stamboomforum

Forum logoHelpdesk » bestand uploaden naar Open Archieven opgelostProfiel afbeelding

Betreft Open Archieven (via Chrome browser) op adres https://www.openarch.nl/publisher/stap1.php?new

1 Hoe is de vraag "Mag de index ook door anderen gebruikt worden?" bedoeld? Ik wil niet dat het hele bestand in 1x door derden kan worden gedownload, maar de opties in de keuzelijst suggereren dat dat kan. Misschien lees ik de opties te letterlijk? Ik zou graag zien dat 't bestand ingelezen wordt in 'n database en afzonderlijke feiten / persoonlijke data uit die index in zoekresultaten opduiken. Op die manier mag mijn index door derden worden gebruikt, maar zo'n optie zie ik niet. Kies ik dan toch maar "Ja, de index mag door Open Archieven aan derden worden verstrekt, maar naamsvermelding is verplicht"? 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

2 Als je kiest "Nee, de index mag door Open Archieven niet aan derden worden verstrekt", wat is dan het nut van uploaden?" Of wordt hier bedoeld dat derden het hele bestand wel/niet mogen downloaden?

3 Als ik correcties in de index wil doorgeven, kan ik dan 'n bestand met dezelfde naam opnieuw uploaden en overschrijft het dan het oude?

Pauline Berens EBBI - 21 feb 2023 - 14:54 (laatst bijgewerkt 24 feb 2023 — 15:00 door auteur)

Duidelijke vraag, komen we op terug. Ik stuur je ook even een mailtje.

Yolanda Lippens - 25 feb 2023 - 17:42

De laatste reactie is alweer 3 maanden geleden. Als je data aanleveren aan Open Archieven wilt promoten, dan mag het upload-formulier wel wat duidelijker:-)

Pauline Berens EBBI - 30 mei 2023 - 18:00

Ik ga de volgende uitleg toevoegen:

De door u aangeleverde index wordt omgezet naar een uniform datamodel en wordt waar mogelijk als open data aangeboden voor hergebruik op https://www.openarch.nl/datasets/ net als bijna alle andere data op Open Archieven.

De te downloadde bestanden zijn op basis van een archiefbewaarplaats (archiefinstelling/vereniging) of brontype geordend. Het door u geuploadde bestand zal niet als zodanig worden aangeboden, maar de omgezette data kan wel onderdeel zijn van een bestand van een bepaalde archiefbewaarplaats of brontype. Bij sommige downloadformaten zit informatie over de oorsprong van de gegevens, bij andere downloadformaten is deze informatie er niet en kan een gebruiker alleen op de Open Archieven pagina de herkomst (uw index) lezen.

Wilt u dat anderen via uw index ook de archiefbronnen toegankelijk maken, kies dan Ja. Wilt u niet dat uw gegevens worden hergebruikt, kies dan Nee.

 

(ik heb de CC-BY optie verwijderd omdat ik dit niet goed aan hergebruikers duidelijk kan maken en ook technisch kan afdwingen qua datastromen)

Bob Coret - 26 jun 2023 - 14:43


Bedankt voor de toelichting. Het begint me eindelijk te dagen dat 'n bestand uploaden naar Open Archieven iets anders inhoudt dan ik verwachte:-)

Pauline Berens EBBI - 29 jun 2023 - 15:57De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu