stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Portable GRAMPS



Profiel afbeelding

Het programma GRAMPS is onder Linux aardig populair, maar onder Windows gaat het moeizaam. Op de officiële site is namelijk geen alles-in-een-installatieprogramma te vinden, en dat zijn wij toch wel gewend.

Via een van de genealogische blogs kwam ik er deze week achter dat er nu wel een versie is voor USB, met een complete installer, en die werkt hier goed. Je kan em hier downloaden.

Omdat GRAMPS in python is geschreven is het niet zo snel, en bij opstarten van USB lijkt er eerst een hele tijd niets te gebeuren. Ook het importeren van een GEDCOM kan een paar minuten duren. Je krijgt echter wel mooi overzicht, want het programma maakt snel allerlei handige lijsten van namen, plaatsen, bronnen, die je in veel programma's niet snel overzichtelijk kan krijgen. Ik vind die heel handig om te kijken of er nog namen fout gespeld zijn bijvoorbeeld.

Tip: Van het programma Portable Apps dat je nodig hebt om deze versie van GRAMPS te installeren en te starten is de kleinste versie goed genoeg. Je kan de grotere versies natuurlijk ook kiezen als je ook een browser en een office-pakket op je USB wilt hebben.

P.S. GRAMPS is niet zuinig met schijfruimte. Mijn stamboom past bij PAF in 20 MB, en neemt op de stick nu 366 MB in. Als je de volledige Portable Apps ook op die stick wil hebben moet je dus wel 1 GB hebben.

Enno - 5 apr 2009 - 15:24

Dag Kèren,

Interessante opmerking. Ik heb een stick van 512 MB van Kingston die met mijn stamboom erop bijna vol zit, maar wel sneller is dan een andere stick van 2 GB van de Aldi, merk ZOLID. Zijn grotere sticks trager, of is het een fabeltje, en heeft het meer met het merk te maken?

Het is natuurlijk niet verplicht om dit programma op een stick te draaien. Het kan ook op een externe harde schijf, zoals een iPod, en misschien ook wel gewoon op schijf D. Het grote gemak zit er namelijk ook in dat de standaardinstallatie van GRAMPS voor de meesten van ons veel te ingewikkeld is, en deze versie heel makkelijk geïnstalleerd kan worden. Daarom denk ik dat ie voor iedereen wel interessant is.

groetjes,

Enno

Enno - 6 apr 2009 - 20:48

Dag Kèren,

Portable Apps start automatisch op als je stick aansluit, en geeft dan een menu met alle programma's die je erbij hebt geïnstalleerd. Dat zijn bij een normale installatie bijvoobeeld Firefox en Thunderbird, en Open Office, om een paar voorbeelden te noemen. GRAMPS komt daar ook bij als je dat installeert.

Trager zal de stick daardoor niet worden. Ik heb dat althans nog nooit meegemaakt, hoewel ook een stick gefragmenteerd kan raken als ik het nu goed begrijp. Het is meer een kwestie van gemak, dat je je gegevens altijd bij je hebt, met een programma om ze even te bekijken. GRAMPS is een volwassen en gratis programma, waar ook allerlei plugins bij verkrijgbaar zijn, en in deze portable uitvoering is het dus ook nog extra makkelijk qua installatie.

PAF staat bij mij niet op de stick. Ik noemde het slechts als referentie, om aan te geven hoeveel meer ruimte een stamboom inneemt als je die met GRAMPS bewaart. Als je stick groot genoeg is zou ik het echter zonder meer een keer proberen, zeker ook omdat het qua relaties volgens mij ook beter is dan Legacy.

groetjes,

Enno

Enno - 8 apr 2009 - 22:57

verwijdert

Herman - 15 apr 2009 - 23:15


Dag Herman,

Dat verschil in geheugen komt niet door die stick, maar door GRAMPS. Mijn stamboom heeft daarin op schijf, nu een gewone externe HD, een omvang van 367 MB, terwijl die in PAF een omvang van 20,6 MB heeft. Beide schijven zijn als NTFS geformatteerd.

Omdat die HD veel sneller is dan de stick, laat ik GRAMPS daar lekker staan. Een stick is niet hard nodig, omdat ik mijn stamboom meestal toch niet mee hoef te nemen. Portable GRAMPS is voor mij vooral een hele makkelijke manier om GRAMPS onder Windows te draaien.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno - 17 apr 2009 - 22:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu