stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische software » Omzetting .xls-bestand naar Gedcom

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.
Is het mogelijk om een .xls-bestand met daarin stamboomgegevens als (voor)naam, geb.datum, vader, moeder ,etc. (zoals ook door de Genlias-monitor wordt geleverd in .xls-formaat) om te zetten naar een Gedcom-bestand zodat het geïmporteerd kan worden in genealogosche programma's?
Zo ja, hoe kan dat (het beste)?

Uitgeschreven lid

Hallo Jan,

De genliasmonitor informatie kan je rechtstreeks in Gedcom format krijgen. Wil je een eigen excel-bestand omzetten naar een gedcom-formaat dan is dat ook mogelijk. Ik weet niet of iemand dat al eens heeft gedaan, maar anders zou je in excel een macro moeten maken die dat doet of iemand moeten zoeken die dat wilt doen. Het is dan wel belangrijk om te weten wat in het spreadsheet staat en of je zinvolle gegevens kunt maken. Zelf heb ik een programma om, net zoals Bob, de gegevens van Genlias, gegevens op het scherm, omzet naar gedcom ( http://www.fredbaltus.nl/nl/software.htm#genlias ).
Op http://users.pandora.be/ivo.gilisen/4gedcom.htm staat het gedcom-formaat beschreven.

Groet,
Fred Baltus
(http://www,fredbaltus.nl)

Uitgeschreven lid

Fred,
bedankt voor je reactie. Ik wist uiteraard wel dat je de Genlias-info rechtstreeks in Gedcom-format kon krijgen, maar ik heb een vrij groot Excel-bestand met genealogische gegevens (zonder vastgelegde relaties), dat ik graag zou willen omzetten naar een format dat bruikbaar is in een genealogisch programma (bv ProGen), waarna ik binnen zo'n programma zelf de relaties kan aanbrengen.
De door jou genoemde site met een beschrijving van het Gedcom-format is mij vooralsnog veel te ingewikkeld.
Ik heb ondertussen wel het programma SmartGenealogy gevonden dat Excel-bestanden kan inlezen en deze weer kan omzetten naar Gedcom. Helaas zit er geen beschrijving bij van het vereiste format van zo'n Excel-bestand. Met de omgekeerde truc, dwz een Gedcom-bestand laten exporteren naar een Excel-bestand levert wel wat informatie over het format, maar heb ik (nog) niet direct kunnen gebruiken voor het vereiste Excel-format bij importeren.
Kortom, ik ben er nog (lang) niet uit!

Uitgeschreven lid

Jan dolleman,
Ik ben op zoek naar mijn nicht Greet W.
Indien bekent, graag een email naar
reiche@uniserve.com

Uitgeschreven lid

Beste Jan,
Ik zat met hetzelfde probleem. Onlangs ontdekte ik echter dat je in GensDataPro een simpele lijst met 20 kolommen kunt in voeren. Ik weet niet of en hoe dat in andere programmas ook mogelijk is. Dus als je je Excel lijst omzet in een lijst van 20 kolommen en die vervolgens opslaat als een tab-seperated tekst bestand kun je dat tekst bestand direct inlezen in GensDataPro, waarna je alleen nog hoeft te ontdubbelen. In de huidige versie van GDP zitten nog een paar "vertaalfoutjes", maar die werden op mijn verzoek gecorrigeerd en zullen in de volgende versie, die over ongeveer 2 weken uit moet komen, worden meegenomen. Ik was aangenaam verrast over de prettige en snelle wijze waarop de GDP staf mij geholpen heeft. Mocht je een voorbeeld willen zien, dan stuur ik je die gaarne toe (foeken@megatropic.com).

Uitgeschreven lid

Beste Jan,

Als je handig bent met macro's en VBA in Excel kan je m.b.v. de gedcom-spec een gedcom-bestand maken. Dit doen in feite andere programma's ook. Het lijkt me, dat indien je een excel bestand gaat importeren in bijvoorbeeld SmartGenealogy je dan aan moet geven wat voor een velden (kolommen) erin staan. Het is daarna dan eigenlijk een fluitje van een cent... (lijkt me)

Groet,
Fred

Uitgeschreven lid

Ik ben zeer benieuwd of dit alles is gelukt. Zelf heb ik ook genealogische bestanden in Exel en zou graag willen weten hoe je als leek dit kan omzetten in een gedcom bestand voor mijn programma Pro Gen.
Ik heb Smart Genealogy gedownloaded, maar het lukt met bijgevoegde
omschrijving niet. Misschien dat iemand mij uitgebreid kan vertellen hoe ik moet handelen.

groeten
Hugovandenbogaard@hetnet.nl

Uitgeschreven lid

In PRO-GEN kun je gemakkelijk een ASCII-bestand importeren (Hulpprogramma's - Import en Update - ASCII import).
Je moet dus wel eerst in Excel je bestand opslaan als een CSV (gescheiden door lijstscheidingsteken). Dit bestand gebruik je dan achteraf voor de import in PRO-GEN. Relaties kunnen dan niet en het is ook gemakkelijk indien de veldnamen reeds overeenkomen met deze die gebruikt worden in PRO-GEN.
Zie hiervoor ook de documentatie in PRO-GEN.

met vriendelijke groeten
Luc Klaps

Uitgeschreven lid

Luc/Hugo,

zelf was ik imiddels (n.a. v. de reactie van dhr. Foeken) ook al zover gekomen om het Excel-bestand (.csv) rechtstreeks in Pro Gen te laden. Met een testbestandje is dit gelukt. Aan het echte bestand ben ik echter nog niet toegekomen.
Zoals Luc aangeeft is het handig om de veldnamen vooraf zoveel mogelijk te synchroniseren, en kunnen de relaties helaas niet 'meegenomen' worden; die moeten achteraf handmatig aangemaakt worden.

Uitgeschreven lid

Ik heb gisteren (29-10-2005) een gesprek gehad met Johan Mulderij, één van de makers van ProGen, waarbij ik hem mijn vraag/probleem heb voorgelegd.

Hij heeft me uitgebreid gedemonstreerd dat het in ProGen ook mogelijk is om relaties te importeren vanuit een Excel-bestand. Eenvoudig is het niet, en het vereist een aantal (ook voorbereidende) stappen.
In het kort, uitgaande van de situatie dat in het Excel-bestand per regel 1 kind en zijn ouders vermeld zijn:
Eerst in Excel voor alle kinderen 3 regels aanmaken waarin
in regel 1: de gegevens van het kind,
in regel 2: de gegevens van de vader en
in regel 3: de gevens van de moeder.
Regel 1 van het kind aanvullen met de nummers die de ouders in dit nieuwe bestand krijgen (NB: ééa kan in het het Excel-bestand vrij eenvoudig mbv een macro gerealiseerd worden). Dit bestand in een leeg ProGen-bestand importeren, waarbij de Excel-nummering overgehaald wordt naar het Persoonscode-veld, en de nummers van de ouders naar de resp. velden van het ProGen-bestand.
Nu ontstaat er een ProGen-bestand waarin vele dubbelingen zullen voorkomen (broers en zussen hebben immers dezelfde ouders die bij elk kind steeds weer opnieuw geimporteerd worden).
Vervolgens kunnen dan mbv de truc van 'ontdubbeling' de ouders tot 1 set per gezin teruggebracht worden. Hierbij kunnen eventuele per kind verschillende gegevens van de ouders samengevoegd worden. Tot slot verschijnt er zelfs een lijst met gegevens die niet overgenomen konden worden, zodat die desgewenst nog handmatig toegevoegd kunnen worden.

Aldus ontstaat een ProGen-bestand, inclusief de kind/ouder- relaties.
PS: voor de partner-relaties zal ook wel iets dergelijks te verzinnen zijn, maar ik ben er niet aan toegekomen om dat ook te vragen.

Ik ben me ervan bewust dat dit, ook voor mijzelf nog niet allemaal even duidelijk is, maar het geeft in ieder geval wel de oplossingsrichting aan! Het zal dan ook een kwestie van (veel) experimenteren zijn om eea helemaal goed te krijgen, maar het kan dus wel degelijk, en is, zeker bij grote Excel-bestanden, de moeite van het proberen waard.

Uitgeschreven lid

ik zoek iemand die dit voor mij kan doen. Het gaat om een uitgebreid bestand over de familie Brussee gemaakt door Jan Koster en dat ik per email heb ontvangen.

Nic Brussee

Heemstede

0653160397

Nic Brussee

Ik ben ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om dit te kunnen doen. Ik heb een bestand met ca. 50.000 namen. Vooral het ontdubbelen in Pro-Gen, gaat dat goed? Dan zou dit voor mij een ideale manier zijn om van 50.000 namen een werkbaar GEDCOM bestand te maken.

Melle van der Heide

Gramps kan dit ook, met relaties erbij. De Nederlandstalige uitleg staat hier op de Gramps wiki.

Enno Borgsteede

Is er iemand in geslaagd een Excel bestand om te zetten in een Gecom formaat?

Nic Brussee


Verder ben ik benieuwd of iemand de naam Brussee tot in Frankrijk/spanje/portugal heedt kunnen traceren, mogelijkerwijs is een andere spelling?

Nic Brussee
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!