links naar scans. Dat is destijds wel opgelost.

Het lijkt inderdaad te maken hebben met wijzigingen op de bronpagina, de archiefsites dus.

Ik kan me voorstellen dat GO een overeenkomst/afspraak heeft gemaakt over het vermelden van deze scans op GO. Is het dan ook mogelijk om een soort standaard interface te maken om te linken naar gegevens op de archiefsites, dan ben je ook af van wijzigingen op de archiefsite.

Peter de Jong - 19 jan 2023 - 21:50

> Ik kan me voorstellen dat GO een overeenkomst/afspraak heeft gemaakt over het vermelden van deze scans op GO. Is het dan ook mogelijk om een soort standaard interface te maken om te linken naar gegevens op de archiefsites, dan ben je ook af van wijzigingen op de archiefsite.

Helaas geen overeenkomsten of standaard interfaces. Veelal dus ook geen seintje van een archiefinstelling dat ze hun website weer eens op de schop hebben gegooid en de links dus zijn gewijzigd. Het is dus aan mij om op basis van het piep-systeem een en ander weer te corrigeren. In sommige gevallen is dit mogelijk, 

Bronnen als Stadsarchief 's-Hertogenbosch (accepteert van Genealogieonline geen zoekopdrachten meer) en Historisch Archiv der Stadt Köln (zit tegenwoordig achter een inlog, waardoor je niet zomaar de bron kan ophalen) zal ik uit de service moeten verwijderen. Erg jammer.

Bob Coret - 25 jan 2023 - 15:15


Om toch ook maar een positief puntje te noemen, meer en meer bronnen zijn op naam vindbaar. Dus het idee van verwijsen naar gescande registers van geboorte- huwelijks- en overlijdensakten moet wellicht op de helling. Ik moet denk ik meer Open Archieven als bron gebruiken om de suggesties naar bronnen te geven. Levert hopelijk betere resultaten op (want direct bij de scan en niet een heel register) en geen afhankelijkheid meer van de websites van archieven.

Bob Coret - 25 jan 2023 - 15:32Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu