stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Voorstel: meer moois met aanknopingspuntenProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/ofb-barger-compascuum/tellingen.php

Overlap tussen publicaties zou ik graag meer zichtbaar zien, niet alleen binnen het scherm "Aanknopingspunten in andere publicaties", ook op de statistiekenpagina, zodat bezoekers aan je publicatie die overlap kunnen zien. Als je meer doet met aanknopingspunten bevordert dat ook de samenwerking. In de toekomst zou ik verwantschappen willen kunnen berekenen dwars door andere publicaties heen via aanknopingspunten, wat ik ooit al eens voorstelde, maar zover is 't nog niet:-) Op de statistiekenpagina stel ik nu eerst maar 'ns 2 extra overzichten voor:

1) Een Top 10 met aantal door beide auteurs bevestigde aanknopingspunten per publicatie. In scherm "Aanknopingspunten in andere publicaties" zie je al "Klopt volgens u", "Klopt volgens de ander" en  "Bekeken, is dezelfde persoon maar sommige gegevens komen niet overeen", lijkt me 'n kleine stap de door beide auteurs bevestigde aanknopingspunten te selecteren per publicatie. Voor bevolkingsreconstructies lijkt me dit extra interessant, omdat zo'n reconstructie 'n soort dwarsdoorsnede is door verschillende families/stambomen heen. Elk van de publicaties in het overzicht kun je laten doorlinken naar 'n pagina met 'n lijst met betreffende personen die weer doorlinken naar de betreffende persoonpagina's, of simpel naar de startpagina van die publicatie, bijv. zo:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Één Keuzelijst met alle publicaties met aantal door beide auteurs bevestigde aanknopingspunten lijkt me ook prima, de publicatie met de hoogste frequentie bovenaan. Een taartdiagram met de Top 10 is misschien nog mooier dan alleen tekst. 

2) Een Top 10 met personen met de meeste door beide auteurs bevestigde aanknopingspunten, met naam en frequentie.

"Door beide auteurs" is in beide overzichten 'n voorwaarde lijkt me, om de kwaliteit van de data te bewaken. Benieuwd of ene Geert Guichelaar inmiddels in mijn overzicht van Bevolkingsreconstructie Barger-Compascuum bovenaan zou staan. Ik kwam 'm tijdens het beoordelen van aanknopingspunten zojuist toch wel erg vaak tegen:-)

3) Nog iets over aanknopingspunten: de tekst ", één auteur heeft bevestigd dat het om dezelfde persoon gaat" onder de kop "Aanknopingspunten in andere publicaties" op persoonspagina's stel ik voor te vervangen door 1 vinkje, met genoemde tekst in 'n tooltip. En 2 vinkjes als 'n aanknopingspunt door allebei is bevestigd. De tekst maakt de webpagina's onnodig druk. Wie wil weten wat de vinkjes betekenen leest de uitleg wel in de tooltip.  

4) Kan in het scherm "Aanknopingspunten in andere publicaties" doopdatum getoond worden indien geboortedatum ontbreekt o.v.v. "doopdatum"? Als je doorklikt op Gerhard Manning zie ik dat doopdatum wel bekend is. Als 't vaak voorkomt dan graag, anders laat maar zitten, doorklikken kan ook. Doorklikken op naam of Vergelijkingsvenster moet sowieso als je data in scherm "Aanknopingspunten in andere publicaties" wilt checken op de persoonspagina, die inmiddels geüpdatet kan zijn, vooral bij oude aanknopingspunten.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

5) Na beoordeling van enkele 100-en aanknopingspunten in de categorie "Klopt volgens de ander" valt me op dat beoordeling "Bekeken, is niet dezelfde persoon" niet voorkomt. Is dat bij jullie ook zo? Het suggereert dat het automatisch bepalen van aanknopingspunten best goed gaat. Zelfs zo goed dat bevestiging misschien overbodig is. In dat geval stel ik voor in overzichten op de statistiekenpagina aantal aanknopingspunten te tonen EN waarvan bevestigd. Ook graag het aantal unieke aanknopingspunten, aangezien sommige mensen in meer dan 2 publicaties voorkomen. "Zowel bekeken als niet bekeken" aanknopingspunten in "alle maanden" in publicatie Bevolkingsreconstructie Barger-Compascuum is 12.302, totaal aantal mensen in deze publicatie 13.209, aantal unieke aanknopingspunten onbekend. 93% Klinkt veel, maar voor 'n bevolkingsreconstructie lijkt me dit niet vreemd. Ik check het even in m'n andere publicaties. En jawel, 48% in publicatie Genealogienetwerk zus Greetje Berens, maar.... 20% in Bevolkingsreconstructie Wesuwe en 189% in Bevolkingsreconstructie Rütenbrock, 100%=18.598, 189%=35093?! Hier de Top 10 van Bevolkingsreconstructie Rütenbrock:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

6) Als ik op pagina 2 in scherm "Aanknopingspunten in andere publicaties" terug wil naar pagina 1 zijn de beoordelingen verdwenen op pagina 1?! Dat is schrikken. Kunnen gemaakte keuzes op andere pagina's vastgelegd worden zodat je gemakkelijk kunt navigeren tussen pagina's om nog even iets te checken? Je keuzes zijn achter de schermen wel vastgelegd, wat blijkt uit bijv. "Mogelijke aanknopingspunten 1 - 10 (van 346):", switch na beoordeling naar pagina 2: "Mogelijke aanknopingspunten 11 - 20 (van 336):", terug naar pagina 1: "1 - 10 (van 336)". Als je opnieuw klikt op Zoek en Filter blijkt ook dat het totaal aantal beoordeelde aanknopingspunten correct opgeslagen wordt. In feite ga je dus niet terug naar de pagina 1 waar je vandaan kwam, maar verder met de resterende te beoordelen aanknopingspunten. Als je even iets wilt checken op de vorige pagina kun je die persoon dus terugvinden bij ehhh... Kwalificatie ..., helaas, de Kwalificatie "Bevestigd door u en door de ander" ontbreekt. Kan zo'n optie toegevoegd worden? Dan vervalt m'n eerdere verzoek om gemaakte keuzes op andere pagina's te onthouden in de keuzelijstjes. Het werkt kennelijk anders dan verwacht.

7) Kan ik 'n seintje krijgen als 'n ander gewerkt heeft aan aanknopingspunten met mijn publicatie? Dat bevordert de samenwerking lijkt me. Het stimuleert om ook met die aanknopingspunten aan de slag te gaan.

8) Ik pleit voor uniforme beoordeling van verschillen in plaatsnamen. Als de één 'n dorp noemt in 'n bepaalde gemeente en de ander alleen de gemeente, dan keur ik 't goed. Doen jullie dat ook? Hetzelfde geldt voor tikfouten of verouderde gemeentes door herindeling. Voorbeeld: gemeente Vlagtwedde is nu Westerwolde. Het is aan de auteur om te kiezen voor plaatsnamen die op 'n Google Map getoond kunnen worden lijkt me. Voor de beoordeling of het aanknopingspunt klopt maakt het wat mij betreft niet uit.

9) Ik pleit sowieso voor meer uniformiteit in beoordeling. Als ik 'n verschil zie in scherm "Aanknopingspunten in andere publicaties" en ik wijzig iets in mijn bestand dan kies ik vervolgens "Bekeken, Klopt". Bij de volgende GEDCOM-update is die wijziging na doorklikken zichtbaar. Doen jullie dit ook zo?

10) Kan de lijst "Aanknopingspunten in andere publicaties" op persoonspagina's gesorteerd worden op alfabet? Of op aflopend aantal vinkjes? Zie punt 3. Of aflopend aantal bronvermeldingen o.v.v. aantal bronvermeldingen, verstop publicaties zonder bronvermelding achter de knop "Toon de gehele lijst":-)

Pauline Berens BC - 27 aug 2023 - 15:39 (laatst bijgewerkt 29 aug 2023 — 14:39 door auteur)

Eerst maar eens zorgen dat de problemen rond aanknopingspunten worden opgelost alvorens de kerstboom verder op te tuigen. Er zijn nog verscheidene auteurs die op onverklaarbare wijze aanknopingspunten kwijtra(a)k(t)en. Een afdoende verklaring is daarvoor is er nog niet gekomen. Recent zag ik weer de link naar wijzigingen in @ID's voorbij komen, maar ik heb aangetoond dat het probleem ook bestaat bij ongewijzigde @ID's.

https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/87303/0 

Jan Verkade - 28 aug 2023 - 09:41 (laatst bijgewerkt 28 aug 2023 — 09:48 door auteur)

Jan, ik ga niet over de prioritering van problemen en wensen. Kun je bevestigen dat in jouw bevolkingsreconstructie ook relatief veel aanknopingspunten voorkomen? Zie punt 5.

Pauline Berens BC - 28 aug 2023 - 09:52

Ja, dat waren er méér dan 10.000. In de loop van meer dan 2 jaar tijd heb ik die allemaal zorgvuldig nagelopen en vervolgens bleken ze allemaal plotseling weer gewist. Nee, het waren géén gewijzigde @ID's en ook géén gewiste publicaties. Ook uit mijn publicaties Van Adiks tot Zuiderhoudt en Stamboom Verkade-van Zantvliet verdwenen enkele malen alle aanknopingspunten. Mits zorgvuldig gecontroleerd zijn aanknopingspunten zeer waardevol. Maar het ontbreekt mij aan de moed om dat steeds opnieuw te doen, zonder dat er een afdoende verklaring is gevonden voor het verdwijenen van bevestigingen.

Vandaar dat ik pleit tegen het verder optuigen van de mogelijkheden en vóór verbetering van het proces. Mijns inziens moet er een bestand met links komen dat de auteur zélf kan downloaden als back-up voor het geval er iets mis gaat. Hetzelfde geldt voor WO2 slachtoffers.

Jan Verkade - 28 aug 2023 - 10:15

Ruim 10.000 aanknopingspunten beoordelen is veel werk, balen Jan! Op 77.259 - 12.829 = 64.430 is ruim 10.000 relatief niet veel lijkt me. Of zijn die ruim 10.000 niet alle "Zowel bekeken als niet bekeken" aanknopingspunten in "alle maanden"?

Ik vroeg ook nog of 'beoordeling "Bekeken, is niet dezelfde persoon" niet voorkomt. Is dat bij jullie ook zo?' Wat is hierin jouw ervaring?

En punt 8 en 9, wat vind je daarvan?

Pauline Berens BC - 28 aug 2023 - 10:31 (laatst bijgewerkt 28 aug 2023 — 16:04 door auteur)

Dit waren allemaal bevestigde aanknopingspunten natuurlijk, anders zou ik daarvan geen melding hebben gemaakt. Dat het aantal aanknopingspunten relatief laag ligt, komt omdat Henglias veel "jonge" personen bevat, geboren in de periode 1900-1950. Die komen in andere publicaties minder vaak voor, dus minder aanknopingspunten.

Bij de beoordelingen kwam ik "bekeken, niet dezelfde persoon" ook wel tegen, maar dat lijkt mij onvermijdelijk bij een bepaalde mate van overeenkomst tussen personen.

Bij plaatsnamen gebruik ik doorgaans de huidige naam op het niveau van dorp. Oude plaatsnamen vermelden, die iemand eerst weer zou moeten gaan opzoeken, verhoogt de leesbaarheid niet.

En tenslotte: jouw punt 9 begrijp ik niet.

Jan Verkade - 29 aug 2023 - 08:10

Jan, bedankt voor je reactie. Gewaarschuwd door jouw ervaringen heb ik alleen aanknopingspunten in m'n bevolkingsreconstructies Barger-Compascuum en Rütenbrock afgehandeld in de categorie "Niet bekeken door u, wel door de ander" in combinatie met "Alle maanden". Nu nog 'n nieuwe GEDCOM uploaden en dan zijn de andere weer auteurs aan zet. Toch weer n goede extra controle van m'n gepubliceerde data, naast de inconsistentiecontrole. Punt 9 zal ik toelichten.

9) Ik pleit sowieso voor meer uniformiteit in beoordeling. Als ik 'n verschil zie in scherm "Aanknopingspunten in andere publicaties" en ik wijzig iets in mijn bestand dan kies ik vervolgens "Bekeken, Klopt". Bij de volgende GEDCOM-update is die wijziging na doorklikken zichtbaar. Doen jullie dit ook zo?

Voorbeeld: ik zie dat de ander Nieuw-Buinen heeft in de gemeente Borger-Odoorn en ik slechts de gemeente. Dan zoek ik de geboorte op
https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/14427908 vul Nieuw-Buinen in in Pro-Gen, zodat bij 'n volgende GEDCOM dit feit meegenomen wordt in m'n publicatie en kies "Bekeken, klopt". Nieuw-Buinen is dan wel te zien op de persoonspagina als je doorklikt, in scherm "Aanknopingspunten in andere publicaties" blijf je gemeente Borger-Odoorn zien, dat kun je niet corrigeren, het verandert ook niet door het maandelijks opnieuw berekenen van nieuwe aanknopingspunten meen ik. Zo duidelijk?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nog 'n voorbeeld: De ander beoordeelt 'n aanknopingspunt gevonden 30-06-2022 als "Bekeken, is dezelfde persoon maar sommige gegevens komen niet overeen", omdat ik de doopdatum als geboortedatum had ingetikt. Gecorrigeerd 18-12-2022 zie ik in Pro-Gen, en nu beoordeel ik dit aanknopingspunt dus als "Bekeken, klopt", de gecorrigeerde geboortedatum zie je als je doorklikt op de link "Bernard Heinrich Heller". Nu is het wachten op 'n herbeoordeling door de ander en maar hopen dat ie dan doorklikt om de correctie te zien! Gaat die ander dat überhaubt ooit doen? Anders blijft de fout staan. 

11) Wat moet er gebeuren om te zorgen dat die ander 'n herbeoordeling uitvoert? Een mailtje (punt 7) en herberekeningsknop waarmee het aanknopingspunt geactualiseerd wordt stel ik voor, bijv. links naast de knop Open Vergelijkingsvenster. Dat scheelt doorklikken naar 't vergelijkingsvenster, dat zoveel info bevat dat 't beoordelen van aanknopingspunten nogal vertraagt. Ik wil graag in 1 oogopslag 'n oordeel kunnen vellen over 'n aanknopingspunt, en dan door naar de volgende. Anders schiet de klus met grote aantallen niet op. De knop met bijv. de tekst Actualiseer toont de nieuwste data uit de publicatie, in dit geval links geboortedatum 26-06-1851. Kan dat actualiseren niet automatisch gebeuren op 't moment dat de ander of ik opnieuw naar dit aanknopingspunt kijken? Zo'n knop moet overbodig zijn.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nog 'n voorbeeld van punt 9: de ander heeft het aanknopingspunt bevestigd, heeft 'n geboortedatum, ik niet en dus zoek ik op Matricula de doop, ik vul in Pro-Gen de correcte geboortedatum 30-09-1838 in. De ander vermeldt 1 bron, dus ik klik door op Maria Helena Wermes, het vergelijkingsvenster vind ik niet zo handig, om te zien waar de ander de foute geboortedatum vandaan heeft. Doorklikken op de naam heeft als voordeel dat ik dan meteen het ID kan kopiëren van de adresbalk om in Pro-Gen iets te wijzigen voor 'n persoon. Wat blijkt? De ander toont maar liefst 27 bronnen, allemaal MyHeritage smartmatches, geen enkele verwijst direct naar geboorte, huwelijk of overlijden. Geen enkele van die 27 bronnen kan ik checken door doorklikken. Samen tellen ze kennelijk als 1. Via Aanknopingspunten in andere publicaties zie ik dat nog 3 publicaties die de foute geboortedatum tonen. Ik beoordeel vervolgens dit aanknopingspunt als "Bekeken, is dezelfde persoon maar sommige gegevens komen niet overeen". En nu maar hopen dat de ander dit aanknopingspunt ooit opnieuw beoordeelt EN doorklikt op de naam of het vergelijkingsvenster opent. Oeps, ook nog 'n verschil in datum overljden. De persoonspagina in beide publicaties toont inmiddels: "beide auteurs hebben bevestigd dat het om dezelfde persoon gaat". Da's toch 't belangrijkste:-)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nog zo'n variant, wat als beide partijen kiezen voor "Bekeken, is dezelfde persoon maar sommige gegevens komen niet overeen". Wanneer gaat die ander dit probleem ooit oplossen? Is de boodschap duidelijk dat de ander ten onrechte 'n uitroepteken heeft geplaatst als ik ook dezelfde optie kies? Zij levert geen bewijs voor haar vermeende feiten, ik wel, nog aanklikbaar ook, voor de mijne.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

12) Heel handig dat selectievakje "met bronvermeldingen"! Het gaat snel irriteren als je zelf je data kunt bewijzen met bronvermeldingen terwijl de ander iets beweert zonder bronvermelding. Rest nog de vermelding "1 Bronvermelding" die kan staan voor 'n groep MyHeritage SmartMatches. Misschien handig dan de tekst "1 Bronvermelding" te vervangen door "MyHeritage SmartMatch(es)"? Dat scheelt doorklikken. 

13) Liefst ook nog met 'n selectievakje om alle publicaties met alleen MyHeritage SmartMatches te onderdrukken

5) Inmiddels ook voor 't eerst 'n aanknopingspunt in de categorie "Bekeken, is niet dezelfde persoon" gezien, vond de ander ook:-) Daarmee vervalt 't voorstel in punt 5.

Pauline Berens BC - 29 aug 2023 - 08:57 (laatst bijgewerkt 1 sep 2023 — 14:57 door auteur)

14) Voorstel om op 'n persoonspagina met aanknopingspunt(en) ook 'n knop te tonen met "Kortste Weg naar Proband" o.i.d., die 'n schema toont met de relatie tussen de betreffende persoon en de proband, als die relatie tenminste bestaat. In het beheerscherm stelt 'n auteur 'n proband in, in feite de ik-persoon in 'n publicatie, maar aangezien die gewoonlijk nog leeft is 'n ouder of grootouder, broer/zus ook prima, het gaat er om dat het iemand is die dicht bij de auteur staat. De auteur geeft ook zijn/haar relatie tot de proband aan. De auteur bepaalt dus zelf of hij/zij die functionaliteit in de eigen publicatie wil zien. Lijkt me geweldig snel in beeld te krijgen hoe 'n aanknopingspunt in iemands publicatie zit. Vaak bij het bekijken van aanknopingspunten en ook bij het opzoeken van 'n persoon in publicaties van anderen vraag ik me af waarom de ander die persoon opgenomen heeft in zijn/haar publicatie, vandaar. Het komt ook geregeld voor dat mensen reageren op iemand in m'n publicatie, verwachten dat die persoon familie van me is, terwijl ik eerst moet uitzoeken hoe die persoon gerelateerd is aan mij.

Geneanet heeft 'n functie Bereken Verwantschap via Kortste Weg, die de gerelateerdheid (niet gelijk aan bloedverwantschap) in beeld brengt tussen 2 personen in dezelfde publicatie. Hier bijv. aanknopingspunt Petronella Wijnhoven die o.a. voorkomt in zowel de publicatie Stamboom Frans Blom door Frans Blom als in Genealogienetwerk zus Greetje Berens voorheen EemslandBoekweitBoerenImmigratie door Pauline Berens. Frans Blom en ik publiceren allebei ook op Geneanet, vandaar dat ik onderstaande schema's kon genereren..

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik stel het me zo voor: Op de persoonspagina van Petronella Wijnhoven in Stamboom Frans Blom op GO komt 'n knop "Kortste Weg naar Proband", je bekijkt het schema, je klikt via Aanknopingspunten in Andere Publicaties op de tekstlink  Genealogienetwerk zus Greetje Berens voorheen EemslandBoekweitBoerenImmigratie en vervolgens op de knop  "Kortste Weg naar Proband" op die pagina en je bekijkt het schema daar. Wel handig om het schema in 'n nieuw browservenster te laten openen, zodat je beide schema's ook naast of boven elkaar kunt bekijken. In feite laat je met deze 2 schema's 'n relatie tussen 2 auteurs zien, via 'n aanknopingspunt, voor 't geval je dat wilt weten:-) 

Op dit moment is Petronella Wijnhoven nog niet als aanknopingspunt herkend omdat ze pas sinds vandaag in m'n publicatie voorkomt, maar ik verwacht dat dat volgende maand wel het geval is. 

De functie Kortste Weg naar Proband zie ik als 'n leuke toepassing van 't werken met aanknopingspunten. Als je die functionaliteit in je publicatie wilt zien is dat 'n extra stimulans meer aanknopingspunten te bevestigen.

Pauline Berens BC - 5 sep 2023 - 21:46 (laatst bijgewerkt 10 sep 2023 — 18:14 door auteur)


We hebben dit gelabeld als 'Wens' en gaan er binnenkort naar kijken. 

Yolanda Lippens - 15 sep 2023 - 14:21Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu