stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Feature Class "locality" toevoegen a.u.b. opgelost



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I11084.php

Gehuchten zoals Weerdingerveen en Lauderbeetse zijn belangrijk voor bevolkingsreconstructies. GO herkent ze echter niet, waarschijnlijk omdat ze Feature Class "locality" hebben op Geonames, bijv.

http://www.geonames.org/advanced-search.html?q=Lauderbeetse

http://www.geonames.org/advanced-search.html?q=Weerdingerveen

Er gaat nauwkeurigheid in data verloren als zo'n gehucht samenvoegt met het dichtstbijzijnde dorp, op Geonames "populated place". Kan die Feature Class "locality" daarom toegevoegd worden aan de tabel die GO kopieert van Geonames?

Pauline Berens EBBI - 26 jul 2023 - 09:49

Wat is een gehucht?  Wikipedia zegt:

Een gehucht is een woonplaats die kleiner is dan een dorp. Als verschil wordt soms genoemd dat een dorp een eigen kerk heeft en een gehucht niet, al kan er eventueel een kapel staan. Dit gaat niet altijd op en feitelijk is er geen duidelijke grens (meer) tussen beide categorieën te trekken. Het is meer een kwestie van lokale traditie of een bepaalde plaats als dorp wordt gezien, als gehucht of zelfs als niets meer dan een buurt van een nabijgelegen plaats.

In Nederland noemt men een kleine plaats ook "buurtschap", een afgelegen gehucht wordt soms "negorij" genoemd. Een gehucht is een woonplaats, zoals in de postale adressering gebruikelijk is, maar een buurtschap is dat niet, een buurtschap maakt deel uit van een andere woonplaats voor de postale adressering.

 

De vraag achter de vraag is, kom je gehuchten tegen in archiefbronnen?

Los daarvan, ja, deze heb ik nu (in ieder geval voor NL, later volgende andere landen) toegevoegd.

Bob Coret - 2 aug 2023 - 14:25

De vraag achter de vraag is, kom je gehuchten tegen in archiefbronnen?

Ja, bijv. de geboorte van Anna Helena op 't Ende Geboorteplaats: Lauderbeetse gem. Vlagtwedde, Gebeurtenisplaats: Lauderbeetse gem. Vlagtwedde

https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/6596620

Inmiddels m'n GEDCOM opnieuw geuploaded en zie dat Lauderbeetse herkend wordt, bedankt!

Pauline Berens EBBI - 2 aug 2023 - 15:47


Namen van gehuchten komen zeker regelmatig voor in genealogische bronnen.

Gerrit Scholl - 2 aug 2023 - 16:14







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu