stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Geboren/gedoopt & gestorven/begraven opgelost



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Safari browser)

Bij de aanknopingspunten kom ik al een paar keer tegen, dat er blijkbaar verschillen in datum geboorte en/of overlijden zijn. Als ik dan in het vergelijkingsvenster ga, blijkt dat aan de andere kant datum doop en datum begrafenis staan. Het is mij niet duidelijk waarom daar geboorte en overlijden van gemaakt zijn? 

Frans Zantvoort - 3 feb 2023 - 11:12

Het administratieve bestuur van een gemeente of stad had na 1810 weinig belang bij de data van doop en begrafenis.
Zij moesten m.i.v. 1811 de geboortedatum en overlijdensdatum opnemen in de registers, op grond van de wetten van Napoleon.

Over de periode voor 1811 had de overheid slechts de beschikking over doop en begraafdata, welke waren geregistreerd 
in kerkregisters, omdat de kerken daar belang bij hadden.
In de overgangsperiode hebben ze voor het gemak de data van doop en begrafenis gebruikt voor geboorte en overlijden.

Het verschil tussen geboorte en doop, alsmede het verschil tussen overlijden en begraven was niet zo groot, dacht men,
daarom werden die verschillen verwaarloosd. De kerken moesten echter wel de doopboeken inleveren bij de overheden,
zodat de laatsten nog wel even de data konden overnemen, i.v.m. het oproepen van dienstplichtigen in Franse Dienst.
De doopdata van de conscrits werden vervolgens voor het gemak opgeschreven als geboortedata.

Een apart probleem vormden de Doopsgezinden, omdat die pas gedoopt werden na hun geloofsbelijdenis.
Er waren nog wel meer uitzonderingsgevallen, die ik hier niet allemaal zal noemen.
Zonodig werden hun leeftijden geschat, of bepaald middels een akte van kennelijkheid.

m.v.g.  
 

henk elsinga - 3 feb 2023 - 22:22

Frans Zantvoort - vandaag - 11:12:

Het is mij niet duidelijk waarom daar [datum doop/begraven, CB] geboorte en overlijden van gemaakt zijn? 

Dat zou u natuurlijk moeten vragen aan de beheerders van de publicaties waarin u deze fouten tegenkomt. Er kunnen mijns inziens allerlei oorzaken voor zijn. Soms zal dit onwetendheid zijn, soms halen mensen hun eigen aantekeningen door elkaar, soms komt het doordat gegevens zonder enige controle overgeschreven worden van anderen, soms denkt men data over te nemen uit een overlijdensregister maar is het in werkelijkheid een begraafregister. Sommige mensen lijkt het allemaal ook weinig te interesseren; het is weleens voorgekomen dat ik iemand erop attendeerde dat er gegevens in diens publicatie niet klopten, dat ik een vriendelijk mailtje terug ontving met dank, en dat de publicatie onveranderd online bleef staan. Waarom iemand dan überhaupt de moeite neemt al die gegevens te verzamelen en te publiceren als het ze niet uitmaakt of het klopt of niet, is mij volkomen onduidelijk, maar goed, dat was uw vraag niet.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 4 feb 2023 - 00:01

Hierbij een printscreen. Bijde vergelijking worden datum doop en datum begrafenis in geboorte en overlijden gezet, daardoor is er een discrepantie met mijn geboorte en overlijden, hoewel alles juist is.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Frans Zantvoort - 8 feb 2023 - 15:39

Het is maar net hoe en vooral waar (in welk veld) iemand een datum invult in zijn software. Je kunt bij een persoon zowel een overlijdensdatum als een begraafdatum invoeren. Als de overlijdensdatum niet bekend is omdat er alleen een begraafdatum bekend is, kan men deze in het veld 'begraven op' invullen (zoals het dan ook hoort). 

In geval van de aanknopingspunten komen diegene naar voren met de meest gelijkende overeenkomsten, ook als die enkele dagen afwijken. 

In uw geval heeft de andere stamboomhouder dus gedoopt ingevuld op 8 mei in het veld 'gedoopt op', terwijl u alleen de geboortedatum heeft ingevuld in 'geboren op'. 

In uw geval van Pieter van Beeftingh lijken de data en gebeurtenissen wel logisch op elkaar te volgen, dus kunt u onderzoeken of die gegevens ook inderdaad correct zijn in de DTB boeken. 

Yolanda Lippens - 20 feb 2023 - 15:29

Dat is mij allemaal duidelijk. Waar het mij omgaat, is dat er bij de andere alleen een doop- en een begrafenis datum staan. Ik heb hier alles, geboorte, doop, overlijden en begrafenis. De vergelijkingssoftware HERNOEMD dan doop en begrafenis van de andere gewoon in geboorte en sterven. Daardoor lijkt er in de vergelijking een verschil. Ik probeer accuraat te zijn, ik kan natuurlijk ook bij iedere klopt ergens ongeveer op klopt clicken.

Frans Zantvoort - 7 mar 2023 - 21:19


Frans,

Bij het zoeken naar overeenkomsten wordt er door Genealogie Online bij afwezigheid van een geboorte- en/of overlijdensdatum, gekeken naar de doop- en/of begraafdatum. Maar dat Genealogie Online dit doet wordt (nog) niet vastgelegd. Vervolgens wordt bij de gevonden aanknopingspunten wel doodleuk gesproken over Geboren en Overlijden (of in uw woorden, hernoemd), deze labels kloppen in sommige inderdaad niet. Ik ga kijken hoe of en hoe ik dit kan verbeteren.

Bob Coret - 10 mar 2023 - 15:30







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu