stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Graag stammoeder i.p.v. stamvader in Aanknopingspunten-scherm opgelostProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I26251.php

Op de genoemde webpagina zie je dat Talle 'n vrouw was. Toch wordt ze in het Aanknopingspunten-scherm aangeduid als "stamvader" in de Startpunten-keuzelijst. Kan dat gecorrigeerd worden a.j.b.?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 22 mar 2023 - 16:19 (laatst bijgewerkt 23 mar 2023 — 08:35 door auteur)

Ja, het gaat fout bij het definiëren van de startpunten, daar kun je alleen "Stamvader" kiezen en niet "Stammoeder". Omdat stamvader/stammoeder eigenlijk niet de juiste term is (zie ook https://www.yory.nl/je-stamvader-is-niet-je-oudste-voorvader/ en https://www.yory.nl/hoe-noem-je-generaties-voorouders/) ga ik deze nu vervangen door "Oudst bekend voorouder".

Bob Coret - 24 mar 2023 - 15:56

Hi Pauline, kan je even checken of Bob's wijziging bij jou zichtbaar is? 

Yolanda Lippens - 6 apr 2023 - 15:08

De wijziging is zichtbaar, bedankt, maar nu heb ik 2 mensen waarvan gesuggereerd wordt dat het m'n oudst bekende voorouder zou zijn, terwijl oudst toch betekent dat dat maar eentje kan wezen. Voorstel "Oudst bekende voorouder ♂" resp. "Oudst bekende voorouder

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Meteen nog 'n Oudst Bekende Voorouder toegevoegd als Startpunt: Elske Suren *1505, hoewel haar voorouders in mannelijke lijn tot ene Zur *1280 wel bekend zijn, maar niet te kiezen als Startpunt, omdat Zur niet als naam herkend wordt denk ik. 
https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I25869.php

Als met Oudst Bekende Voorouder iemand wordt bedoeld aan het einde van 'n tak zou daar 'n controle op moeten zitten. Elske is de vroegst bekende geboren vrouw in die betreffende tak. Dus, misschien Oudst Bekende Voorouder vervangen door Vroegst Bekende Geboren Vrouw in Betreffende Tak? En het equivalent Vroegst Bekende Geboren Man in Betreffende Tak? Dan wordt de keuzelijst wel erg breed. Iemand 'n beter idee?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 6 apr 2023 - 15:28 (laatst bijgewerkt 6 apr 2023 — 15:54 door auteur)

Ik dacht goed gender neutraal bezig te zijn ;-)  Op zich kan ik "Oudst bekende voorouder " toevoegen en de huidige 
 "Oudst bekende voorouder" vervangen door "Oudst bekende voorouder ♂". Maar ik moet kijken of ik dan ook een geslachtcontrole of zo moet toevoegen bij het definiëren van de startpunten.

Bob Coret - 6 apr 2023 - 16:52

Misschien is Oudst Bekende Voorouder in 1 Tak beter, gender-neutraal, compact genoeg voor 'n keuzelijst en doet recht aan 't feit dat je heel veel voorouders hebt die aan 't eind van 'n tak zitten en daardoor interessant zijn om als startpunt te gebruiken, zie waaierdiagram.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 6 apr 2023 - 17:05 (laatst bijgewerkt 7 apr 2023 — 08:35 door auteur)

Pauline,

Je suggestie is om "Oudst bekende voorouder" te veranderen in "Oudst bekende voorouder in 1 tak". De gedachte daarachter is dat als je naar al je directe voorouders kijkt, je in elke van deze lijnen een oudst bekende voorouder kan hebben. 

Voor "voorouderlijn" gebruik ik alleen niet zo snel de term tak? Ik gebruik tak meer van oudst bekend voorouder naar "beneden", dus de nakomelingen. Ik weet niet over er een woord is voor "voorouderlijnen"?

Bob Coret - 8 mei 2023 - 14:49

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bob, je schreef: 

"De gedachte daarachter is dat als je naar al je directe voorouders kijkt, je in elke van deze lijnen een oudst bekende voorouder kan hebben. "

Dat is precies mijn bedoeling! Heel veel startpunten, liefst 1 per Oudst Bekende Voorouder per Tak. 

Stel je voor je zit in de stam, in de boom zie je je voorouders, zie afbeelding, bij elke generatie splitst de tak, zo kun je spreken van "Oudst Bekende Voorouder in 1 Tak". Daarnaast is tak 'n kort woord, i.t.t. voorouderlijnen, past dus makkelijk in 'n keuzelijst, nog praktisch ook. Volgens mij maakt het voor de begripvorming niet uit of je 'n tak ziet als de lijn tussen 1 voorouder en 1 van de vele nakomelingen of tussen 1 nakomeling en 1 van de vele voorouders. Is bloedlijn misschien beter dan voorouderlijn? Of DNA-lijn? Volgens mij is tak toch 't simpelst:-)  

Pauline Berens EBBI - 8 mei 2023 - 15:32

OK, ik heb de "in 1 tak" toegevoegd.

Voor de TODO: uitleg geven wat hiermee bedoeld wordt in Vraag/antwoord

Bob Coret - 8 mei 2023 - 17:22


Gezien, bedankt!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 9 mei 2023 - 13:17De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu